Μέσα σε φορτισμένο κλίμα η αλλαγή της IV Μεραρχίας Πεζικού σε Διοίκηση Κέντρων

Της Βάλιας Αμπατζή

Μέσα σε ένα έντονο φορτισμένο συγκινητικό κλίμα έγινε στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε η τελετή διάλυσης της IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και συγκρότησης της Διοίκησης Κέντρων. Μόλις 102 ζωής της IV ΜΠ, ήρθε η εποχή να αλλάξει η στρατιωτική ιστορία της περιοχής και να γίνει η αλλαγή σε ΔΙΚΕ στο πλαίσιο εφαρμογής της Δομής Διοίκησης και Δυνάμεων 2013 - 2027 των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δέηση, συνεχίστηκε με ανάγνωση σύντομου ιστορικού της IV ΜΠ,  υποστολή λαβάρου IV ΜΠ και επίδοση στο Διοικητή της ΔΙΚΕ, ανάγνωση Ημερησίας Διαταγής από το Διοικητή της ΔΙΚΕ και με ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας. Τέλος ο Διοικητής της ΔΙΚΕ έδωσε αναμνηστικά σε πολιτικούς υπαλλήλους.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Τρίπολης, ο Περιφερειακός Δντης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Εκπρόσωποι της 124ΠΒΕ και των αστυνομικών αρχών καθώς και ο Δντης Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας.



Ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων,  Υπτγος Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης είπε ότι πρόκειται για αναβάθμιση ότι είναι η μοναδική περίπτωση που μέσα πο το ίδιο κύτταρο διαλύουμε και φτιάχνουμε άλλο σχηματισμό χωρίς να τον ξεκόψουμε από την ιστορία του.  Αυτή τη στιγμή τα κέντρα που περιλαμβάνονται είναι της Καλαμάτας, της Τρίπολης , το 239 Ευζώνων (Μεσολόγγι) και η Στρατιωτική μουσική ίσως και άλλα.

Για την απουσία πολιτών και αρχών είπε ότι είναι μια καθημερινή  μέρα εργασίας, εσείς κρίνετε ποιοι ήρθαν και ποιοι όχι. "Ήρθα άγνωστος και έχουμε αγαπηθεί με τον τόπο "

Για τις φήμες που ήθελαν την Μεραρχία και το 11ο ΣΠ να κλείνει είπε ότι έγιναν προσπάθειες και έτσι συνεχίζονται.

"Είμαι συγκινημένος γιατί οι συμπατριώτισσες σας πολέμησαν στην απελευθέρωση των γονιών μου"

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο  Υπτγος Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης  είναι από τις ήρεμες δυνάμεις του τόπου και χαμηλών τόνων και ένας άξιος άνθρωπος που πέρασε από την IV ΜΠ.



















ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ
ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 
ΤΗΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
        Αξιωματικοί,  Υπαξιωματικοί,   Στρατιώτες   και  Πολιτικό Προσωπικό  της  ΙV  ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ  ΠΕΖΙΚΟΥ   «ΠΕΛΟΠΟΝ- ΝΗΣΟΥ».                                                                         
Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» διαλύεται σήμερα, για να δώσει τη θέση της σε έναν άλλο Σχηματισμό, τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ. Ο μετασχηματισμός αυτός πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής της Δομής Διοίκησης και Δυνάμεων 2013 – 2027, και επιβλήθηκε από την ανάγκη ικανοποίησης των σύγχρονων επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πραγματοποιείται όμως και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και προσφορά της ηρωικής ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ. Ο νέος Σχηματισμός, η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ θα φέρει την ονομασία ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», και το ίδιο έμβλημα, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική συνέχεια της Μεραρχίας αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς με το χώρο και το λαό της Πελοποννήσου, που έχουν διαχρονικά συνδεθεί μ’ αυτήν.
         Υποκλινόμενος με σεβασμό, στις πολεμικές σημαίες των Συνταγμάτων της ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ, αποδίδω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν στους ιερούς αγώνες του Έθνους και μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους, δίδοντάς μας το δικαίωμα, να είμαστε παρόντες σήμερα στην ιστορία. 

        Η Ι
V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ξεκίνησε την ιστορική της διαδρομή, συγκροτούμενη εκατόν δύο χρόνια πριν, την  7 Ιανουαρίου 1912, στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της τότε αναδιοργάνωσης του Στρατού και εν όψει των Πολέμων που θα ακολουθούσαν. Συγκροτείτο πάντα από Συντάγματα, των οποίων το προσωπικό προερχόταν σχεδόν, αποκλειστικά από  την Πελοπόννησο.
Πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες κι έδρεψε δάφνες, αφήνοντας στα πεδία των μαχών 7.322 καταγεγραμμένους νεκρούς και τραυματίες, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Σταχυολογώντας τις κορυφαίες στιγμές της πολεμικής ιστορίας της, αναφέρω:
            -  Την αποφασιστική συμβολή της στη νικηφόρα έκβαση της 1ης μάχης των Βαλκανικών Πολέμων στο Σαραντάπορο. Με την ταχύτατη προέλασή της στα νώτα του εχθρού, καθόρισε την έκβαση της μάχης, με αποτέλεσμα να της αποδωθεί το προσωνύμιο «Πτερωτή Μεραρχία»
        -  Την επίσης αποφασιστική συμβολή της στη μάχη των Γιαννιτσών, αλλά και στην κατάληψη των Ιωαννίνων.
        -  Την ορμητικότητα και το θάρρος των μαχητών της,  που στοίχισαν πολυάριθμες απώλειες, αλλά καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό την έκβαση της μάχης του Κιλκίς.
            - Την απόσπαση εύφημης μνοίας του Διοικητή της 1ης Ομάδας Μεραρχιών των Συμμαχικών Δυνάμεων και την παρασημοφόρηση των Σημαιών των Συνταγμάτων της, για τον άφθαστο ηρωισμό και μαχητικότητα, που επέδειξαν τα Συντάγματά της, κατά τη Διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
-  Τη συμμετοχή της στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά την οποία τα Συντάγματά της τιμήθηκαν με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας, αλλά και δέχτηκαν το κύριο βάρος της εχθρικής επίθεσης, που οδήγησε στη διάσπαση του μετώπου και στην αρχή της Μικρασιατικής τραγωδίας. 
  - Τη συμμετοχή της στη χειμερινή αντεπίθεση των Ελληνικών Δυνάμεων και στην απόκρουση της Ιταλικής «εαρινής» επίθεσης, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1954, συγκροτούμενη στην Τρίπολη, ανέλαβε το έργο της εκπαίδευσης των νεοεισερχόμενων στο στράτευμα οπλιτών, κληρωτών και επαγγελματιών, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Για περισσότερο από έναν αιώνα, η ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ, υπέστη διαδοχικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογα με τις επικρατούσες, κάθε φορά, συνθήκες, αναλαμβάνοντας πληθώρα διαφορετικών αποστολών, στις οποίες αντεπεξήλθε, πάντοτε, με επιτυχία.
Παράλληλα, προσέφερε ένα τεράστιο σε μέγεθος και σε ποιότητα, κοινωνικό έργο στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνταν τα Συντάγματά της, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε, με κορυφαία στιγμή τη συνδρομή και αρωγή των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαϊές του 2007. Με ηθικό ακμαίο, επαγγελματισμό, ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, το έμψυχο δυναμικό της ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ, διαχρονικά, υπηρέτησε με συνέπεια την Πατρίδα και την αποστολή της κι αφήνει πίσω της βαριά παρακαταθήκη.
Ο νέος Σχηματισμός, η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ, με επίκεντρο τη μεταπολεμική αποστολή της ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ, την αρχική εκπαίδευση των οπλιτών, και με μέσα, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, τις οργανωμένες Μονάδες και Επιτελεία, τις άριστες εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα, και πάνω απ΄όλα το υψηλό φρόνημα, το ήθος και την ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασίας, θα συνεχίσει να επιτελεί το σοβαρό έργο της επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την προσαρμογή της στα σύγχρονα δεδομένα, σε συνθήκες ασφάλειας  και υψηλού επιπέδου διαβίωσης.
 
        Ευχαριστώ:
        - Τον Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό και τον Προστάτη μας Άγιο Γεώργιο, που με αξίωσαν να διοικήσω την ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ και επικαλούμαι τη βοήθειά τους, για τη συνέχιση του έργου μου, στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ.
        - Τους προϊσταμένους μου, για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνδρομή τους, στο ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο, που μου έχει ανατεθεί.
        - Τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες των Μητρο-πόλεων καθώς και τις τοπικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, τις Μονάδες της ΠΑ, και το προσωπικό των ΣΑ της ΠΕ της Διοίκησης Κέντρων, για τη βοήθειά τους, προσδοκώντας στη συνέχιση της  άριστης συνεργασίας μας.
        - Την οικογένειά μου, για την αφανή  συμπαράσταση που μου προσφέρει, εδώ και 30 χρόνια.
        - Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί χωρίς τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, κανένας Διοικητής, όσο ικανός και έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει έργο. Κι έχω την τύχη και την τιμή να διοικώ ανθρώπους πρόθυμους, ανιδιοτελείς, εργατικούς, ηθικούς και ικανούς να εργαστούν μαζί μου.
       - Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό της Διοίκησης Κέντρων (ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)
        - Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από εσάς και όλοι μαζί, ως σύνολο, ενταγμένοι στις Μονάδες σας, θα συνεχίσετε με την ίδια προθυμία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη, που σας διακρίνει και θα φανείτε αντάξιοι της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού.
- Να συνεχίσετε να κάνετε πράξη, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα: να είστε πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και εργαζόμενοι με επαγγελματισμό να μεταλαμπαδεύσετε στο εκπαιδευόμενο προσωπικό σας, όλες τις διαχρονικές αξίες του Έθνους μας, οι οποίες συμπυκνώνονται στο ρητό του εμβλήματος του Σχηματισμού μας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
- Τούτη την ιερή στιγμή, μπροστά στο Ηρώο των αθάνατων νεκρών της ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Υπέρμαχου Στρατηγού και του Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου, εύχομαι υγεία, καλή δύναμη στο έργο μας και σας καλώ να αναφωνήσουμε: 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΖΗΤΩ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)
Υποστράτηγος Σεραφείμ Χ’’μιχαηλίδης
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά