Συμμετοχή Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καράμπελα στην περιφερειακή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα με θέμα «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Αδριατική και στο Ιόνιο»


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας συμμετείχε σήμερα στην περιφερειακή διάσκεψη με θέμα «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Αδριατική και το Ιόνιο», την οποία οργάνωσε στα Τίρανα το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, με τη συμμετοχή Υπουργών και Υφυπουργών Άμυνας από τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάσκεψη συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φράνκο Φρατίνι.

                                   

            Σκοπός της διάσκεψης ήταν η ανάδειξη των ζητημάτων και των τρόπων αντιμετώπισης των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων της θαλάσσιας ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή.

 

            Κοινή διαπίστωση των μετεχόντων ήταν η ύπαρξη κοινών  και αναδυόμενων προκλήσεων για την ασφάλεια στην περιοχή που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ουσιών, αγαθών και ανθρώπων, στις τρομοκρατικές ενέργειες, στην προστασία των ενεργειακών οδεύσεων και στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού επί θεμάτων ασφαλείας. Τα ανωτέρω είναι στενά συνδεδεμένα με την Ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία άπαντες υποστήριξαν.  

 

            Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Υφυπουργός, εξήρε την κορυφαία γεωστρατηγική σημασία της περιοχής Αδριατικής - Ιονίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την Ελλάδα, λόγω μεταξύ άλλων, του ενεργειακού δυναμικού τους αλλά και της ανάγκης εξασφάλισης των ενεργειακών οδεύσεων.

 

    Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, ώστε να επιτυγχάνεται ο συντονισμός και η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών που θα καθιστούν δυνατή τόσο τη συγκρότηση κοινής ναυτικής εικόνας όσο και την ιεράρχηση των κινδύνων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.  Τόνισε, επίσης, ότι για τα ανωτέρω η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα και την απαραίτητη υποδομή για να εγγυηθεί και να υποστηρίξει τη θαλάσσια ασφάλεια και υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας ADRION  ως βασικού πυλώνα ασφαλείας.

 

            Τέλος ο  κ. Υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προοπτική παρέχει ισχυρά κίνητρα για την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά