Δεκαήμερο εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, σε ακριτικά νησιά

Δεκαήμερο πολύμορφων εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, σε ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με επίκεντρο και σημείο αναφοράς το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ΛΕΣΒΟΣ, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015. Η όλη διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας.  
 
Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και θα επιστρέψει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015. Η αποστολή περιλαμβάνει τα ακριτικά νησιά Αγαθονήσι, Λέρος, Λειψοί, Νίσυρος, Τήλος, Αστυπάλαια.
 
Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
 
Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στα νησιά. Επίσης, ομάδα  από φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου, θα αναπτύξει θεατρικές δράσεις (θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών κ.α.) με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και θα πλαισιωθεί με μουσικούς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
 
Κάθε βράδυ, θα διεξάγονται εκδηλώσεις με μουσικά και θεατρικά δρώμενα σε κάθε νησί, όπου θα συμμετέχουν και τοπικοί μουσικοί και χορευτικά σύνολα, παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις στους κατοίκους του νησιού, στις Στρατιωτικές Μονάδες που εδρεύουν στο κάθε νησί και στο πλήρωμα του πολεμικού πλοίου.
 
Φοιτητές/φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, θα υλοποιούν εργαστήρια ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών στα παιδιά των νησιών και θα είναι στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας κατά την παραμονή τους στο νησί.
 
Επίσης, έχουν προσκληθεί φοιτητές/φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, προκειμένου να επωφεληθούν από την επίσκεψη στα ακριτικά νησιά, με βάση τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, ώστε μελλοντικά οι εργασίες τους ν’ αποτελέσουν την αρχή μιας αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποιήσιμης από τις τοπικές κοινωνίες.
 
Η αποστολή περιλαμβάνει και διακλαδικό κλιμάκιο Στρατιωτικών Ιατρών, στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη διακλαδικού προγράμματος προληπτικής ιατρικής, που αναπτύσσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στους κατοίκους των νησιών. Θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής κατά την παραμονή του πλοίου σε κάθε νησί.
 
Με τις παραπάνω δράσεις, πολλές από τις οποίες έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμεί έμπρακτα να δείξει το ενδιαφέρον του για τους κατοίκους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στα ακριτικά νησιά μας. Με την ανάδειξη της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύονται οι δεσμοί που υπάρχουν, ενώ παράλληλα δίνεται μια ώθηση στη διάσωση και την ανάδειξη της ντόπιας πολιτιστικής παράδοσης.
 
Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος της αποστολής, καλύπτεται από προσφορές και χορηγίες. Επίσης έχουν συγκεντρωθεί προσφορές από εταιρείες τροφίμων και ειδών καθαριότητας, οι οποίες προμηθεύουν τα Στρατιωτικά Πρατήρια αλλά και τα ίδια τα Πρατήρια προσφέρουν ανάλογα υλικά, με σκοπό να διατεθούν στις τοπικές αρχές προς ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.
 
Για τη στήριξη της όλης πρωτοβουλίας έχει ζητηθεί και υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά