Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο ΥΠΕΘΑ με θέμα: την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων‏


Συνεδρίασε σήμερα, επί περίπου 7 ώρες, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με θέμα: την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, παρουσίασαν στους βουλευτές-μελη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μόλις ολοκληρώσατε την παρουσίαση της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλετε να μας πείτε το γενικό πλαίσιο τι περιλαμβάνει αυτός ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί 7 ώρες σχεδόν είχαμε την τιμή εγώ και οι κύριοι Υφυπουργοί αλλά και η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να παρουσιάσουμε στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η Νέα Δομή αποτελεί προϊόν μίας συλλογικής δουλειάς, της διαχρονικής Ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Επιτελείων. Ξεκίνησε από το 2009 και τελείωσε στις μέρες μας και έχουμε την τιμή να την παρουσιάσουμε.

 

Θέλω, καταρχήν, να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν είτε είναι εν ενεργεία σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις είτε έχουν αποστρατευτεί. Την σημερινή Ηγεσία, τις Ηγεσίες που προηγήθηκαν, τους σημερινούς επιτελείς, τις Δομές Διοίκησης, όλους όσους δούλεψαν μαζί μας για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο.

 

Είναι ένα έργο που έχει ένα σκοπό και υπηρετεί πριν από όλα μία υψίστη εθνική σκοπιμότητα: να έχουμε ως Ελλάδα Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα προσανατολισμένες στο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα, στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας και στο υπέρτατο καθήκον θωράκισης της κυριαρχίας, της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας της χώρας κατά το πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό υπηρετεί η νέα δομή πάνω από όλα και πριν από όλα.

 

Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με τη νέα δομή οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους γίνονται λειτουργικότερες, αποτελεσματικότερες και πιο γρήγορες στην εκτέλεση της αποστολής που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.

 

Ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, συρρικνώνονται εκεί που χρειάζεται οι δομές διοίκησης για να δοθεί ακριβώς το βάρος στις μάχιμες μονάδες.

 

Αν ρωτήσετε αν έχουμε εξοικονόμηση πόρων βεβαίως έχουμε και εξοικονόμηση πόρων. Αλλά το βασικό ζητούμενο δεν ήταν αυτό. Το βασικό ζητούμενο, για αυτό και ξεκίνησε αυτή η ιστορία από το 2009, ήταν να έχουμε αποτελεσματικότερες και πιο δυνατές Ένοπλες Δυνάμεις, να εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερο την υψηλή αποτρεπτική ισχύ της χώρας, το αξιόμαχο και βεβαίως την μεγάλη και υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 

Αυτό επιτυγχάνεται. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε όλες τις πτυχές το συγκεκριμένο σχέδιο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Έγινε, όπως αντιλαμβάνεστε, εκτενή συζήτηση και τονίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην Επιτροπή της Βουλής αμέσως μετά τις γιορτές για να βγουν και τα τελικά συμπεράσματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα περιττά στρατόπεδα τέλος; Μπαίνει τέλος στα περιττά στρατόπεδα;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ό,τι είναι περιττό πρέπει να τελειώνει και να γυρίζουμε σελίδα. Πριν από όλα πρέπει να υπηρετήσουμε το σκοπό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιλαμβάνεστε ότι εγγυώνται το υπέρτατο αγαθό της εθνικής ασφάλειας και χωρίς να υπάρχει αυτή η εγγύηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Εάν σήμερα ο Ελληνικός Λαός έχει τη δυνατότητα να εστιάζει την προσοχή του στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, στην προσπάθεια να βγούμε από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, αυτό οφείλεται στις Ένοπλες Δυνάμεις που πρώτον εγγυώνται και θωρακίζουν την εθνική ασφάλεια, κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας και αμέσως μετά, και οφείλουμε να το πούμε, έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις ένα ιστορικό φορτίο, με τις περικοπές, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

 

Παρά, λοιπόν, τις περικοπές οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν τη Νέα Δομή τους, ενισχύουν το ετοιμοπόλεμο και το αξιόμαχο και προσφέρουν στον Ελληνικό Λαό το υπέρτατο αγαθό της εθνικής ασφάλειας και της θωράκισης της ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά