ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΚΩΝ


Οι Ενώσεις Αποστράτων- ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΕΑΑΣ), ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΕΑΑΝ), ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΕΑΑΑ)- είναι ΝΠΔΔ και έχουν ιδρυθεί με το χουντικό Ν.Δ. 1171, 2/6/1972 τον οποιο υπογραφει ο δικτατορας Παπαδοπουλος Γεωργιος,ο Πατακος Στυλιανος και ο Ν.Μακαρέζος, υπάγονται υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία ασκείται από τα αντίστοιχα Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και μέλη τους είναι υποχρεωτικά όλοι οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την αποστρατεία τους ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν ή όχι.
Για χάρη δε της ιστορίας, το Ν.Δ. 1171/1972 καταργεί τον Μεταξικό Αναγκαστικό Νόμο (Α.Ν.) 1284/1938 ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ και τον Α.Ν. 779/1945 ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


.Ο σκοπός των Ενώσεων μεταξύ των άλλων είναι: η σύσφιγξη των υφισταμένων δεσμών συναδελφότητας μεταξύ των μελών του, η διατήρηση των σχέσεων μετά των εν ενεργεία συναδέλφων των, η διατήρηση αμείωτου του Εθνικού φρονήματος των μελών τους, όπως και των μελών των οικογενειών αυτών και η συνέχιση των προς την πατρίδα προσφορών των με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, παροχή βοήθειας μελών που έχουν ανάγκη και παιδιά μελών που αριστεύουν

Η κάθε Ένωση διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) αποτελούμενο από 7 μέλη το οποίο μέχρι το 1990 το όριζε ο εκάστοτε ΥΕΘΑ. Από το 1990 και κατόπιν τροποποίησης του σχετικού νόμου το ΔΣ αποτελείται από 11 μέλη και εκλέγεται σε μυστική ψηφοφορία κατόπιν εκλογών όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της κάθε Ένωσης, η δε θητεία τους είναι 3 χρόνια. Ο πρόεδρος κα ο αντιπρόεδρος είναι ανώτατοι βαθμού αντιστράτηγου ή υποστρατήγου και ανάλογου βαθμού για ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ λαμβάνουν αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση του ΔΣ και για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους (Φύλλο Πορείας). Το ΔΣ της κάθε Ένωσης καθορίζει και την μηνιαία αποζημίωση του διευθύνοντος συμβούλου.


Οι ενώσεις για εκπλήρωση του σκοπού τους δημιουργούν παρατήματα σε πόλεις της χώρας με ΔΣ ανάλογα με τα μέλη που έχουν και τα οποία λειτουργούν αντίστοιχα όπως και οι ενώσεις.
Οι οικονομικοί πόροι των Ενώσεων προέρχονται από μηνιαίες κρατήσεις από το μέρισμα των Αποστράτων Αξιωματικών , το οποίο καταβάλλεται από τα αντίστοιχα Μετοχικά Ταμεία, από ετήσια κράτηση από την μισθοδοσία των εν ενεργεία Αξιωματικών, η οποία και καταργήθηκε το περασμένο έτος και από δωρεές και κληροδοτήματα .

Οι υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα προς τα μέλη τους είναι η έκδοση δελτίου ταυτότητος αποστράτου Αξιωματικούς και Ανθστες και η διαχείριση του παραθερισμού των αποστράτων.
Οι Ενώσεις από την ίδρυση τους μέχρι και σήμερα έχουν αποκτήσει μία σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία όπως διαπιστώνεται από τους ετήσιους οικονομικούς ισολογισμούς – απολογισμούς τους και δημιουργεί ερωτηματικά η διαχείριση της. Μαλιστα τελευταιως συμφωνα με τα δημοσιευματα,αναζητουνται περι τα 500 εκ.ευρω που καποιοι ποντικοι μεσα στις ενωσεις εχουν εξαφανησει!!!
Η υποχρεωτική εγγραφή όλων των αποστράτων Αξιωματικών και Ανθστων στις Ενώσεις θεωρείται αντισυνταγματική, όπως και η καταβολή εισφοράς από το μέρισμα τους και μέχρι πρότινος η ετήσια εισφορά των ε.ε. Αξιωματικών.
Ανατρέχοντας όλο το διάστημα λειτουργίας των Ενώσεων διαπιστώνεται ότι αυτές δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στους απόστρατους ΕΜΘ , η δε έκδοση δελτίου ταυτότητος απόστρατου Αξιωματικού-Ανθστη και η διαχείριση του παραθερισμού των αποστράτων κάλλιστα θα μπορούσαν να παρέχονται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Επιτελείων όπως και για τους εν ενεργεία στρατιωτικους.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα τα δύο τελευταία χρόνια έχει εξαθλιώσει και τους απόστρατους όπως και τους άλλους πολίτες τη χώρας.
Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας αναγκαστικα γινονται μελη αυτων τνω ενωσεων χωρίς να το επιθυμούν και αναγκαστικα και χωρις τη συναινεση τους τους παρακρατηται απο το μερισμα που λαμβανουν ποσο υπερ της ενωσης αποστρατων

Οι Ενώσεις ως ΝΠΔΔ έχουν ξεπερασθεί από την εποχή που ζούμε και έχουν μείνει στο έτος ίδρυσης τους.
Συνάδελφοι Απόστρατοι ΕΜΘ ας προβληματισθεί ο κάθε ένας από εμάς για το τι του έχει προσφέρει η Ένωση στην οποία είναι μέλος μέχρι σήμερα και για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μέλος ή να ζητήσει την διαγραφή του.Αναλογηστέιτε αν αξιζει να ειμαστε μελη σε μια ενωση που δεν μας εκπροσωπει,που οταν ζητηθηκε η βοηθεια σε ουσιαστικα προβληματα,αυτοι απλα σφυριξαν αδιαφορα,σε μια ενωση που εντελως Φασιστικα και Αντισυνταγματικα πρεπει ο Προεδρος και ο Αντιπροεδρος να ειναι Ανωτατοι Αξκοι,καταστρατηγωντας καθε ενοια δημοκρατικης εκπροσωπισης!!!

Πρεπει ολοι μας να απαιτησουμε τα δελτια αποστρατων να εκδιδονται αμεσα μετα την αποστρατεια μας απ οτην αρμοδια υπηρεσια των Επιτελειων και οχι απο τις ενωσεις!!!Πρεπει ολοι μας να απαιτησουμε τα θεματα παραθερισμου αποστρατων ΕΜΘ σε ΚΑΑΥ να μην τα διαχειριζονται οι ενωσεις αποστρατων,αλλα το αρμοδιο γραφειο του Επιτελειου!!!Να δινονται αναλογικα τα αναλογα διαμεσματα σε ΚΑΑΥ ,στοςυ αποστρατους ΕΜΘ ,βαση του ποσοστου των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ ε.ε επι της συνολικης δυναμης των στελεχων του εκαστοτε οπλου!!!Δεν μπορει οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ π.χ να αποτελουν το 40% της ενεργης δυναμης των στρατιωτικων,αλλα στα ΚΑΑΥ να παραθεριζει μονο το 10% των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ!!!

Αγωνας λοιπον για απαγκιστρωση των ΕΜΘ αποστρατων απο τις αντιδημοκρατικες και δοτες ενωσεις αποστρατων!!!!Απαιτουμε την δημοκρατικη και ισοτιμη αντιμετωπιση μας!!!Οχι στους χουντικους νομους!!Εχουμε ορκιστει στην Ελληνικη Δημοκρατια ,αυτην υπηρετησαμε σαν ε.ε στελεχη,και σε αυτην ειμαστε προσηλωμενοι και σαν αποστρατοι!!!

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά