Συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ


20/11/14

Ερώτηση

 

Προς τον κ. Υπουργό

 Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: Συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (Συνυπηρέτηση Συζύγων) του ΦΕΚ τ. Β΄ 1631/01-07-2013, αναφέρονται οι προϋποθέσεις για τη συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γνωρίζουμε, πως οι αρμόδιες Δνσεις των ΓΕ προσπαθούν να υλοποιούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα τις διατάξεις του ανωτέρω, όμως υφίστανται ακόμη προβλήματα που καθιστούν ιδιαιτέρως δυσχερή την καθημερινότητα των συνυπηρετούντων σε ορισμένες περιπτώσεις, που χρήζουν αντιμετώπισης.

 

Συγκεκριμένα:

·         Δεν αναφέρεται πουθενά ότι καθορίζεται κοινή ημερομηνία εκτέλεσης μετάθεσης συζευγμένων στελεχών των ΕΔ.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές οι ημερομηνίες μεταθέσεων των συζευγμένων στελεχών να απέχουν μεταξύ τους αρκετό διάστημα. Λόγω αυτής της διαφοράς χρόνου υλοποίησης των μεταθέσεων, δημιουργούνται πολλά σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια των συζευγμένων στελεχών (οικονομικά, οικογενειακά κ.ά.).

·         Αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 ότι "Ως τόπος συνυπηρέτησης νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύει κατ’ αρχάς σε ίδια περιφερειακή ενότητα και όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε όμορη περιφερειακή ενότητα",  και στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 ότι "Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης−τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύνανται να παραμείνουν για πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμούν.".

 

Υπάρχουν όμως όμορες περιφερειακές ενότητες που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα και σε περίπτωση μετάθεσης των συζύγων σε αυτές, το αποτέλεσμα είναι τα στελέχη να υπόκεινται σε καθημερινές μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το μέτρο της συνυπηρέτησης να καθίσταται πολύ προβληματικό.

 

Επί παραδείγματι:

·         Σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες, που το ένα στέλεχος υπηρετεί στην Ορεστιάδα (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου) και το άλλο στην Κομοτηνή (Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης), οι πόλεις απέχουν μεταξύ τους 163 χιλιόμετρα.

·         Στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, που το ένα στέλεχος υπηρετεί στα Δίκαια (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου) και το άλλο στην Αλεξανδρούπολη (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου), οι πόλεις απέχουν μεταξύ τους 151 χιλιόμετρα.

 

Με δεδομένο το αναφερόμενο στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 ότι "Σε κάθε περίπτωση αιτήματος στελέχους για συνυπηρέτηση κατά τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, τα αρμόδια κατά Κλάδο συμβούλια υποχρεούνται σε άμεση συνεργασία με σκοπό την κατά το δυνατόν ικανοποίηση του αιτήματος των ενδιαφερομένων στελεχών.", είναι σκόπιμη, στο πλαίσιο και της Διακλαδικότητας των ΕΔ, τροποποίηση των ισχύουσων στον Ν.3883/2010 και στην ΥΑ Φ.411/253437/Σ. 2358/1 Ιουλ 13 (ΦΕΚ τ. Β΄ 1631/01-07-2013) διατάξεων, ώστε:

·         Τα ΓΕ να συνεργάζονται ώστε οι ημερομηνίες εκτέλεσης μετάθεσης των εμπλεκόμενων στελεχών να ταυτίζονται, σύμφωνα πάντα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στον Ν.3883/2010 και στην ΥΑ Φ.411/253437/Σ.2358/1 Ιουλ 13.

·         Ως τόπος συνυπηρέτησης να νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των ΕΔ που εδρεύει μόνο σε ίδια Περιφερειακή ενότητα με τη Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετεί ο έτερος σύζυγος, σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μετακίνησης των στελεχών και διατάραξη της οικογενειακής ζωής, η οποία και προστατεύεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

 

Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Προτίθεται να καθορίσει κοινή ημερομηνία εκτέλεσης μετάθεσης εσωτερικού/εξωτερικού συζευγμένων στελεχών των ΕΔ, τροποποιώντας τον Ν.3883/2010 και την ΥΑ Φ.411/253437/Σ.2358/1 Ιουλ 13 (ΦΕΚ τ. Β΄ 1631/01-07-2013), και αν ναι, πότε;

2.    Προτίθεται να προβεί σε τροποποίηση των ισχύοντων, και ως τόπος συνυπηρέτησης να νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των ΕΔ που εδρεύει μόνο σε ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τη Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετεί ο άλλος σύζυγος, σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση, για την ελαχιστοποίηση των προβλήματων μετακίνησης, με δεδομένη και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί;

3.    Υπάρχουν περίπτωσεις που να μην έχει καταστεί δυνατή η υλοποίηση της συνυπηρέτησης, παρά των οριζόμενων της παρ. 1 του άρ. 4 της ΥΑ Φ.411/253437/Σ. 2358/1 Ιουλ 13 (ΦΕΚ τ. Β΄ 1631/01-07-2013) που αναφέρουν πως είναι υποχρεωτική; Αν ναι, πόσες και σε ποιους Κλάδους των ΕΔ;

4.    Ποιες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν τα στελέχη, σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή μη υλοποίησης συνυπηρέτησης;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Μαρία Γιαννακάκη

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά