Οι αλλαγές για τους στρατιωτικούς με τρία παιδιά

Αυξάνονται σταδιακά από 1ης Ιανουαρίου 2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι).
Αυξάνονται σταδιακά από 1ης Ιανουαρίου 2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι).
Αυτό ισχύει για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή συμπληρώσουν μετά την 1η Ιανουαρίου 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Οι αλλαγές για τους στρατιωτικούς με τρία παιδιά
Συγκεκριμένα για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης:
  • Φέτος απαιτούνται 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
  • Το 2012 χρειάζονται 27 1/2 έτη.
  • Το 2013 απαιτούνται 29 έτη και
  • Το 2014 απαιτούνται 30 1/2 έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το 2014 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του τελευταίου νόμου (Ν. 3865/10). Οσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους στρατιωτικούς -άντρες και γυναίκες- που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Ειδικότερα:
Οι αλλαγές για τους στρατιωτικούς με τρία παιδιά
  • Μέχρι την ισχύ του Ν. 3865/2010 η συνταξιοδοτική νομοθεσία παρείχε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γυναίκες στρατιωτικούς, μητέρες τουλάχιστον τριών παιδιών, μετά τη συμπλήρωση 20 χρόνων πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και ανεξάρτητα από την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία των παιδιών. Οι άνδρες στρατιωτικοί με τουλάχιστον τρία παιδιά μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις (20ετία) μόνο στην περίπτωση που τελούσαν σε κατάσταση χηρείας ή ήταν διαζευγμένοι και είχαν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση.
  • Με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο εξομοιώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2011 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους άντρες και γυναίκες στρατιωτικούς, που έχουν τρία παιδιά. Ετσι αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για τους άντρες και για τις γυναίκες στρατιωτικούς ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα.
Για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων διευκρινίζεται:
1. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης για όσους έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
2. Οσοι στρατιωτικοί (γυναίκες ή άνδρες με τις προαναφερόμενες επιπλέον προϋποθέσεις) με τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία (ακόμα και μετά την 1η Ιανουαρίου 2011).
3. Τα ισχύοντα από 1ης Ιανουαρίου 2011, για τη συνταξιοδότηση των ανδρών στρατιωτικών με τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν εφαρμογή από την ίδια ημερομηνία και για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24 1/2 έτη) μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Το δικαίωμά τους ως τρίτεκνων γεννάται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από αυτήν την ημερομηνία (1η Ιανουαρίου 2011).
4. Οσοι και όσες στρατιωτικοί συμπληρώνουν την 20ετία:
? Το 2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να έχουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης.
  • Το 2012, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
  • Το 2013, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
  • Το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

    ΠΗΓΗ ethnos.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά