Τί έχασαν οι στρατιωτικοί με την εφαρμογή του ΙΙΙ Μνημονίου, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ‏


Σε αναμονή της καθαρογραφής και δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, εν μέρει ικανοποίηση έφερε στους Έλληνες στρατιωτικούς η δημοσιογραφική διαρροή της και η αποδοχή των νομικών επιχειρημάτων των Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών, όπως αυτά (τα επιχειρήματα) αναπτύχθηκαν από το δικηγόρο Αθηνών κ. Γεώργιο Αντωνακόπουλο ενώπιόν του (του ΣτΕ), κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ένα από τα όπλα της επιχειρηματολογίας ήταν το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14/16-2-2013 έγγραφό μας με τίτλο: "Η Φτωχοποίηση με αριθμούς" (Συγκριτική Μισθολογική Μελέτη), σύμφωνα με το οποίο αποδείχτηκε ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% οι Έλληνες στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή πραγματικότητα, εντός και εκτός στρατοπέδων, με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περαιτέρω, αναπτύχθηκε ο θεσμικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως η δικαιολογητική βάση των ειδικών μισθολογικών ρυθμίσεων, με έμφαση, ιδίως, στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει σε σχέση με τις συνήθεις δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα ότι τα στελέχη τελούν σε διαρκή ετοιμότητα, εργάζονται δίχως να δικαιούνται εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης, δεν δικαιούνται αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση και νυχτερινή εργασία, ο τόπος εργασίας τους μεταβάλλεται μέσω συχνών μεταθέσεων, η από μέρους τους λύση της σχέσης εργασίας τους υπόκειται σε ειδικούς όρους και περιορισμούς, θεωρείται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους, απαγορεύεται αυστηρώς να ασκούν επ΄ αμοιβή οιοδήποτε ιδιωτικό έργο ή εργασία ή οιοδήποτε βιοποριστικό επάγγελμα ενώ υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους οι οποίοι απορρέουν ευθέως από το Σύνταγμα.

Επίσης, τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι η λειτουργική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο σκληρό πυρήνα της άσκησης δημόσιας εξουσίας, καθώς έχει ταχθεί να διασφαλίζει προερχόντως την εθνική άμυνα και να διαφυλάττει την εξωτερική ασφάλεια της Χώρας (αλλά και της ΕΕ, στο βαθμό που τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και σύνορα της ΕΕ), με αποτέλεσμα η λειτουργική τους αρμοδότητα να τυγχάνει συνταγματικής κατοχύρωσης και προστασίας. Άλλωστε η ιδιάζουσα θέση και σημασία της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εγγυητή της ύπαρξης και της Ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας και η κομβική τους θέση για το Εθνικό συμφέρον αποτελεί και το δικαιολογητικό λόγο θέσπισης ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης των στελεχών τους "προς ενίσχυση του κύρους και της ευθύνης τους". 

Τί έχασαν όμως οι Έλληνες στρατιωτικοί από 01-8-2012 μέχρι 31-12-2013, με την (και αναδρομική) εφαρμογή του ν.4093/2012, ο οποίος κατά δημοσιογραφική διαρροή κρίθηκε αντισυνταγματικός; Στους ενδεικτικούς πίνακες που ακολουθούν, στο τέλος του κειμένου, αποτυπώνονται οι ανωτέρω χαρακτηριστικές απώλειες, οι οποίες αποτελούν το 1/4 του συνόλου των μειώσεων που υπέστησαν στο εισόδημά τους οι Έλληνες στρατιωτικοί από την αρχή της κρίσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τον αναγνώστη στην παύση καταβολής των Παγίων Ημερών Εκτός Έδρας και των παραμεθορίων, η οποία και καταδεικνύει την πραγματική έκταση της απώλειας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά και την άδικη αντιμετώπιση των στρατιωτικών έναντι των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εξακολουθούν να αποζημιώνονται τόσο για τις εκτός έδρας μετακισνήσεις τους όσο και την υπηρέτησή τους σε ακτιτικές περιοχές.



Η εν μέρει ικανοποίησή μας θα πληρωθεί, μετά τη θεωρητική (με την απόφαση του ΣτΕ) αποκατάσταση της αδικίας και, με την πρακτική αποκατάστασή της με την αναγγελία

sysmed
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά