Βίτσας: Εμείς, σαν ΥΠΕΘΑ, κάνουμε προετοιμασία και για το πιο δύσκολο σενάριο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ
ΣΤΟΥΣ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που παραχώρησε, μεταξύ άλλων τόνισε:

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα:

Εμείς επιμένουμε στο σχέδιο Α΄, δηλαδή στην Ευρώπη η οποία με ένα τρόπο πολύ συγκεκριμένο και αναγκαστικό θα υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους, θα υπάρχει ένας διαμοιρασμός των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μην πληρώνει την όλη διαδικασία η Ελλάδα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία. Αυτό είναι το βασικό και πάνω σε αυτό δουλεύουμε αλλά συγχρόνως επεξεργαζόμαστε όλων των ειδών τα σενάρια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΥΠΕΘΑ προσφέρουν το 90% των μερίδων φαγητού που δίνεται στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προχωράμε και τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να αξιοποιούνται και οι ντόπιες δυνάμεις. Είμαστε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παρέχονται ιατρικές και άλλες υπηρεσίες. Συγχρόνως έχουμε βοηθήσει αρκετά, ώστε να αποδεσμευτούν πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση την συμφωνία στο ΝΑΤΟ, όσοι έχουν διασωθεί στη θάλασσα και έχουν διαφύγει από τα παράλια της Τουρκίας, θα πρέπει να επιστρέφονται - και όχι να σπρώχνονται - με ασφάλεια στην Τουρκία. Η Τουρκία το έχει υπογράψει αλλά κάθε συμφωνία έχει και 2 στάδια, το στάδιο της εφαρμογής της και τον τρόπο της εφαρμογής της. Απομένει να το δούμε. Πάντως και με τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ αυτό είναι σαφές: όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα. Έχει σημασία η διαδικασία να γίνεται με ασφάλεια και το κεντρικό στοιχείο είναι να ελέγξει η Τουρκία τις ακτές της. Έχει μεγάλη σημασία αυτό.

Η δική μας γραμμή όσον αφορά ορισμένα ζητήματα παραμένει ίδια. Υπάρχουν τα νησιά και οι νησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα  και αυτά ανήκουν στην Ελλάδα, τελεία. Το ΝΑΤΟ παραδοσιακά δεν παρεμβαίνει μεταξύ των κρατών  μελών του αλλά η επιχείρηση του εμάς μας δίνει επιπλέον δυνατότητες. Στη σημερινή φάση είναι χρήσιμη η παρουσία του ΝΑΤΟ, με βάση και την αποστολή που έχει αναλάβει και συγχρόνως δίνει μια ένεση  στο να μην κλείνουν για τους πρόσφυγες τα σύνορα. Είναι ένα επιπλέον πετραδάκι, ώστε η συνθήκη Σένγκεν να παραμείνει. Η συνθήκη Σένγκεν είναι  ένα αναπόσπαστο στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Στο Ρ/Σ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1 και στο δημοσιογράφο Γιάννη Κλάδη:

Σχετικά με τη στάση της Αυστρίας:

Το βασικό είναι ότι δεν μπορούν κάποιες χώρες της ΕΕ να αποφασίζουν, το τι θα γίνει για τις προσφυγικές ροές, από μόνες τους σε παρασυναγωγές και παρασυνάξεις, χωρίς να περιλαμβάνουν την Ελλάδα. Υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια στην ΕΕ, η οποία μετράει το είναι της και σε σχέση με τις προσφυγικές ροές αλλά και σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόσο το οικονομικό όσο και το δημοκρατικό.

Το ζήτημα των πολιτικών και των ανθρώπινων αξιών δεν μετριέται με δημοσκοπήσεις, αναφορικά με τις επικείμενε ς εκλογές που έχει η κάθε χώρα. Οι αλλαγές στάσεων ή η διαμόρφωση φρουρίων και τειχών εντός της Ευρώπης, δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

Θα πρέπει να σκεφτούν πως ό,τι αποφασίζεται από κοινού και εν ομοφωνία, πρέπει να εκτελείται και να γίνεται πράξη μετά. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα η χώρα η οποία είναι υποχρεωμένη να κάνει πράξη το δικό της μέρος από τις συμφωνίες αλλά όλες οι χώρες. Άρα για τους πρόσφυγες δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστά σύνορα. Αυτό που θα πρέπει να υπάρξει είναι ο καταμερισμός της μετεγκατάστασής τους σε όλη την Ευρώπη.

Για τη συμβολή του ΥΠΕΘΑ:

Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη σίτιση. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε και καινούργια κέντρα μετεγκατάστασης στην περιοχή της Ειδομένης και γενικότερα στο Κιλκίς και βλέπουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή κοντά στα σύνορα. Επίσης βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις στα λειτουργούνται hot spot και ολοκληρώνουμε το hot spot στην Κω, το οποίο την επόμενη βδομάδα θα είναι έτοιμο.
Για τη λειτουργία κέντρων κράτησης:

Τους πρόσφυγες αφορά η Συνθήκη της Γενεύης. Όσο για τους μετανάστες, για κάποιους που έχουν κάνει παράνομες πράξεις,  αυτό αφορά κυρίως την Αστυνομία. Αν υπάρχει παραβατική πράξη που ορίζεται από κάποιου είδους δραστηριότητα είναι φυσιολογικό να ακολουθηθούν οι νόμοι. Η Αμυγδαλέζα ήταν άλλο πράγμα. Ήταν μια κατάσταση κράτησης των πάντων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας να γίνουν κλειστά. Το βασικό είναι να έχουμε προετοιμασία για το καλύτερο ενδεχόμενο αλλά και για το πιο δύσκολο.

Εμείς, σαν ΥΠΕΘΑ, κάνουμε προετοιμασία και για το πιο δύσκολο σενάριο. Αυτό το οποίο δουλεύουμε σαν κυβέρνηση σε διπλωματικό και άλλα επίπεδα, είναι να εξελιχθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ, της παρατήρησης ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια. Να υπάρχει μια κατανομή των προσφυγικών ροών με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Για συνάντηση του με πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα:

Ανάμεσα στα άλλα συζητήσαμε και αυτά τα ζητήματα. Του έθεσα ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο βάρος,  που την υπερβαίνει, στο όνομα όμως της Ευρώπης,  αυτό των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών. Έδειξε ότι το κατανοεί: Με την εμπλοκή και με το βάρος που έχει η αμερικανική κυβέρνηση σε ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Κατανοούν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές ή στρατιωτικές ενέργειες στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Το θεωρούν σωστό και δίκαιο. Επίσης κατανοούν αυτό που εμείς υποστηρίζουμε, ότι μια τέτοια στάση της Ελλάδας θα βοηθήσει την επόμενη μέρα η Ελλάδα να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Επίσης συζητήσαμε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας θα πρέπει να αναπτύξουν τη συνεργασία τους.

Για το λιμάνι του Πειραιά και το καθεστώς της COSCO:

Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της ελληνικής επικράτειας πρέπει να εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και η Εργατική Νομοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει η κυβέρνηση.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά