Προχωρά η προμήθεια 72.154 αντιβαλλιστικών κρανών για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων

Κινητικότητα παρουσιάζει η προμήθεια 72.154 αντιβαλλιστικών κρανών kevlar από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) προς κάλυψη των αναγκών και των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά και την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον της εταιρείας. Όπως επισημαίνει το Hellenic Armed Forces, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την παράταση υποβολής της τεχνικοοικονομικής προσφοράς από τα ΕΑΣ για διάστημα 6 μηνών. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα πενταετίας εκ των οποίων τα 16.000 κράνη αναμένονται να παραδοθούν στο πρώτο έτος υλοποίησης της σύμβασης ώστε να καλυφθούν επιτέλους οι κατεπείγουσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στο ζήτημα του ατομικού εξοπλισμού, με προτεραιότητα στο Δ΄Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ. Σημειώνεται πως ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από τη συγκεκριμένη προμήθεια καθώς η εκτιμώμενη δαπάνη ύψους €9,7 εκατ. θα καλυφθεί από μη υλοποιηθέν πρόγραμμα ΑΩ στο πλαίσιο της προμήθειας των αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk2. Πρόκειται ίσως για την μοναδική προμήθεια αντίστοιχου υλικού  -και μάλιστα τέτοιας έκτασης- που εξαρχής προβλέφθηκε να έχει διακλαδικό χαρακτήρα, με επακόλουθο να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου πολλές και κατακερματισμένες προμήθειες, μόνο αρνητικά επέφεραν.

networkedblog

Μετά από μήνες απραγίας σε ένα θέμα που επανειλημμένως έχουμε θίξει εδώ στο HAF, επιτέλους φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Φυσικά αναφερόμαστε στον διαγωνισμό για την προμήθεια 72.154 αντιβαλλιστικών κρανών από kevlar, για τις ανάγκες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ΕΑΣ. Η προμήθεια αυτή είχε παγώσει εδώ και μερικά χρόνια, γεγονός όχι άσχετο και με τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, αλλά τώρα το όλο ζήτημα δείχνει να επανεκκινείται. Συγκεκριμένα, η ΕΑΣ έλαβε εξάμηνη παράταση για να υποβάλει τεχνικοοικονομική προσφορά και να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΘΑ. Από την πλευρά μας ελπίζουμε οι αντίστοιχες διαδικασίες να ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε αφενός να καλυφθούν επιτέλους οι χρόνιες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα αυτό, και αφετέρου να δοθεί μια σημαντική ανάσα στην ΕΑΣ για της οποίας το μέλλον το αμέσως προσεχές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο (αναφερθήκαμε εν τάχει σε αυτό και στην κατακλείδα μας εδώ: http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2014/01/120mm.html).

Από τη πλευρά μας να υπενθυμίσουμε τα εξής σημαντικά σημεία της εν λόγω προμήθειας:

  • Το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με το κόστος του υλικού καθώς αυτό θα το αναλάβει εξολοκλήρου η γαλλική πλευρά, στα πλαίσια μη υλοποιηθέντων προγραμμάτων Α.Ω. από την αγορά των αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk.II.
  • Ένα από τα μοντέλα του προταθέντος τύπου κράνους υπηρετεί ήδη στον Ε.Σ., και συνεπώς πρόκειται για δοκιμασμένο και αποδεκτό υλικό.
  • Με την εν λόγω ποσότητα, σε συνδυασμό και με παλαιότερες προμήθειες, καλύπτονται σχεδόν πλήρως οι ανάγκες του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων στον εν λόγω τομέα.
  • Αν δεν απατόμαστε, πρόκειται για την μόνη προμήθεια αντίστοιχου υλικού   -και μάλιστα τέτοιας έκτασης-  που εξαρχής προβλέφθηκε να έχει διακλαδικό χαρακτήρα, με επακόλουθο να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου πολλές ξεχωριστές και κατακερματισμένες μικρές προμήθειες, μόνο αρνητικά επέφεραν....
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά