«Έμεινε» στην Εθνική Οδό το αντιαεροπορικό!

Είχε και τις ατυχίες της η στρατιωτική παρέλαση. Ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα OSA - AKM έμεινε από βλάβη στην Εθνική Οδό και ζητείται γερανός για την μεταφορά του.



Το αντιαεροπορικό σύστημα όπως αναφέρουν πηγές κατευθυνόταν σε στρατιωτική βάση της Αθήνας όταν παρουσιάστηκε βλάβη, τότε κρίθηκε σκόπιμο να ακινητοποιηθεί στην άκρη της Εθνικής Οδού.
Το όχημα είχε μεταφερθεί από το νησί της Ρόδου προκειμένου να συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση.

Ποιο είναι το OSA - AKM;

Το σύστημα OSA AKM-SAM περιλαμβάνει το όχημα μάχης 9A33M3 και τον κατευθυνόμενο πύραυλο 9M33M3, αποθηκευμένο σε ερμητικά σφραγισμένο σωλήνα από τον οποίο γίνεται η εκτόξευση.

Το τμήμα του οδηγού στο πρόσθιο μέρος του οχήματος διαθέτει θέσεις για δύο άτομα, τον οδηγό και τον αρχηγό στοιχείου, με πρόσβαση μέσω καταπακτής από την οροφή.
Ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος και το όχημα είναι πλήρως αμφίβιο, αφού μέσα στο νερό ωθείται από δύο προπέλες στο πίσω μέρος. Το όχημα διαθέτει επίσης φίλτρο και σύστημα υπερπίεσης ενάντια στον ΡΒΧ πόλεμο σε συνδυασμό με υπέρυθρα συστήματα για τον αρχηγό και τον οδηγό. Το σύστημα SA-8B μπορεί να φέρει μέχρι έξι πυραύλους 9M33M33 με βάρος εκτόξευσης γύρω στα 130 κιλά.

Το ραντάρ ελέγχου πυρός LAND ROLL έχει μέγιστη εμβέλεια 35 χλμ και δραστική εμβέλεια γύρω στα 30 χλμ ενάντια σε ένα τυπικό στόχο. Το παλμικό ραντάρ παρακολούθησης λειτουργεί στη συχνότητα J με εμβέλεια από 20 έως 25 χλμ. Τα δύο ραντάρ κατεύθυνσης συχνότητας I κάνουν δυνατή την εκτόξευση δύο πυραύλων συγχρόνως ενάντια σε ένα στόχο, ο καθένας ακολουθώντας διαφορετική συχνότητα για την πρόκληση σύγχυσης στα ηλεκτρονικά αντίμετρα.



Μπορεί επίσης να διαθέτει τηλεκάμερα χαμηλού φωτισμού για τον εντοπισμό στόχων σε χαμηλή ορατότητα και ισχυρά αντίμετρα. Ο μέσος όρος πιθανότητας καταστροφής στόχου με ένα πύραυλο είναι 0,7 και το μέσο κατεύθυνσης των πυραύλων είναι η ραδιοζεύξη διοίκησης. Η βελτιωμένη έκδοση SA-8B παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, με σημαντικότερη διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό μεταφερόμενων βλημάτων (6), που είναι βελτιωμένης έκδοσης με μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα.

Τα πρώτα 12 συστήματα ΟSΑ-ΑΚ αποκτήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και εισήχθησαν στον Ελληνικό Στρατό το 1992. Με τα συστήματα αυτά συγκροτήθηκε και εξοπλίστηκε μία επιπλέον αντιαεροπορική μοίρα, η 182 ΜΚ/Β (Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων) στο Δ' Σώμα Στρατού στη Θράκη.

Το 1998 αγοράστηκαν 20 επιπλέον μεταχειρισμένα συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ από τη Ρωσία, ενώ εκσυγχρονίστηκαν τα αρχικά 12 ΟSΑ-ΑΚ στο επίπεδο ΑΚΜ.

Τα έτη 1999-2000, μετά την παραλαβή των συστημάτων ΤΟR-Μ1, η 182 ΜΚ/Β αντικατέστησε τα συστήματα ΟSΑ-ΑΚ με τα νεοπαραληφθέντα ΤΟR-Μ1. Τα 12 πλεονάζοντα, μαζί με τα επιπλέον 20 συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ, διατέθηκαν στις αντιαεροπορικές μοίρες των μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος), όπου και συγκροτήθηκαν πρόσθετες αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες σε αριθμό ανάλογο του μεγέθους κάθε νησιού. Τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα των ΤΟR-Μ1 περιλαμβάνουν την δωρεάν παραχώρηση 7 εργοστασιακά αξιοποιημένων αντιαεροπορικών συστημάτων ΟSΑ-ΑΚ.



ΠΗΓΕΣ: ellinikos-stratos/redstar.gr/youtube-onalert.gr, eleftherologion.blogspot.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά