Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην εκδήλωση που έγινε χθες στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Α/Τ Βέλος» στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στη Μαρίνα του Φλοίσβου, για τον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.


 
Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου:
 
«Το Κίνημα του Ναυτικού και η Ανταρσία του «ΒΕΛΟΣ» και μάλιστα στα πλαίσια συμμαχικής άσκησης, έπληξε καίρια το δικτατορικό καθεστώς.
 
Ακύρωσε τη βασική επίκληση νομιμοποίησης της συνταγματικής εκτροπής και τον ισχυρισμό των Πραξικοπηματιών ότι εκπροσωπούν και ενεργούν εν ονόματι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. (…)
 
Όταν το «ΒΕΛΟΣ» αποσπάσθηκε από την ΝΑΤΟϊκή μοίρα, το μήνυμα ήταν βαρύ για τους Πραξικοπηματίες.
 
Το Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή Αξιωματικών του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας αμφισβητούσε το δικτατορικό καθεστώς και φώτιζε αναδρομικά την παράφορη κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την 21η Απριλίου του ‘67.
 
Όσο και εάν φαίνεται οξύμωρο, πρώτο θύμα των Πραξικοπηματιών ήταν οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Με τους νομιμόφρονες Αξιωματικούς να είναι τα πρώτα θύματα εκκαθαρίσεων, και την πειθαρχία στην Ιεραρχία να καταρρακώνεται από μια μειοψηφική ομάδα που στην κυριολεξία εγκατάστησε κατοχικό καθεστώς στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Θέλω να επιμείνω στην απόφαση του Νίκου Παππά να σηκώσει την Σημαία της Αντιδικτατορικής Εξέγερσης την ώρα που το «ΒΕΛΟΣ», όπως προείπα, συμμετείχε σε  άσκηση του ΝΑΤΟ.
 
 Διέψευσε, όχι μονάχα τον ισχυρισμό των Πραξικοπηματιών ότι στηρίζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την κινδυνολογική προπαγάνδα τους που ταύτιζε την παραμονή της χώρας στην Δύση με τη διασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. (…)
 
 Με την ηρωική τους ανταρσία, οι άντρες του Πολεμικού Ναυτικού ανέδειξαν την ηθική και πατριωτική διάσταση του εγχειρήματός τους, καθώς η κίνηση αυτή κατέστη η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ανατροπής της δικτατορίας.
 
Αυτά, όλα αυτά, ανήκουν βέβαια στο πρόσφατο ηρωικό παρελθόν της χώρας μας.
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο και αποστολή, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, που είναι και η προϋπόθεση για την πλήρη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού μας.
 
Γιατί καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά προς όφελος των ανθρώπων της, εάν δεν εξασφαλίζονται όροι ασφάλειας και ειρήνης.
 
Γιατί καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να πάει μπροστά, χωρίς οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική καταξίωση και δικαιοσύνη, χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις δυνατές και αποτελεσματικές, με πίστη στο Σύνταγμα και την πατρίδα.
 
Και αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της σημερινής Επετείου.
 
Στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε πολλά μπορούν να εκτεθούν σε κινδύνους. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία. Διότι οι εγγυητές της, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις οποίες πρέπει όλοι οι Έλληνες να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά