Βίτσας: δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, μεταξύ άλλων τόνισε τα παρακάτω:

Για το προσφυγικό:

Είναι ώρες ευθύνης στη διαχείριση του μεγαλύτερου ζητήματος που έχει να διαχειριστεί όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη και πιθανά ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Εδώ ο καθένας πρέπει να σταθεί με ειλικρίνεια, με περίσκεψη και με ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στο μέλλον της Ευρώπης, γιατί αυτά που γίνονται υποσκάπτουν το μέλλον της Ευρώπης. Αυτές οι συνιστώσες Ευρώπης, η σύσκεψη Αυστρίας και βαλκανικών χωρών διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση που ή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα ή θα δημιουργήσει προβλήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή δημιουργεί ήδη. 

Για τις αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα:

Έχουν συμβεί και ακόμα χειρότερα πράγματα. Θεωρώ ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ότι έγινε η συμφωνία επί του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, σε σχέση με την αποστολή του ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στην ακτή της Τουρκίας. Εδώ έχουμε πράγματα που ξεπερνούν τα πολιτικά συνηθισμένα, δηλαδή στρατηγοί να υπερβαίνουν πολιτικές αποφάσεις ή να δημιουργούν προσκόμματα σε πολιτικές αποφάσεις, όπως έγινε στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας ή αστυνομικοί διευθυντές χωρών να παίρνουν αποφάσεις που να υπερβαίνουν, να έρχονται σε αντίθεση με πολιτικές αποφάσεις. Επειδή αυτά δεν μπορεί να τα έκαναν από μόνοι τους, θα υπήρξε και ένα πολιτικό σπρώξιμο. Αυτό δείχνει ότι έχουμε, από την πλευρά των αξιών και των πολιτικών, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του φοβικού μέλλοντος της Ευρώπης, της Ευρώπης-φρούριο, της Ευρώπης που ούτε καν θα είναι για τους Ευρωπαίους αλλά τους Ευρωπαίους κατά χώρα. Για αυτό εμείς δουλεύουμε, για μια Ευρώπη που έχει κεκτημένα δημοκρατίας, ειρήνης, ανθρωπιάς, διαχείρισης της κατάστασης, που θα πρέπει να τα πάει ένα βήμα παραπέρα. Έτσι δουλεύει η Ελλάδα. Οι προσπάθειες που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός, o Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας σε αυτή την κατεύθυνση είναι. Και οι προσπάθειες που θα καταβληθούν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών νομίζω εκεί θα κατατείνουν. Η λογική θα νικήσει. Γιατί αν θεωρούμε ότι το προσφυγικό λύνεται κλείνοντας τα σύνορα για τους πρόσφυγες, τότε ζούμε σε άλλο κόσμο, δεν καταλαβαίνουμε την ανθρώπινη διαδικασία και συγχρόνως δεν παίρνουμε μέτρα, ώστε από τη μια μεριά να την απαλύνουμε, από την άλλη μεριά να την προστατεύσουμε με βάση και τη Συνθήκη της Γενεύης και από την τρίτη μεριά να την διαχειριστούμε. Γιατί τις τελευταίες μέρες είναι φανερό ότι μπροστά στη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 του Μάρτη, η κάθε πλευρά ή η κάθε χώρα, προσπαθεί μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες να προωθήσει τη δική της πολιτική και να κατακτήσει θέσεις. Είναι σημαντικό αυτό που τόνισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και το βλέπουμε καθημερινά παίρνοντας τα στοιχεία των προσφυγικών ροών, ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχουν ανοίξει τη βαλβίδα και μάλιστα με στοχευμένο τρόπο.

Για το αν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία σε σχέση με την δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ:

Το ζήτημα της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας από την πλευρά αυτής της κυβέρνησης είναι δεδομένο. Η εντολή που έχει λάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι, όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Μπορούμε και το κάνουμε και είμαστε πάντοτε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάποια εξωτερική απειλή. Δεν είναι όμως εξωτερική απειλή οι προσφυγικές ροές. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Φτιάχτηκε μια κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ευθύνη του δυτικού κόσμου, κατά κύριο λόγο, που οδηγεί ανθρώπους για να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου, στην προσπάθεια να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Εμείς έτσι το βλέπουμε. Άρα όσον αφορά τις προσφυγές ροές, η κύρια αποστολή μας είναι η έρευνα, η διάσωση, η περίθαλψη και η δημιουργία συνθηκών σε όμορες χώρες, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποφύγουν τον κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι το κλειδί αυτής της διαδικασίας είναι στην Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρή οικονομική βοήθεια σε σχέση με αυτή την κατάσταση και μπορεί να δεχθεί και άλλη, ώστε να διαχειριστεί στο χώρο της αυτή την πίεση. Αυτή η πίεση πρέπει να πάει και σε άλλες χώρες. Όσον αφορά τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ δεν έρχεται για να προστατεύσει σύνορα, αυτό το κάνουμε εμείς και πάρα πολύ καλά, αλλά για να επιτηρήσει και να καταγράψει και να βοηθήσει, ώστε να γίνεται διαχείριση των προσφυγικών ροών στην τουρκική ακτή και γενικά στην Τουρκία. Αυτό είναι το βασικό. Στη συγκεκριμένη στιγμή που μπαίνει το ζήτημα της απαγόρευσης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, αυτή η συμφωνία έρχεται να δώσει σημεία εκτόνωσης της πολιτικής και της πραγματικής κατάστασης.

  
Σε σχέση με τα μπλόκα των αγροτών που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες:

Έχουμε βρεθεί σε σημεία φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά και τώρα στο Σχιστό και στα Διαβατά. Έχουμε μια πλήρη και καθαρή εικόνα περί τίνος πρόκειται. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για οικογένειες με πολλά μικρά παιδάκια, το οποία έχουν υποφέρει και τα οποία χρειάζονται περίθαλψη, δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Η στάση αυτή που αναφέρετε δείχνει και έναν έντονο κοινωνικό συντηρητισμό ο οποίος εκφράζεται με ορισμένες πράξεις και διακηρύξεις. Το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ έχουν διαθέσει και επεξεργάζονται ένα σχέδιο με πολλά ανενεργά στρατόπεδα μιας πρώτης και γρήγορης φιλοξενίας μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση. Περιμένω και από άλλους φορείς να δείξουν την αντίστοιχη, όχι απλά ευαισθησία, αλλά πολιτική βούληση. Βλέπουμε όμως πολλές φορές, ενώ οι ΕΔ διαθέτουν αυτά τα στρατόπεδα, να υπάρχουν αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς που θα περίμενε κανένας να κάνουν τις δικές τους προτάσεις όχι για τα στρατόπεδα αλλά για δικούς τους χώρους.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά