ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ‏ ΓΕΣ ΜΑΝΩΛΑ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ

ΤΗΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 14

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού,

με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Α/ΓΕΣ στον Αντγο Μανωλά Χρίστο, τον οποίο συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Απερχόμενος σήμερα από την ενεργό υπηρεσία, επικοινωνώ μαζί σας για τελευταία φορά και σας διαβεβαιώνω ότι:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που είχα την τύχη να υπηρετήσω την πατρίδα μας και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο Στρατό μας από τη θέση του Α/ΓΕΣ.

Ως διατελέσας μέχρι πριν λίγο Αρχηγός του Στρατού μας, σας δηλώνω ότι,

Ο Ελληνικός Στρατός είναι Λειτουργικός, Παραγωγικός, Αποδοτικός και κυρίως Αποτελεσματικός.

Είναι πρωτεύων Πυλώνας Ισχύος της Ελλάδας μας, παράγοντας Σταθερότητας και Ασφάλειας για τους Έλληνες.

Στη Στρατιωτική μου πορεία, η Υπηρεσία μού εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση εκλεκτών Μονάδων και Συγκροτημάτων των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς του Συντάγματος  Ευελπίδων και της ΣΜΥ.

Επίσης μου εμπιστεύθηκε τη Δκση Μονάδων και κυρίως Σχηματισμών του Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ».

Πάντοτε πίστευα στη Διοίκηση δια του παραδείγματος και όπως γνωρίζετε προσπάθησα και το έκανα πράξη σ’ όλους τους βαθμούς των Διοικήσεων μου.

Στη διάρκεια της Διοικήσεως μου ως Α/ΓΕΣ θεωρώ και πιστεύω ότι επιτελέσθηκε σημαντικό έργο σ’ όλους τους τομείς και κλάδους του ΓΕΣ και γενικότερα σ’ όλο το Στρατό, όπως:

-           στην Οργάνωση,

-           στη Δομή,

-           στη Σχεδίαση,

-           στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης του «Μαχητή»,

-           στην εκτέλεση Ασκήσεων ημέρα και κυρίως νύκτα,

-           στην επιλεκτική εκπαίδευση των εφέδρων και τη συμμετοχή τους σε βολές και ασκήσεις,

-           στην Επιμόρφωση των Στελεχών, 

-           στη συνέχιση της οχύρωσης με κύρια συμμετοχή του ΜΧ, στον Έβρο και στα μικρονήσια του Αιγαίου μας,

-           στη Συντήρηση των Υλικών και Μέσων με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα των Ο/Σ και μέσων να είναι σε άριστα ποσοστά,

-           στην προμήθεια βασικών και κυρίων υλικών για την λειτουργία του Στρατού,

-           στην απορρόφηση μέγιστου ποσοστού του Π/Υ του ΓΕΣ,

-           στη βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας του προσωπικού,

-           στη συνέχιση κατασκευής διαμερισμάτων για τη στέγαση των στελεχών, 

και ειδικότερα διατηρήθηκε η Επιχειρησιακή Ετοιμότητα σε υψηλά επίπεδα και ο Στρατός Ξηράς είναι σήμερα Δύναμη Ασφάλειας και Αποτροπής.

Εδώ κρίνω σκόπιμο να αναφέρω, ότι με το Συντονισμό του Υπουργείου έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το ΓΕΣ και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ πολλαπλά υποπρογράμματα που αφορούν στη συντήρηση των υπαρχόντων Ο/Σ και μέσων του Στρατού μας, και τώρα βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής των συμβάσεων.

Κυρίως όμως υπογράφηκε η προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. για τα άρματά  μας LEOPARD 2 αναβαθμίζοντας έτσι την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σ.Ξ.

Στην Η.Δ. της 9ης Μαρ 2013 στην παραλαβή των καθηκόντων μου ως Α/ΓΕΣ, είχα προσδιορίσει τις αρχές, βάση των οποίων θα ασκούσα τα καθήκοντά μου.

Τώρα, αποτελεί χρέος τιμής για μένα, να υπογραμμίσω και το πιστεύω ακράδαντα ότι, τόσο στο επιτελείο του ΓΕΣ αλλά και σ΄ όλο το Στρατό με το φιλότιμό σας, την ευσυνειδησία σας, τη συνειδητή πειθαρχία και συνεργασία ανάμεσά σας,                    την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, την ομοψυχία, αλλά κυρίως με τη διατήρηση του Ηθικού (σε ύψιστο βαθμό) παρά τις σημαντικές περικοπές των μισθών, τα στελέχη με τη συνεχή και εντατική προσπάθεια, την εργατικότητα και εκτελώντας το καθήκον στο ακέραιο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις δυσκολίες και τα προβλήματα του ΓΕΣ και του Στρατού μας, παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει την πατρίδα μας.

Γενικά, πετύχαμε την πλειονότητα των τεθέντων ΑΝΣΚ και δρομολογήσαμε άλλους για την εφικτή εκπλήρωσή τους.

Η επιτυχία αυτή ανήκει σε εσάς και δικαιούστε να είστε υπερήφανοι.

Γι' αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

Παρ' ότι σε λίγο απερχόμενος, σας προτρέπω όλους, να συνεχίσετε και υπό το νέο Αρχηγό:

-        Να συνεργάζεστε με ομοψυχία, συναδελφικότητα και αλληλοσεβασμό.

-        Να συνεχίσετε το δημιουργικό σας έργο, με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό και μην πτοείσθε από τις διάφορες καταστάσεις και τις υπάρχουσες δυσκολίες της πολυποίκιλης κρίσης.

-        Σε όλες τις δραστηριότητες να σας διακρίνει η λεβεντιά και το ηθικό.

-        Να έχετε ως πρότυπα εκείνους που διακρίνονται για το ΗΘΟΣ, την Τιμιότητα, την Ευθύτητα, την Αφοσίωση στο καθήκον, το Ρεαλισμό, την υπευθυνότητα, την εργατικότητα και τον υψηλό βαθμό πειθαρχίας και Πίστεως.

Τέλος δε, ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι «ο Στρατός ανήκει σε όλους μας, είναι της Ελλάδος Φρουρός και είναι για τα δύσκολα».

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Σας αποχωρίζομαι με βαθιά εκτίμηση και συγκίνηση και αυτή τη στιγμή σας έχω στη σκέψη μου όπου και αν είστε, από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι το Καστελόριζο και από την Κόνιτσα της Ηπείρου έως την Κρήτη και την πολύπαθη Κύπρο.

Η Παναγία μας να σας προστατεύει εσάς και τις οικογένειές σας, σε κάθε σας βήμα, σε κάθε σας δραστηριότητα σ' όλη σας τη ζωή.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες όλων των βαθμών, απερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία σας δηλώνω ότι:

-        Πίστεψα και λάτρεψα τον Ελληνικό Στρατό.

-        Εργάστηκα και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό της Υπηρεσίας και της Πατρίδας μας, πολλές φορές, εργάστηκα εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής μου ζωής, όπως εξάλλου κάνουν τα περισσότερα στελέχη του Στρατού μας.

Αποχαιρετώντας σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω Την Παναγιά μας και τους προστάτες του Στρατού μας, που μου έδωσαν υγεία και δύναμη για να προσφέρω όσο μπορούσα καλύτερα τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα.

Ευχαριστώ την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου (Εθνικής Άμυνας) που είχα καθ’ όλη τη διάρκεια των καθηκόντων μου ως Α/ΓΕΣ, για τη συνεργασία μας.

Ευχαριστώ τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ για να την συνεργασία μας και τις κατευθύνσεις του.

Ευχαριστώ τους Αρχηγούς των άλλων κλάδων ΠΝ, ΠΑ, ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος.

Ευχαριστώ τους Διοικητές μου και προϊσταμένους μου που είχα από τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής μου ζωής μέχρι και τελευταία, για τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις τους.

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου σε όλες τις Διοικήσεις μου μέχρι και τώρα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς, ΕΜΘ, Επαγγελματίες και κληρωτούς οπλίτες καθώς και το πολιτικό προσωπικό και όλους τους Εθνοφύλακες και τους Εφέδρους που συμμετείχαν σε διάφορες επιτυχείς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.

Ευχαριστώ τους γονείς μου και δασκάλους μου για τις αρχές και τις αξίες που μου δίδαξαν για την Πατρίδα, την Θρησκεία και την Πίστη μας.

Ευχαριστώ την οικογένεια μου, την γυναίκα μου και την αγαπημένη κόρη μου για την ανοχή και την υπομονή τους καθώς απουσίαζα από κοντά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε εδώ για την τιμητική τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Τέλος ευχαριστώ το Σύνταγμα Ευελπίδων και τους Ευέλπιδες που τους καμαρώνω αυτή τη στιγμή και με γυρίζουν πίσω 39 χρόνια όταν ήμουν Εύελπις Iης τάξεως.

Ευέλπιδες, όλοι οι νέοι της Ελλάδος είναι εκλεκτοί. Εσείς όμως, είστε οι εκλεκτοί των εκλεκτών, εσείς είστε η ελπίδα της Ελλάδος και του Έθνους. Εσείς είστε οι αυριανοί πολεμικοί ηγέτες καθόσον οι Στρατιωτικοί Δκτές, όπως έλεγα πάντα, είναι πολεμικοί Ηγέτες και μαζί με τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς, οι οποίοι αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του Στρατού θα ξαναγράψουν την Ιστορία, εάν χρειαστεί.

Ευέλπιδες, όταν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σας ζωής αντιληφθείτε ότι «οι Ευέλπιδες δεν είναι Άριστοι» τότε οι καιροί για το στράτευμα και την πατρίδα είναι δυσοίωνοι.

Για αυτό θα πρέπει να είστε ΠΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΙ.

Αυτή τη στιγμή μεταφέρω τη σκέψη μου στη μνήμη των Αθάνατων νεκρών των αγώνων του Έθνους και των πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντός των στην ειρηνική περίοδο.

Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού

Τελειώνοντας σας καλώ να αναφωνήσετε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

                                                         Στρατηγός Αθανάσιος Τσέλιος

                                                                            Αρχηγός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ

ΤΗΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

            Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

            Αναλαμβάνω σήμερα, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

            Κλείνω ευλαβικά το γόνυ στις πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών, των Συγκροτημάτων και των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, αποτίω φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς, που θυσίασαν τη ζωή τους στους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, καθώς επίσης και τους πεσόντες σε ειρηνική περίοδο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

            Η επιλογή μου στη θέση του Α/ΓΕΣ, αποτελεί την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό μου και νιώθω υπερήφανος γι’ αυτό. Αποτελεί πρόκληση και με την βοήθεια του Θεού και την δική σας θα ανταποκριθώ.

            Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών και υποχρεώσεων του ΓΕΣ, αναλαμβάνω τη Διοίκηση με ειλλημένη την απόφαση να αναλώσω μαζί σας τις δυνάμεις μου, για τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση, όπου υπάρχουν περιθώρια, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων του Στρατού μας, που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, χάριν στις άοκνες προσπάθειες των άξιων Αρχηγών προκατόχων μου και όλων των Αξκών, στελεχών, στρατιωτών καθώς επίσης και του πολιτικού προσωπικού μας.

            Η αποστολή μας, που είναι ταυτόχρονα και το όραμά μου, είναι να διατηρήσουμε την Πατρίδα μας  και ειδικότερα  το χερσαίο και νησιωτικό τμήμα της, ακέραια και όπως τα παραλάβαμε, να βελτιώσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα ενώ παράλληλα να βοηθήσουμε το προσωπικό μας να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις οι οποίες παρουσιάζονται τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

            Τονίζω ότι ο κύριος γνώμονας για την εκτέλεση της αποστολής είναι πρώτιστα η προστασία της Πατρίδας από κάθε επιβουλή και με οποιοδήποτε κόστος, αλλά παράλληλα των οικογενειών μας, και των παιδιών μας, στα οποία με το πέρασμα του χρόνου θα κληθούμε να την παραδώσουμε.

            Ως προϋποθέσεις για την επιτυχή εκτέλεση της θεωρώ την τήρηση από όλους των στρατιωτικών αρετών, ανδρείας, καρτερίας, φιλοπατρίας, στρατιωτικού πνεύματος και πειθαρχίας. Επιπρόσθετα την σκληρή δουλειά, επαγγελματικότητα, μεθοδικότητα, ενθουσιασμό, σεμνότητα, αυστηρότητα με σεβασμό όμως της μοναδικότητας και της αξιοπρέπειας κάθε υφισταμένου, την επιβράβευση των προσπαθειών αλλά και τον έλεγχο της εκτελέσεως των διατασσόμενων μέσα στο πλαίσιο πάντοτε ενός συστήματος ανθρωποκεντρικής διοίκησης.

            Θα διοικήσω με κύριο γνώμονα να καταστώ αυτό που επιβάλλουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί. Δηλαδή να γίνω η προσφυγή και το στήριγμα όλων.

            Θα είμαι δίπλα σας συμμαχητής, συμπαραστάτης και οδηγός πρώτα από όλα ως στρατιώτης, βαθμό και έννοια στην οποία αποδίδω ύψιστη τιμή και παράλληλα ως Αρχηγός  σας.

            Θα είμαι παρών, δίπλα σας,  για να επιλύσω τα ατομικά και τα οικογενειακά σας προβλήματα, να σας καθοδηγώ και να σας βοηθώ πάντα βέβαια μέσα στα υπηρεσιακά πλαίσια και δυνατότητες.   Βοηθείστε με να σκέφτομαι και να ενεργώ θετικά για το καλό σας.  Χρησιμοποιείτε την ιεραρχική οδό.  Εμπιστευθείτε με και σταθείτε δίπλα μου. Όλοι ΜΑΖΙ, αυτό είναι το σύνθημα μου, πέρα και πάνω από τις οποιεσδήποτε ατομικές επιδιώξεις, για το καλό της πατρίδας.

Επιθυμώ παράλληλα με την εκτέλεση των καθηκόντων σας, να είστε ευτυχισμένοι και η εργασίας σας, να σας παρέχει ικανοποίηση.  Να αντιμετωπίζετε με θετικό πνεύμα και διάθεση την αποστολή μας αλλά και τη ζωή εν γένει, ιδιαίτερα σήμερα κάτω από τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

            Αυτή τη στιγμή που αναλαμβάνω Αρχηγός του ΓΕΣ, σας καλώ να είσθε υπερήφανοι για τη μεγάλη τιμή που μας κάνει η πατρίδα, να μας εμπιστεύεται την ασφάλεια της Σημαίας της που κυματίζει στα προκεχωρημένα φυλάκια της, δίπλα στους περήφανους και ηρωικούς κατοίκους της παρέβριου  περιοχής, αλλά και στους ακρίτες των νησιών μας, με τους οποίους πρέπει να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις και να συνεργαστούμε αρμονικά, ενθυμούμενοι ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ο «πολλαπλασιαστής ισχύος» των Σχηματισμών μας.

            Με τη βοήθεια του Θεού, με την καλή προαίρεση στις σχέσεις των διοικούντων και διοικούμενων και οπωσδήποτε με τη συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, τις αρχές και τους απλούς πολίτες, τους εν δυνάμει στρατιώτες, ο Στρατός Ξηράς  θα συνεχίσει με επιτυχία το δύσκολο δρόμο του, καθοδηγούμενος από εμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ηγήθηκε ο απερχόμενος Αρχηγός.

            Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να ευχαριστήσω τον

Στρατηγό Αθανάσιο Τσέλιο,  προϊστάμενο μου στο ΓΕΣ όταν διοικούσα την 1η Στρατιά, αγαπητό φίλο και άξιο συνάδελφο, και να του υποβάλλω τα σέβη μου. Ετύγχανε πάντοτε της εκτιμήσεως, του σεβασμού και της αγάπης μου και αισθάνομαι υπερήφανος που τον διαδέχομαι στα καθήκοντα του Αρχηγού. Ελπίζω να με βοηθήσει ο Θεός να  πετύχω, όσα επέτυχε κι αυτός και του εύχομαι καλή αποστρατεία και καλή συνέχεια του βίου του. Θα τον έχουμε πάντα στο μυαλό μας και την καρδιά μας.

 

            Με τις σκέψεις αυτές, επικαλούμενος τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού και τις Πρεσβείες της Υπέρμαχου Στρατηγού μας, για την εκπλήρωση της αποστολής μας, σας καλώ να αναφωνήσετε:

 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

                                                            Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς
                                                                       Αρχηγός




                                                                                

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά