«Μπλόκο» στην αποδοχή δωρεών προς τις Ε.Δ.

Αν κάποιος «εθνικός ευεργέτης», θελήσει να κάνει κάποια δωρεά, στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή η δωρεά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για γραφειοκρατικούς λόγους.

Όπως απεκάλυψε ο αρμόδιος ΥΦΕΘΑ Α .Δαβάκης,  μέσω συνεργάτη του, σε συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς  συντάκτες, οι δωρεές των πολιτών προς το Στράτευμα, μένουν αναξιοποίητες, σε μια εποχή μάλιστα, έντονης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο νόμος περί αποδοχής δωρεών σε χρήμα από το ΥΠΕΘΑ ορίζει ονομαστικώς τα ονόματα του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της επιτροπής αποδοχής δωρεάς και των υπολοίπων 28 μελών που την αποτελούν. Δηλαδή προσωποποιεί τη συγκρότηση της Επιτροπής και δεν ορίζει, όπως έπρεπε και συνηθίζεται όπου εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες της λογικής, να ορίζονται οι μόνο οι  θέσεις και το  αξίωμα των μελών, που θα την αποτελούν και όχι τα ονόματά τους.  Για παράδειγμα, αν ορίζεται ότι θα προεδρεύει της Επιτροπής ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, σήμερα είναι αδύνατο να συγκροτηθεί η Επιτροπή υπό την προεδρεία του αειμνήστου, άρα, οι δωρεές εκατομμύριων προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Βεβαίως από τότε έχουν αλλάξει πολλοί Πρωθυπουργοί , αλλά η Επιτροπή παραμένει η ίδια, εννοείται «ανύπαρκτη»  εκ των πραγμάτων, διότι η αναφορά των μελών της είναι ονομαστική και όχι εκ της θέσεως τους (ex officio).

Πάντως , το  ερώτημα παραμένει, γιατί δεκαετίες τώρα, δεν άλλαξε ο νόμος ώστε  να διευκολύνεται η διαχείριση και η αξιοποίηση των δωρεών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

                    Χρήστος Καπούτσης

athina984
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά