Διπλές μειώσεις ζητούν οι ...δανειστές στα ειδικά μισθολόγια


 
του Θάνου Τσίρου | 24 Οκτ. 16 (07:40) | upd: 24 Οκτ. 16 (08:48) www.thetoc.gr
Η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια.
Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπαίνει στο τραπέζι. Οι κ.κ Βερναρδάκης και Χουλιαράκης, στην πρώτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα επιδιώκουν να αποτρέψουν τις πιέσεις των δανειστών για «πάγωμα» ή και μειώσεις αποδοχών στους περίπου 188.000 λειτουργούς που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια.
Η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια και αναμένεται να αντιπροτείνει «ισοδύναμα» ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη –και πολιτικά- περίοδο. Επίσης, οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν και για δραστικό περιορισμό στον αριθμό των ειδικών μισθολογίων αλλά και για γενναία μείωση των αποδοχών.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κατατάσσουν το συγκεκριμένο θέμα στα «υψηλού κινδύνου» καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρεμβάσεις. Οι προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια αναφέρονται ρητά στο μνημόνιο και στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος καθώς ειδικά το θέμα των αμοιβών των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, είναι κρίσιμο πολιτικά. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν σήμερα:
1. Η συγχώνευση και κατάργηση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8-9 και μειώσεις στις αποδοχές για όσους μεταφερθούν στο...Ενιαίο μισθολόγιο μετά τον περιορισμό του αριθμού των ειδικών μισθολογίων. Για όσους μεταφερθούν στο ενιαίο μισθολόγιο –κάτι που σημαίνει ότι οι αποδοχές τους θα υπολογίζονται ως το άθροισμα του βασικού μισθού και των τεσσάρων επιδομάτων που προβλέπονται- η ελληνική πλευρά θέλει να κρατήσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στα πρότυπα του ασφαλιστικού και των συντάξεων) ώστε να αποφευχθούν μειώσεις αποδοχών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο οπότε όσοι βρεθούν εκτός ειδικών μισθολογίων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις αποδοχών της τάξεως του 10-20%.
2. Η ενσωμάτωση των επιδομάτων που δίδονται σήμερα σε όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, στον βασικό μισθό. Αυτό θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3­-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Τα επιδόματα που έχουν μπει στο τραπέζι ως υποψήφια για ένταξη στον βασικό μισθό είναι τα εξής:
Για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ:
 • Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
 • Ειδικής απασχόλησης που δίδεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
 • Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους 
 • Έξοδα παράστασης
 • Ευθύνης Διοίκησης
 • Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
 • Ειδικών συνθηκών
Των πανεπιστημιακών καθηγητών:
 • Διδακτικής προετοιμασίας
 • Δημιουργίας βιβλιοθήκης
 • Έρευνας
 • Έξοδα Παράστασης
Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών:
 • ταχύτερης διεκπεραίωσης
 • πάγια αποζημίωση
Τα επιδόματα των ιατρών:
 • επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης
 • πάγια αποζημίωση
Τα επιδόματα των διπλωματικών:
 • το Κίνητρο Απόδοσης
 • Ξενίας­ Παράστασης
 • Πάγια αποζημίωση


Oι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή. Και μπορεί και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που εκπέμπεται να μιλά για βούληση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αρκετά είναι όμως τα αγκάθια που παραμένουν.
Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.
ΣΧΟΛΙΟ: Δεν θα βαρεθώ να το γράφω. Κι αυτό γιατί θεωρώ ως απαράδεκτη την ενέργεια των συγκυβερνώντων να προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εν ενεργεία συναδέλφων μου, με την ακούσια ή εκούσια βοήθεια των ΜΜΕΗ αλήθεια είναι μία και μοναδική. Στο νόμο 4336/2015, που φαίνεται παρακάτω, και έχουν υπογράψει - ψηφίσει, Πρωθυπουργός και Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη,  το γράφει καθαρά: "Οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία .... έως τον Ιούνιο του 2016 για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017" και όταν λέμε εξορθολογισμό στις μέρες της κρίσης και των μνημονίων όλοι μπορούν να καταλάβουν τι αυτό θα σημάνει στις τσέπες όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Τι κι αν υπάρχουν αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας περικοπών από το ΣτΕ και υποσχέσεις για επιστροφή μισθών και συντάξεων των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ στο επίπεδο του 2012 αλλά και άρση των περικοπών λόγω των ρατσιστικών ηλικιακών κριτηρίων, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες...
Σχολιάζει ο Απόστολος Παπαπαρίσης  
[ΕΔΩ] μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέρουσα αρθρογραφία επί του ιδίου αντικειμένου

http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά