Απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου για 3 από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς

  
 

Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου αποφάσισε έκδοση στην Τουρκία για τους τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσής τους στην Τουρκία.
Η Αγκυρα είχε υποβάλει στις 18 Αυγούστου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι προσγείωσαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν. Το αίτημα προωθήθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι «οκτώ» είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.
Στις καταθέσεις τους  οι οκτώ στρατιωτικοί αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος και υποστήριξαν ότι αποτελούν πληρώματα τριών ελικοπτέρων που είχαν εντολές από τους ανωτέρους τους για μεταφορά τραυματιών στην Κωνσταντινούπολη. Δέχτηκαν όμως πυρά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο έδαφος και στη συνέχεια προσγειώθηκαν σε ασφαλές σημείο. Εκεί ενημερώθηκαν μέσω Internet για την απόπεια αξικοπήματος που ήταν σε εξέλιξη.
Σε συνέντευξή τους που δημοσιεύεται στους βρετανικούς Times, oι οκτώ Τούρκοι είπαν ότι είναι κεμαλιστές αξιωματικοί που διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν και εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους, οι οποίες στοχοποιούνται ως αντίποινα. Ζήτησαν επίσης να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να μην αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, καθώς διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. «Ξέρουμε τι μας περιμένει. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μας υποβάλουν σε βασανιστήρια» δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς.
dikaiologitika
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά