Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον Alpha Radio 98.9 FM στο δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο‏


Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή να να καλωσορίσουμε στον Alpha 9,89 το Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Δένδια τον οποίο και έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

 

Κύριε Υπουργέ, καλό σας μεσημέρι, χρόνια πολλά από τον Alpha.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρόνια πολλά και σε εσάς, κύριε Σαραντάκο, και στον Alpha και στους ακροατές σας αν μου επιτρέπετε.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βεβαίως, παρακαλώ.

 

Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής, χθες ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, από την εμπειρία σας, μιλάτε με πολλούς βουλευτές, βλέπετε ότι ξεκλειδώνει την προεδρική εκλογή, επί της ουσίας, η παρέμβαση του κυρίου Σαμαρά χθες;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι συνιστά ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με τη στήριξη που είχε η πολύ σοβαρή υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα μέχρι τώρα και νομίζω ότι αυτό θα απεικονιστεί στους βουλευτές που θα ψηφίσουν αύριο. Όμως,  χρειάζεται μία ακόμα κρίσιμη μάζα η οποία δεν έχει εκδηλωθεί και ελπίζω ότι θα βρεθεί είτε στην αυριανή είτε στην τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 180 λέτε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, δεν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, είμαι λογικός και πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν, δεν μπορώ να προβλέψω το τι σκέφτεται ο κάθε συνάδελφος.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα έχετε δεδομένα, κύριε Υπουργέ, τώρα. Χθες απέρριψε την πρόταση του κυρίου Σαμαρά, καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάω, και ο κύριος Καμμένος και ο κύριος Κούβελης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω τότε ευθέως. Αν με ρωτάτε υπό μορφή πρόβλεψης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα δεδομένα που μπορούν να επιτρέψουν μία βέβαιη θετική πρόβλεψη, όχι.

 

Όμως, από την άλλη,  επειδή πάντα τείνω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι γενικά ορθοφρονούν και ιδίως οι υπεύθυνοι άνθρωποι, τους οποίους έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, και επειδή νομίζω ότι η χώρα θα υποστεί τεράστια ζημιά εάν πάμε τώρα στις εκλογές, συνεχίζω και ελπίζω ότι ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη εκλογή η κρίσιμη μάζα, που το είπα και πριν, θα βρεθεί και θα συμπληρώσει τους συνάδελφους που ήδη έχουν δηλώσει ή δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την άποψη που εκφράστηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά ότι η πρόταση η αρχική ήταν να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις απόψεις αυτές πώς τη σχολιάζετε; Πώς την κρίνετε; Είναι μία πρόφαση; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ του κυρίου Κουβέλη και του κυρίου Τσίπρα ή είναι η πραγματικότητα όλο αυτό;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω, καταρχήν τρέφω μεγάλα αισθήματα σεβασμού και συμπάθειας για τον κύριο Κουβέλη, νομίζω όμως ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε στο παρελθόν εκφραστεί για την επικινδυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

Νομίζω ότι  το να περιμένει κανείς να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τις παρούσες συνθήκες, ξαναλέω, με όλη την κεκτημένη αλαζονεία που έχει ήδη δημιουργήσει, με μία αίσθηση ότι είναι προ των πυλών της εξουσίας, την εκλογή του Σταύρου Δήμου που κατά την άποψή μου θα ήταν ωφέλιμο και για το ΣΥΡΙΖΑ αυτό, όχι μόνο για τη χώρα, είναι κάτι που είναι ουτοπικό.

 

Κατά συνέπεια,  το θέμα είναι απλό. Θέλουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και να οδηγήσουμε στη χώρα σε ασφαλή νερά πριν την πάμε σε εκλογές; Ή θέλουμε να ρισκάρουμε ό,τι κατάφερε η ελληνική κοινωνία με στερήσεις μέχρι τώρα;

 

Εάν η απάντηση της ΔΗΜΑΡ είναι το δεύτερο, θα με εκπλήξει διότι δεν με έχει συνηθίσει σε τέτοιες προσεγγίσεις. Αντιθέτως με έχει συνηθίσει σε σοβαρότητα και μετριοπάθεια.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα, για τον κύριο Καμμένο που με τους βουλευτές του, δεν λέμε τον ίδιο, αν και με τον ίδιο θα μπορούσα να το πω, έχετε και μια ιδεολογική συγγένεια, διότι υποθέτω ότι στη Βουλή βρίσκονται επειδή οι νεοδημοκράτες τους ψήφισαν, δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες, δεν νομίζω ότι ψήφισαν κεντροαριστεροί τους ΑΝΕΛ.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε «κοινό», παραπλήσιο σημείο ιδεολογικής αφετηρίας. Όμως η πορεία πολλών εξ αυτών στην Βουλή αυτά τα δύο   χρόνια,  πρέπει να σας πω ότι αν κλείσεις τα μάτια σου,  νομίζω ότι οι διαφορές τους από το ΣΥΡΙΖΑ στη διατύπωση και ορισμένων εξ αυτών, όχι όλων, δεν μπορώ να πω ότι είναι και ιδιαίτερα φανερές.

 

Μένουν όμως αρκετοί άλλοι οι οποίοι είναι λογικοί άνθρωποι και σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους νομίζω ότι θα μπορούσε να συμπορευτεί εύκολα κανείς.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Δένδια, το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες 48 ώρες, ζούμε και εμείς οι πολίτες και εσείς οι πολιτικοί μέσα σε ένα σκηνικό θολό, ομιχλώδες, με αφορμή τις καταγγελίες του κυρίου Χαϊκάλη για χρηματισμό.

 

Αυτές όλες οι πληροφορίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσουν, να μας κάνουν να γελάσουμε, ή να μας κάνουν να κλάψουμε;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι να σας πω. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο αστυνομικό δαιμόνιο, δεν είμαι εισαγγελέας, δεν μου ακούγονται όμως σοβαρά αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι γελοιοποιούν και τη χώρα και τους θεσμούς και δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα διεθνώς, δεν είναι σοβαρά πράγματα έτσι όπως εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον τα ακούω.

 

Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να συζητούσαμε σοβαρά για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

 

Αντιθέτως, καταλήγουμε σε μία ατέλειωτη, ελαφράς ποιότητας, συνωμοσιολογία.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πιστεύετε ότι υπήρχε κάποιος στόχος για όλα αυτά τα οποία γίνονται και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας; Στόχος από τους ΑΝΕΛ εννοώ.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το τι πιστεύω λίγη σημασία έχει. Εδώ υπάρχει όμως ένα αποτέλεσμα. Δεν συζητάμε για τις επιπτώσεις μίας εκλογής ή μίας μη εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας. Συζητάμε για το αν ο κύριος Χ έκλεισε με νόημα ή χωρίς νόημα το μάτι στον κύριο Ψ τον οποίο ήδη γνώριζε. Ή  αν από το facebook κάποιος εμένα μου διατύπωσε πρόταση δωροδοκίας ή δεν μου διατύπωσε. Τι να σας πω τώρα; Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα ξέρετε.

 

Σε άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου θα είχε υπάρξει ίσως πολύ διαφορετική αντιμετώπιση, για την κοινωνία. 

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πιστεύετε ότι έπρεπε η Κυβέρνηση να αντιδράσει διαφορετικά; Κατά, πια, του κυρίου Καμμένου και των ΑΝΕΛ; Πέραν της μήνυσης που έκανε επί προσωπικού ο κύριος Σαμαράς στον κύριο Χαϊκάλη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:   Να σας πω, όσον αφορά την ενέργεια του Πρωθυπουργού δεν μπορώ εγώ να κρίνω τον Πρωθυπουργό

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς. Εγώ λέω αν θα έπρεπε να γίνει και κάτι παραπάνω από την πλευρά σας.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είμαστε σαφείς. Από την άλλη, έχω την εντύπωση αν κάτι είναι στη δική μου κρίση και με κάθε σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προσφεύγει στην δικαιοσύνη ή να καταγγέλλει κάτι όταν νομίζει ότι βλάπτεται, όμως  απέχουμε τόσο πολύ από αυτό που θα ονόμαζα σοβαρότητα που νομίζω ότι μόνο αν η κοινωνία έχει αντανακλαστικά και απορρίπτει όλα αυτά τα πράγματα μπορούμε να έχουμε μία σοβαρή πολιτική ζωή.

 

Αλλιώς μετατρεπόμαστε όλοι σε ένα παλιάς κοπής και χαμηλής ποιότητας αστυνομικό σήριαλ.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Και ένα τελευταίο ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Εφ' όσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, προφανώς θα πάμε σε εκλογές.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα  δυστυχώς αυτή είναι η επιλογή.

 

Οι εκλογές.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς, και φαντάζομαι ότι το 25 Ιανουαρίου δεν του ακούτε πρώτη φορά από εμένα αυτό σήμερα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Όχι. Όχι.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας φοβίζει το γεγονός, και με τη δική σας ευθύνη, του κόμματός σας εννοώ, θα πάμε σε εκλογές με κυρίαρχο στοιχείο την πόλωση;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν πάμε σε εκλογές, που συνεχίζω να ελπίζω ότι θα τις αποφύγουμε, καταρχήν εμείς δεν θα πάμε σε εκλογές για να τις χάσουμε ως Νέα Δημοκρατία. Θα πάμε σε εκλογές για να τις κερδίσουμε. Εμείς λέμε ότι είναι κακό πράγμα οι εκλογές, δεν λέμε ότι είναι κακό πράγμα οι εκλογές επειδή θα τις χάσουμε. Να είμαστε και σε αυτό καθαροί.

 

Νομίζω ότι η δημοσκοπική μας διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αν μάλιστα βάλει κανείς και όλες τις παραμέτρους τις οποίες γνωρίζετε, δεν έχει έννοια να αναφερθώ τώρα, που θα δημιουργηθούν από τώρα μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών,  μπορούν να μας επιτρέπουν μία λελογισμένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να φέρουμε το παιχνίδι στα ίσια αν κάνουμε μία καλή και σοβαρή εκστρατεία.

 

Το θέμα είναι, εκείνο το μόνο που θα ήθελα να διαφωνήσω μαζί σας,  το «με ευθύνη δική μας». Δεν νομίζω πραγματικά ότι μπορούσε ο Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε να κάνει κάτι παραπάνω, νομίζω ότι…

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εννοώ για την πόλωση, ότι το ταγκό της πόλωσης θέλει δύο, ο ένας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την γνώμη μου και ο άλλος θα είστε εσείς, η Νέα Δημοκρατία.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Σαραντάκο, να είμαι ειλικρινής, την άποψή μου λέω, μπορεί να είναι λανθασμένη. Ανήκω σε ένα κόμμα, ανήκω σε ένα χώρο, είμαι και συναισθηματικά δεμένος με αυτό τον χώρο, μπορεί να κάνω λάθος και να είμαι αυστηρός κριτής.

 

Όμως, τι ευθύνη να έχουμε εμείς για αυτή την πόλωση; Οι ύβρεις που ακούσαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια σε άλλες εποχές θα είχαν οδηγήσει σε πέταγμα γαντιών και σε προσωπικές μονομαχίες. Αυτά τα πράγματα που μας ελέχθησαν και μας εκπέμπονται κάθε μέρα από την αντιπολίτευση, μας λένε «προδότες, γερμανοτσολιάδες, πουλημένους», ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, και τα ακούμε στωικά και προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ασφαλές λιμάνι. Δεν υπενθυμίζουμε το παρελθόν, δεν υπενθυμίζουμε τα εμφυλιοπολεμικά που μας λέει η άλλη πλευρά. Σας θυμίζω, «γουναράδικα» και άλλα   πράγματα. Έχουμε ακούσει τρελά πράγματα.

 

Θα είναι άδικο να κατηγορηθούμε και ως υπεύθυνοι της οποιασδήποτε έντασης που θα δημιουργήσει μία εκλογή. Αυτό που θα ήταν όφελος θα ήταν να λύσουμε τα βασικά προβλήματα που έχει η οικονομία της χώρας, τα οποία μπορούν να ανατρέψουν ό,τι επιτεύχθηκε…

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά δεν το αναγνωρίζετε ότι μία άλλη πολιτική δύναμη μπορεί να τα λύσει. Δηλαδή εγώ έχω ακούσει και για καταθέσεις, γιατί λέτε για τα γουναράδικα, το θυμάμαι, βεβαίως. Έχω ακούσει όμως και δικά σας στελέχη να λένε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ εγώ θα πάρω τις καταθέσεις μου και θα τις βγάλω εκτός τράπεζας.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Εάν με ρωτάτε αν εγώ θα το έλεγα, εγώ δεν θα το έλεγα έστω και αν υπό συνθήκες το φοβόμουν. Δεν θα το έλεγα γιατί υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Καμία φορά το λες και μετά γίνεται και μετά νιώθεις και εσύ συνυπεύθυνος.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ή κάποιος λέει ότι πιστωτικό γεγονός θα είναι οι εκλογές. Δηλαδή θέλω να πω ότι και εσείς έχετε κάνει κάποιες…

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά μη συγκρίνετε το ένα με το άλλο. Συγκρίνετε μία διαπίστωση, θέλετε,  που ελέχθη εν πάση περιπτώσει καθ’ υπερβολήν; Καθ’ υπερβολήν, μέχρι εκεί. Παραπάνω δεν υπάρχει κάτι να καταλογίσει κανείς. Με όλο αυτό το υβρεολόγιο, όλη αυτή την απίστευτη εμφυλιοπολεμική ρητορική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση αυτά τα δύο χρόνια,  μπορούν να συγκριθούν με αυτά τα πράγματα;

 

Ξέρετε τι έχουμε καταπιεί, κύριε Σαραντάκο; Τα έχουμε συνηθίσει στην ελληνική δημόσια ζωή και τα θεωρούμε αυτονόητα. Το να σε βρίζει η αντιπολίτευση «γερμανοτσολιά» δεν το θεωρούμε και άξιο λόγου. Λες και είναι υποχρεωμένοι, ο καθένας από εμάς, να ανέχεται να ακούει το παιδί του να αποκαλούν τον πατέρα του ή τη μητέρα του «γερμανοτσολιά» ή «προδότη» ή «κλέφτη» ή οτιδήποτε άλλο.

 

Αυτά τα πράγματα σε εμένα βαραίνουν πάρα πολύ.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το χρόνο που δώσατε στον Alpha.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εύχομαι χρόνια πολλά. Θα είστε και εσείς στο δικό σας γραφείο στη Βουλή και στο Υπουργείο Άμυνας και εμείς στα δικά μας.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα κάνουμε  για πολύ  Χριστούγεννα φέτος, δεν πειράζει.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να δούμε αν θα κάνουμε Πρωτοχρονιά γιατί φοβάμαι ότι ούτε Πρωτοχρονιά θα κάνουμε.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε μία καλή Πρωτοχρονιά.

 

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Γεια σας.

 

 

 

 


 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά