Άρθρο του Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ. Θεσσαλίας Στέφανου Κουκουράβα με Θέμα "Νομοθετικό Πλαίσιο Εργασίας Στρατιωτικών (Υπερωριακή απασχόληση)"

 
ΘΕΜΑ
:
Νομοθετικό Πλαίσιο Εργασίας Στρατιωτικών (Υπερωριακή απασχόληση)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ως υπερωριακή απασχόληση (ή υπερωριακή εργασία ή υπερωρία)
θεωρείται εκείνη η οποία παρέχεται πέραν του καθοριζόμενου από το νόμο ή άλλη κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστική διάταξη, για κάθε κατηγορία μισθωτών, ανώτατου ωραρίου ημερήσιας εργασίας.

Οι στρατιωτικοί είναι κλάδος εργαζομένων υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάγονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, δεν τους παρέχεται το δικαίωμα της απεργίας, εκτελούν πληθώρα αφανών υπηρεσιών και βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για ταχεία προσέλευση στην υπηρεσία τους. Εργάζονται πέραν του πενθημέρου, εκτελώντας 24ωρες υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση στον χώρο εργασίας, καθώς επίσης συμμετέχουν σε πολυήμερες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ). 

Με τις διατάξεις του Ν.3979/2011, σύμφωνα με το άρθρο 41 αντικαταστάθηκαν οι αντίστοιχες της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του Ν.1157/1981, ώστε οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να ανέρχονται πλέον σε σαράντα (40), αντί των τριάντα επτά και μισή (37,5) που προβλεπόταν προ της τροποποίησης. Το στρατιωτικό προσωπικό δεν εξαιρείται από τις ως άνω ρυθμίσεις και υποχρεούται σε σαράντα (40) ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ενώ έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατ' εξουσιοδότηση, της ως άνω διάταξης.

Με τις διατάξεις του Ν.3205/2003, σύμφωνα με το άρθρο 51, κανένα από τα χορηγούμενα επιδόματα, δεν χαρακτηρίζεται -ούτε αιτιολογείται- ως αποζημίωση υπερωριακής ή νυκτερινής εργασίας, ή ως αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου. Μάλιστα στο άρθρο 7, της Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011/ΥΠ.ΕΘ.Α (Υ.Α) (ΦΕΚ Β 1139), καθορίζεται ρητά ότι: «Οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές, δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα και αυτοί που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας».

Στην εν λόγω Υ.Α δεν αναφέρεται πουθενά, ότι η 8ωρη απαλλαγή δίνεται αντί καταβολής της προβλεπόμενης χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούται ο εργαζόμενος στρατιωτικός, λόγω υπερωριακής και νυκτερινής απασχόλησης.

Ουσιαστικά, η Πολιτεία κάνει διάκριση σε μια συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργών, του στενού κρατικού πυρήνα, τους οποίους υποχρεώνει να εργάζονται άνευ αποδοχών, παρά το εξοντωτικό ωράριο, γεγονός που αντίκειται σε κάθε συνταγματική αρχή, καθώς και στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναρωτιέμαι γιατί δεν καταβάλλεται και στον Έλληνα στρατιωτικό, ημερήσια αποζημίωση της τάξεως των 46,00€, για εργασία πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα, όπως ισχύει με την 164721/4033/12-1-1982 (ΦΕΚ 43 Α) Κοινή (Υ.Α), όπως αυτή επικυρώθηκε με το νόμο 1249/1982 και τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 2/70289/0022/2003 (ΦΕΚ 1915 Α΄) Κ.Υ.Α.

Επιπλέον, όταν το στρατιωτικό προσωπικό εκτελεί νυχτερινή υπηρεσία, από 22:00 έως 06:00, γιατί δεν καταβάλλεται και σ’ αυτούς επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας; για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης; -και μέχρι 64 ώρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο- η οποία να ανέρχεται στο ποσό των δυο ευρώ και εβδομήντα εφτά λεπτών (2,77€), όπως δηλαδή ισχύει στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της υπ. αριθμ. 8002/32/122−α/6.9.2007 (Β΄ 1803) κοινής Υ.Α και της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της υπ. αριθμ. 2/2381/0022/5.5.2009 (Β΄ 928) όμοιας.

Η πολιτεία θα πρέπει να δει σοβαρά την υπερωριακή απασχόληση στο στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ και να καταβάλει σ΄ αυτούς τις αποζημιώσεις, όπως αυτές δίνονται στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για εργασία πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα και για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης από 22.00-06.00.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει κατά κύριο λόγο η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία μας, είναι να ενισχύσει με οιοδήποτε τρόπο τον Έλληνα Στρατιωτικό και όχι να τον ισοπεδώνει με πολιτικές μνημονίων και αναμορφώσεις, που στόχο έχουν αντί του εξ ορθολογισμού προς το καλύτερο, τη συνέχιση των περικοπών και την αφαίμαξη του εισοδήματός μας.

Οι ως άνω τακτικές – πρακτικές της Κυβέρνησης, σίγουρα δεν επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στρατιωτικοί στις Ε.Δ, αντίθετα προκαλούν τη μετωπική σύγκρουση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αυτών!!
  

                                                                                                                   -Ο-
Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ. Θεσσαλίας
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά