ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
 
 
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ: Κατ’ αρχήν να πω ότι σε αυτή την ερώτηση έχω απαντήσει. Είναι έξι ερωτήσεις και εννέα αναφορές. Είναι αναρτημένες στη Βουλή, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είναι και αρκετές συνεντεύξεις.
 
Ευχαριστώ, όμως, που με ρωτάτε γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω την απορία πώς εμφανίζονται σήμερα εδώ στη Βουλή τιμητές των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εκείνοι οι οποίοι εξαθλίωσαν μισθολογικά τα στελέχη και μάλιστα - όπως απεδείχθη από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - με τρόπο εντελώς παράνομο.
 
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η κυβέρνηση Παπανδρέου - την οποία στηρίζατε - μείωσαν κατά 60% τους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και έρχεστε εδώ και ρωτάτε! Σας απαντάω, λοιπόν. Αντίθετα από τις πρακτικές που εσείς ακολουθήσατε μαζί με τον κυβερνητικό σας εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, η παρούσα Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου δήλωσα ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι τα στελέχη αυτά είναι άξια θαυμασμού παρά τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα.
 
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, εγώ ζητώ συγγνώμη αφενός για την οικονομική επίθεση που δέχτηκαν από τις δικές σας κυβερνήσεις και αφετέρου για τη μη συμμόρφωση της προηγούμενης κυβέρνησης στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.
 
Σε ανταπόδοση, λοιπόν, αυτών το πρώτο μέλημα ήταν η αποκατάσταση των αδικιών και γι’ αυτό το λόγο η πρώτη εντολή που έδωσα αφορούσε την άμεση χορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας του Νομού Έβρου και νησιών του Αιγαίου σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 200/1993. Και παρ’ όλες τις ερωτήσεις τις οποίες κάνατε, όλα τα χρήματα δίνονται κανονικά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Αιγαίο και στον Έβρο.
 
Όσο αφορά τις αποδοχές για τις συντάξεις, πιστεύω να γνωρίζετε ότι ο καθορισμός και η ρύθμιση των θεμάτων του μισθοδοτικού και του συνταξιοδοτικού περιεχομένου ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Συντάγματος.
 
Παρ’ όλα αυτά με εντολή μου συστάθηκε με μέριμνα της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή της ΓΔΟΣΥ, επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των άλλων συναρμόδιων Υπουργών, η οποία εξέφρασε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ αναφορικά με το μισθολόγιο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Στη συνέχεια με μέριμνα της ΓΔΟΣΥ απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιμένετε. Σας καταθέτω φωτοαντίγραφο. Θα παρακαλέσω μόνο, επειδή είναι απόρρητα, να τα πάρετε να τα δείτε - όσοι συνάδελφοι θέλουν - και να τα επιστρέψετε και να μην μπουν στο αρχείο της Βουλής. Είναι εδώ στη διάθεσή σας.
 
Μάλιστα σας διαβεβαιώνω ότι για τα χρήματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρήκαμε και τους κωδικούς από τα εξοπλιστικά συστήματα, τους οποίους μειώσαμε για το ποσό που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε μέχρι το τέλος του 2015. Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα στο Υπουργείο Οικονομικών από τον κωδικό που εμείς αποδεσμεύσαμε από τα εξοπλιστικά. Άρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο - και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα - να τα δώσει.
 
Πού έχει σταματήσει το θέμα αυτό; Έχει σταματήσει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δεν διαθέτει - όπως λέει το Υπουργείο Οικονομικών – αυτή τη στιγμή τα κονδύλια και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
 
Παρ’ όλα αυτά εμείς κάθε χρόνο που περνά, κάθε μήνα που περνά, κάθε ώρα που περνά τα κονδύλια για την εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μπαίνουν στον κωδικό για να αποδοθούν με την πρώτη υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών. Η δική μου υπογραφή είναι πάνω στην ΚΥΑ. Ο νόμος είναι έτοιμος τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα και τα λεφτά μπαίνουν.
 
Είναι στη διάθεσή σας η Κοινή Υπουργική Απόφαση και το σχέδιο νόμου. Ελπίζω να το στηρίξετε.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ: Φανταζόμουν ότι δεν τα πάτε καλά μόνο στις εσωκομματικές διαδικασίες και στην προετοιμασία της εκλογής του Προέδρου σας. Δεν φανταζόμουν ότι δεν διαβάζετε καν τον προϋπολογισμό της χώρας.
 
Εάν διαβάσετε τον προϋπολογισμό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει υποστεί καμία μείωση, μάλιστα έχει αύξηση 18,7%. Γιατί; Στα τέσσερα να κάτσει είπε ο κ. Σαμαράς στον κ. Νικολόπουλο, όταν ήταν Υπουργός του. Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχουμε δεχτεί να διαπραγματευτούμε με κανέναν απ’ την τρόικα ή την τετραμερή. Αξιωματικός, με δική μου εντολή, δεν έχει πάει ποτέ και ούτε πρόκειται να πάει ποτέ να συζητήσει με οποιονδήποτε τρίτον. Με το μόνο, με το οποίο συζητάμε εμείς, είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Εγώ δεν πηγαίνω ούτε τα μεσημέρια ούτε τη νύχτα στο Χίλτον. Διαβάστε καλά τον προϋπολογισμό και ελάτε να πείτε ένα μεγάλο συγγνώμη στον ελληνικό λαό, διότι δεν φτάνει μόνο το ότι κάνετε λάθη στα εσωκομματικά, αλλά εσείς κάνετε λάθη και στη Βουλή των Ελλήνων. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας είναι αυξημένος.
 
Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ήδη της εφαρμογής ενός νέου δίκαιου ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο δεν πράξατε.
 
Μιλήσατε για τις Ενώσεις Αποστράτων; Μιλήσατε εσείς για τις Ενώσεις Αποστράτων; Θυμάστε που δεν τους δεχόσασταν καν στο Υπουργείο;
 
Οι Υπουργοί Άμυνας δεν τους δέχονταν και οι απόστρατοι έβγαζαν ανακοινώσεις ότι «δεν δέχεται καν να μας μιλήσει». Και επειδή λέτε ότι ξέρετε τα οικονομικά, πείτε στους συναδέλφους και στον ελληνικό λαό γιατί ξέρετε καλά τα οικονομικά: Γιατί επί οκτώ χρόνια ήταν ο σύζυγός σας και ο αδελφός του στη ΔΟΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, ο Υπουργός δεν δέχθηκε ποτέ κανέναν από τις Ενώσεις Αποστράτων, μειώθηκαν οι συντάξεις κατά 60%, παράνομα, όπως λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, περικόψατε τους μισθούς και τις συντάξεις και τα δικαιώματα, βγάλατε το επίδομα των νησιών και του Έβρου, κόψατε αυτά που δικαιούντο οι Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, γυναίκες και άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων και έρχεσθε εδώ να μας πείτε ότι εμείς δεν εφαρμόζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Εμείς την εφαρμόζουμε, κ. Παπακώστα. Εμείς εφαρμόζουμε αυτό που λέει το Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά έχουν δεσμευθεί στον κωδικό από τους εξοπλισμούς. Και δεν είναι οι εποχές εκείνες που χανόντουσαν οι εγγυητικές από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Άλλαξαν τα πράγματα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεκαεννέα υποθέσεις είναι στον εισαγγελέα, γιατί κάποιοι τότε, ενώ «πετσόκοβαν» τους αξιωματικούς, όταν ερχόντουσαν τα εξοπλιστικά, έπαιρναν και τις εγγυητικές επιστολές από μέσα.
 
Αφήστε τους αποστράτους. Εγώ έδωσα άδεια στους εν ενεργεία να φύγουν από τις 12 το μεσημέρι για να συμμετέχουν στη διαδήλωση, χωρίς στολή βέβαια. Και καλώς έπραξαν. Διότι αυτό μας βοηθά. Εμείς, όμως, διαπραγμάτευση κάνουμε όρθιοι και τουλάχιστον στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να μπει κανείς μέσα, ο οποίος θα έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Ούτε θα τις δίνουν κάποιοι από τα παράθυρα.
Ευχαριστώ πολύ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά