Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υπουργού Άμυνας της Γεωργίας Ιrakli Αlasania μετά τη συνάντησή τους στην Τιφλίδα‏


I. ALASANIA: Έχουμε την καλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας για πολλά χρόνια. Σήμερα συμφωνήσαμε να κινηθούμε σε ένα νέο στάδιο συνεργασίας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Υπουργό και την ελληνική Κυβέρνηση για την ισχυρή τους υποστήριξη όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, καθώς και στην ένταξή μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Μιλήσαμε για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Γεωργία πρόσφατα, ειδικά για τις ελεύθερες και δίκαιες Προεδρικές εκλογές που χαίρουν εκτιμήσεως από τον Υπουργό.

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι ισχυρός υποστηρικτής της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να συγχαρώ τη Γεωργία και τη νέα της ηγεσία μετά τη διεξαγωγή των εκλογών με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο.

Πιστεύω ότι οι πολιτικές εξελίξεις εδώ σηματοδοτούν και μία νέα αρχή που θα οδηγήσει αυτό το κράτος σε ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο συνάδελφό μου, τον Irakli, για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ την πρωτεύουσα της Γεωργίας, όταν συναντηθήκαμε πριν λίγες ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς θα βρίσκομαι εδώ μόνο για λίγες ώρες.

Αλλά τις μεγάλες αποφάσεις δεν τις φέρνει ο χρόνος. Τις φέρνει η κοινή μας βούληση και η αποφασιστικότητά μας να αναβαθμίσουμε, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Η Γεωργία και η Ελλάδα γνωρίζονται μόνο τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Και μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές παραδόσεις. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν και η Ελλάδα τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη Γεωργία. Τώρα ήρθε η ώρα να συσφίγξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που θα μας φέρει μαζί μία μέρα στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Γεωργία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχει αυτό το στόχο.

Εν όψει της επικείμενης συνάντησης στο Βίλνιους, είπα και στον κ. Υπουργό νωρίτερα, όπως και όταν συναντηθήκαμε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι σύμφωνη και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να παράσχει τη βοήθεια της στη Γεωργία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε και τις σχέσεις μας στον τομέα της άμυνας. 

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την υποδομή και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για το αμυντικό σας σύστημα να συνεργαστούμε.

Απηύθυνα πρόσκληση στον κ. Υπουργό, αλλά και τον κ. Αρχηγό του Επιτελείου να επισκεφθούν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα, για να θέσουμε το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι θα αισθανθείς στην Αθήνα όταν έρθεις, Irakli, όπως ακριβώς αισθάνομαι και εγώ εδώ, στην Τιφλίδα. Πραγματικά, νιώθω σαν στο σπίτι μου.

Σε αυτό το πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου σεβασμού και πιστεύοντας ότι πραγματικά με τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών συνεισφέρουμε στον ευγενή σκοπό της σταθερότητας, της ειρήνης και τις συνεργασίας στη γειτονιά μας, η οποία εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε αυτό το μέρος του κόσμου, μπορούμε όντως να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στο όνομα όλων αυτών των ευγενών αξιών που δημιουργούν ένα νέο κόσμο με περισσότερη ειρήνη και συνεργασία.

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να σας δω στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά