Άδειες Προσωπικού Ειρηνευτικών Αποστολών (KFOR)


1.  Σύμφωνα με τις παραγράφους 62 και 63 του (α) σχετικού, όπως ισχύουν, στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ που συμμετέχουν σε Ειρηνευτικές Αποστολές χορηγείται άδεια απουσίας πέραν της κανονικής, ο χρόνος δε της αδείας, αλλά και ο τρόπος χορήγησής της θα καθορίζεται κάθε φορά ανάλογα με την ειρηνευτική αποστολή, κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ/Α1 (ΔΕΠΙΧ) και απόφασης του κ. Α/ΓΕΕΘΑ.

 

2.  Σύμφωνα με την παράγραφο 3α του (β) ομοίου, οι άδειες που χορηγούνταν στα στελέχη των ειρηνευτικών αποστολών ήταν οι προβλεπόμενες και για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό του ΣΞ, οπότε τα στελέχη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τουλάχιστον 2 φορές την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της 6μηνης αποστολής τους.

 

3.  Αυτό ίσχυε μέχρι και τον Απρ του 2012, οπότε και άλλαξε προς το χειρότερο, σε εκτέλεση του (γ) σχετικού, σύμφωνα με το οποίο, θα χορηγούνται στα στελέχη που συμμετέχουν σε ΕΥΕ,  4 ημέρες άδειας μικρής διάρκειας πριν την αναχώρηση και 15ημέρες άδειας, πέραν της κανονικής, μετά τον επαναπατρισμό τους.

 

4.  Ωστόσο μέλη της ένωσής μας, που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του Κοσσόβου (ΕΛΔΥΚΟ-3 - KFOR), μας μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό και απογοήτευσή τους, καθόσον:

 

     (α)     Δεν τους χορηγήθηκε η εορταστική άδεια, που χορηγήθηκε από τον κ. ΥΕΘΑ, για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, σε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΕΔ, ‘’πέραν των προβλεπομένων’’ σύμφωνα με το (δ) σχετικό.

 

     (β)     Δεν τους χορηγήθηκε ούτε καν η 4ήμερη ΑΜΔ πριν την αναχώρησή τους για την αποστολή, όπως προβλέπεται από το (β) σχετικό.

 

     (γ)      Η χορήγηση της 15νθήμερης άδειας πέραν της κανονικής μετά τον επαναπατρισμό, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσει το σοβαρότατο κενό που δημιουργείται με την πλήρη απομόνωση, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, των  στελεχών από τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους πάνω από όλα, αλλά και τον κοινωνικό περίγυρό τους.

 

5.  Τέλος, όπως μας μεταφέρθηκε από τα ίδια στελέχη, η υπηρεσία που κλήθηκαν να βρεθούν στις ειρηνευτικές αποστολές ενέχει κινδύνους, η ψυχολογία τους δοκιμάζεται έντονα καθημερινά, από αστάθμητους παράγοντες και θεωρούν ότι η άνιση μεταχείρισή τους έναντι των λοιπών συναδέλφων μας (Ευρωπαϊκών Στρατών), στο απλό αυτό θέμα της άδειάς τους, κλονίζει περαιτέρω το ηθικό τους.

 

6.  Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την ανάδειξη του θέματος και προώθηση του παρόντος εγγράφου, προς τον κ. ΥΕΘΑ, προκειμένου στο πλαίσιο μέριμνας του προσωπικού, να δοθεί έστω και εκ των υστέρων, η εορταστική άδεια του Πάσχα, η οποία με εντολή του χορηγήθηκε σε όλο το προσωπικό και μάλιστα ‘’πέραν των προβλεπομένων’’,  όπως επίσης και όπως εξεταστεί εκ νέου το θέμα της χορήγησης αδειών στο προσωπικό που υπηρετεί σε ΕΥΕ.

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

 

                     Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 

               Ρεντζούλας Γεώργιος                                            Μίχας Ηρακλής

             Ανθυπολοχαγός (ΥΠ-Π)                                      Λοχίας ΕΠΟΠ (ΕΜ)

                    6937441520                                                       6937160255

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά