Ημερήσια Διαταγή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου‏


Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και την επτάχρονη δικτατορία που ακολούθησε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος  εξέδωσε Ημερήσια Διαταγή προς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει ως ακολούθως:

 

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

 

η επτάχρονη δικτατορία, που ακολούθησε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και τα δεινά που προκάλεσε, παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη του Ελληνικού Λαού και αποτελούν πηγή διδαχής και φρονηματισμού. 

 

Το τίμημα, που προέκυψε από την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, ήταν πολύ βαρύ για τα εθνικά μας συμφέροντα και τον Ελληνισμό. Η πολιτική που ακολουθήθηκε, από το τότε δικτατορικό καθεστώς,  οδήγησε στην προσβολή ζωτικών εθνικών συμφερόντων, με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία της Κύπρου, τη δραματική αποδυνάμωση της θέσης της χώρας και τη διεθνή απομόνωση.

 

Η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών καθημερινών ανθρώπων. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και είναι καθημερινός, για να βελτιώσουμε την ποιότητα των θεσμών και προπάντων την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της Δημοκρατίας μας, εμβαθύνοντας στην προστασία των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού.

 

Ο απολογισμός της μεταπολίτευσης δεν είναι σε όλα θετικός. Και αυτό το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, που πληρώνουμε ως Ελληνικός Λαός ακριβά το βαρύ κόστος του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας, που αποτέλεσαν-αναμφισβήτητα- ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παθογένεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

 

Αλλά το ισοζύγιο της μεταπολίτευσης δεν είναι αρνητικό, όπως ορισμένοι ακραίοι προσπαθούν να πείσουν σήμερα τις νεότερες γενιές. Η μεταπολιτευτική περίοδος έχει ισοζύγιο θετικό και πλεονασματικό για την Πατρίδα. Γιατί η Ελλάδα απέκτησε στέρεους Δημοκρατικούς θεσμούς, ανοιχτή και ανεπτυγμένη κοινωνία πολιτών, ισότιμη συμμετοχή στην Ευρώπη, σταθερό βηματισμό και δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, που μπορούν και λειτουργούν και αντέχουν κάτω και από τις πλέον δύσκολες περιστάσεις.

 

Τα προβλήματα που προκαλεί η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να μας οδηγούν σε επιπόλαιους και ανεύθυνους συμψηφισμούς και πριν απ’ όλα δεν πρέπει να θολώνουν την κρίση μας για ιστορικές περιόδους όπως εκείνη της δικτατορίας, που ακολούθησε το πραξικόπημα της 21ης Απρίλιου 1967.

 

Ο Ελληνισμός πλήρωσε ακριβά με βαρύτατη οδύνη και εθνικό ακρωτηριασμό την εκτροπή του πραξικοπήματος και της δικτατορίας. Οι ανοιχτές πληγές της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία.

 

Αυτό που προέχει σήμερα είναι με νηφάλια σκέψη και με καθαρή την συνείδηση να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα όσα έγιναν τότε και να εκτιμήσουμε πραγματικά την αξία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, διορθώνοντας, αλλάζοντας και θεραπεύοντας όλες εκείνες τις παθογένειες που προέκυψαν.

 

Η ίδια η πράξη δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί η Δημοκρατία, παρά τα όποια προβλήματα, επιτρέπει γενναίες διορθωτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.

 

Αντίθετα ο αυταρχισμός, η ανελευθερία και η βία που είναι στοιχεία σύμφυτα με τα πραξικοπήματα και τις δικτατορίες οδηγούν πάντοτε σε δραματικά εθνικά και κοινωνικά αδιέξοδα.   

 

Σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο άγρυπνος φρουρός της τιμής και  της αξιοπρέπειας της Πατρίδας. Όχι μόνον διότι αυτό επιτάσσει η Συνταγματική τους αποστολή, αλλά διότι είναι απολύτως αντιληπτό ότι η Δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση της ισχύος και της αποτελεσματικότητάς τους. H σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Λαού και Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη. Με υψηλό φρόνημα και αφοσίωση στο καθήκον είναι έτοιμες να προασπίσουν τη Δημοκρατία, την Ακεραιότητα της χώρας, την Εθνική Ανεξαρτησία και να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του Ελληνικού Λαού. Και τούτο έχει πλέον κατοχυρωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

 

 Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

 

Σε μια περίοδο κρίσης έχει σημασία, όλοι ενωμένοι, με εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ψυχραιμία, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να καλλιεργούμε την ιστορική μας συνείδηση, την εθνική μας συνοχή, τους συνεκτικούς μας δεσμούς και να διαφυλάττουμε τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

 

 Άλλωστε η Ελλάδα, έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και τα κατάφερε. Η Ελλάδα του χρέους, του καθήκοντος, της αλληλεγγύης και της τιμής, προσπαθεί και βρίσκει διεξόδους Ανάτασης, Ανάταξης και Ελπίδας.

 

Και είμαι απολύτως βέβαιος, όπως και σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ότι οι διαχρονικές αυτές αξίες και η Δημοκρατία, το πολίτευμα εκείνο που τις αναδεικνύει και τις κατοχυρώνει, έχουν βρει έναν ισχυρό θεματοφύλακα στην ευσυνειδησία και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις».

 

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά