Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ‏


Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ολοκληρώθηκε με τον τρόπο αυτό η διυπουργική Ελλάδας-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2013, χωρίς τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, καθώς ο Ισραηλινός Υπουργός βρίσκονταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εξωτερικό. Παράλληλα ανταποδόθηκε και η επίσκεψη που πραγματοποίησε προ διετίας στην Ελλάδα, ο Ehud Barak ως Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

 

                  Στη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στο Ισραήλ, ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Mose Ya’alon. Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε ακόμη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ και εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννόησης και γέφυρα επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού.

 

                  Με τις συναντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώθηκε η βούληση Ελλάδας και Ισραήλ να συνεργαστούν για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποίησης του  έμψυχου δυναμικού και επιμόρφωσης, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες σταθερής ανταλλαγής θέσεων και απόψεων. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

 

Πριν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Yaalon έκαναν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι πολύ ευτυχής που επισκέπτομαι και πάλι το Ισραήλ. Όπως γνωρίζετε, είχα επισκεφθεί την χώρα ως Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό το αίσθημα της επανόδου είναι βαθύ και ειλικρινές.

 

                 Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση G2G, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα: στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και, φυσικά, στον τομέα της άμυνας.

 

Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εδραιώσει άριστες σχέσεις τις οποίες έχουμε αναβαθμίσει και βαδίζουμε μαζί σε αυτή την πορεία προς την ειρήνη, τη φιλία, τις καλές σχέσεις γειτονίας και την αλληλεγγύη.

 

Είμαστε έθνη με πολύ μακρά ιστορία. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Δεδομένης της νέας πραγματικότητας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη θητεία μου, όταν πριν από δύο χρόνια με είχε επισκεφθεί ο Ehud Barak στην Αθήνα, αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα.

 

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού μας συστήματος είναι η προστασία και η προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας. Ωστόσο, έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των ευγενών μας στόχων, στο όνομα του διεθνούς δικαίου.

 

Αυτό είναι κάτι που μας φέρνει πιο κοντά. Επιθυμία και των δύο είναι να συνεργαστούμε, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και τεχνογνωσία. Αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις κοινές ασκήσεις, στέλνουμε  το μήνυμα ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στο όνομα αυτών των στόχων. Αυτό είναι το πνεύμα που διέπει τις σχέσεις μας.

 

Είμαι πολύ ευτυχής για την συνάντηση με τον ομόλογό μου κ. Yaalon, και πιστεύω ότι, πέραν των όσων θα αποφασιστούν σήμερα, θα εδραιώσουμε μια πολύ καλή προσωπική φιλική σχέση. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου στον κ. Yaalon, για την θερμή υποδοχή, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση.

 

Προσβλέπω στην επίσκεψη του κ. Yaalon το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και να συνεχίσουμε την παρακολούθηση της εξέλιξης όσων θα συζητηθούν σήμερα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή μας συνάντηση και ευελπιστώ να σας ξαναδώ. 

 

M. YAALON: Καλώς ήρθατε στη χώρα μας. Τα δύο έθνη μας, όπως αναφέρατε, έχουν κοινή ιστορία. Είναι μακραίωνα έθνη και τα δύο. Εμείς θεωρούμε ότι η στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των χωρών μας δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

                 Θεωρώ ότι με την παρουσία σας σήμερα εδώ, με σκοπό να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι δύο δημοκρατίες αναζητούν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Σήμερα θα συζητήσουμε τις αμυντικές μας σχέσεις και άλλους τομείς της οικονομίας, όπου πολλά θα πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά