Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Έρευνα και Τεχνολογία 2013» που συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΑ και το ΥΠΕΘΑ‏


 

Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να απευθύνω την εναρκτήρια ομιλία σε αυτήν την πολύ σημαντική σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Εδώ, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω υπογραμμίζοντας την συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση, η οποία συμπίπτει με τα δέκατα γενέθλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο οποίος όπως γνωρίζουμε ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003, κατά την 4η Ελληνική Προεδρία.

 

Στις σημερινές ταχέως μεταβαλλόμενες εξελίξεις, οι αρχές και τα ενδιαφέροντά μας προκαλούνται διαρκώς και εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προκλήσεις.

 

Οι ισχυρότερες δυνατότητες της ευρωπαϊκής άμυνας είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας και η Έρευνα και Τεχνολογία βρίσκονται στον πυρήνα ενίσχυσης της δυνατότητάς μας να ανταποκριθούμε. Πάνω απ’ όλα, η διευρυμένη συνεργασία στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας αξίζει την επιπλέον προσπάθεια, καθώς αποτρέπει την επικάλυψη των εθνικών επενδύσεων και οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος. Αυτό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

 

Προσδοκώντας απτά αποτελέσματα από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Προεδρία μας θα εστιάσει επίσης σε αυτό το ζήτημα. Είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίες λειτουργούν εντός του πλαισίου της αγοράς άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.

 

Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Τα ινστιτούτα ερευνών και τα πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες Έρευνας και Τεχνολογίας για τον τομέα άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και θα μπορούσαν επίσης να είναι σημαντικοί συντελεστές στους τομείς ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής άμυνας.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την βελτίωση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Για αυτό το λόγο, η Συνθήκη της Λισαβόνας ενίσχυσε τον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού σε αυτή την αποστολή.

 

Η μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών και η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού καθιστά σαφέστερο το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα μοναχικής πορείας. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν συνειδητοποιήσει ότι το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν σηματοδοτεί το τέλος για το «ταξίδι της άμυνας», όπως ονομάστηκε, αλλά την αρχή για ένα νέο μέλλον στην Ευρωπαϊκή άμυνα. Για αυτό το λόγο, όλοι οι εταίροι της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεισφέρουν, καθώς το λαμπρό μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας βρίσκεται στα χέρια τους.

 

Οι προκλήσεις που τίθενται σε αυτή την σύσκεψη είναι πολύ σημαντικές και είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στους στόχους σας. Εύχομαι μια παραγωγική και επιτυχή συνάντηση, καθώς και καρποφόρες συνομιλίες και αποτελέσματα.

 

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ προσωπικά την κα Claude-France Arnould, την οποία θα έχω τη χαρά να δεχθώ αργότερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να ευχηθώ σε εσάς προσωπικά, αλλά και σε όλους εσάς τους συμμετέχοντες, καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

 

Με αυτά τα λόγια, κηρύττω την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά