Ολοκλήρωση της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε


Η Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Catherine Ashton. Περιλάμβανε τρεις ενότητες εργασίας, αφιερωμένες αντίστοιχα στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα και ασφάλεια, στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της Ε.Ε. και στην κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Herve Ladsous, συμμετείχαν σε μέρη της συνάντησης.

 

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Η συνάντησή μας επιβεβαίωσε την δυναμική ημερήσια διάταξη της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας όσον αφορά την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Καθώς γίνονται προετοιμασίες για την ανάπτυξη στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Ε.Ε. θα διεξαγάγει σύντομα πέντε επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον ενισχυόμενο ρόλο της Ένωσης ως παρόχου ασφάλειας».

 

Τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρία. Τα συμπεράσματα αυτά θα διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) έως τον Ιούνιο του 2015, όταν οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας. Οι Υπουργοί συμφώνησαν σε μια θετική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησαν να διατηρηθεί αυτή η δυναμική μέσω συγκεκριμένων δράσεων και σαφούς προόδου. Επιλήφθηκαν ειδικότερα των εργασιών που πρέπει να γίνουν με στόχο την επίτευξη στρατηγικής για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, την ταχεία απόκριση, την υποστήριξη της δημιουργίας ικανοτήτων τοπικών και περιφερειακών εταίρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός πλαισίου πολιτικής για πιο συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία εντός της ΕΕ.

 

Οι συζητήσεις την Παρασκευή επικεντρώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε., οι οποίες παραμένουν στην καρδιά της ΚΠΑΑ. Οι Υπουργοί αρχικά επιδόθηκαν στην κατάσταση προόδου και τις προοπτικές των τεσσάρων εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. (EU NAVFOR Atalanta, EUFOR Althea, EUTM Σομαλία, και EUTM Μάλι), ενώ ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους Διοικητές Επιχειρήσεων. Οι Υπουργοί χαιρέτησαν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από αυτές τις επιχειρήσεις.

 

Ξεχωριστή συνεδρία αφιερώθηκε στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Η Ε.Ε. εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες τις οποίες ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση των πολιτικών και ανθρωπιστικών διαστάσεων της κρίσης, καθώς και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιχείρηση EUFOR RCA ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου και θα αναπτυχθεί το ταχύτερο με συγκεκριμένο στόχο την προστασία πολιτών. Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από τoν Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επί της αξιολόγησης της κατάστασης και από τον προσφάτως τοποθετηθέντα Διοικητή της Επιχείρησης EUFOR RCA, Υποστράτηγο Philippe Pontiès, σχετικά με την συγκρότηση δυνάμεων και την προετοιμασία της ανάπτυξης της επιχείρησης. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης της Ε.Ε.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ολοκλήρωσε την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτώμενος για την κατάσταση στην Ουκρανία δήλωσε:

 

«Όπως ξέρετε είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και η αποστολή που η κυρία Άστον  έστειλε στην Ουκρανία. Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία κλιμακώνονται και οδηγούν σε εξελίξεις εκτός ελέγχου. Τα θύματα όπως κάθε ώρα διαπιστώνουμε, αυξάνονται και η κατάσταση τελικά είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαινόταν αρχικά. Καταστάσεις που η Ευρώπη έχει βιώσει με δραματικό τρόπο στο παρελθόν και βέβαια δεν πρέπει να ξαναζήσει.

 

Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να είμαστε παρόντες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που μπορούν να εγγυηθούν την δημοκρατική τάξη, την κοινωνική ηρεμία και την πρόοδο της Ουκρανίας. Με απομόνωση των εξτρεμιστών και μέσα από τον διάλογο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της αντίθετης άποψης, των βασικών δηλαδή αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 

Συγχρόνως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις εύλογες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Απαιτείται αυτές τις ώρες, σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα. Όπως επεσήμανε πριν από λίγο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον κ. Ρασμούσεν, θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι και οι συνθήκες είναι δύσκολες. Από την άλλη πλευρά, όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρασμούσεν τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα όργανα και οι θεσμοί της, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον εγγυητή για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

 

Χθες η κα Άστον δήλωσε ότι «η βία δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν παραμένει σε ετοιμότητα, να υποστηρίξει την Ουκρανία στη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου».

 

Η πρότασή μας ως Ευρώπη, δηλαδή η πολιτική εταιρική σχέση και η οικονομική ολοκλήρωση, παραμένουν σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δέσμευσή μας είναι να φέρουμε τους λαούς και τους πολίτες μας πιο κοντά.

 

Επίσης, συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή. Βέβαια, τίποτε δεν είναι οριστικό. Οι συνεννοήσεις αυτή την ώρα συνεχίζονται.

 

Η συμβολή και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνον, πρέπει να συνεχισθούν εξαντλητικά και να αποφευχθεί, πάση θυσία, η κοινωνική και πολιτική καταστροφή της Ουκρανίας.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά