Πως θα γίνει η επιστροφή χρημάτων στους ενστόλους

Εξετάζεται η καταβολή των χρημάτων να γίνει σταδιακά από φέτος, . Η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ένστολων και αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους. Στο υπουργείο οικονομικών επανεξετάζεται το μισθολόγιο των ένστολων ενώ πριν λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ είχε διαψεύσει τυχόν αλλαγές
Ειδικά για τους ενστόλους δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους, ενώ έλαβαν και εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Δεν αποκλείεται στο τελικό ποσό των αναδρομικών να αφαιρεθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ από όσους το πήραν.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
Το ΣτΕ αναφέρει ότι oι αποδοχές των ένστολων πρέπει "να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος".
Ακόμη αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
Σύμφωνα με τους δικαστές, το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

DIKAIOLOGITIKA.GR
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά