Παρουσία Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Ελευσινιώτη στην Ημερίδα με θέμα « Περιβαλλοντικές Δράσεις» που οργάνωσαν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στη Σχολή Ικάρων‏


 

 

Τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα τις «Περιβαλλοντικές Δράσεις», στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στο Τατόι.

 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Υπουργείων σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξαν με χαιρετισμούς τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάρω Ευαγγελίδου.

 

Μιλώντας στην Ημερίδα, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας αναφέρθηκε στις «Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας έκανε λόγο για την «Κλιματική Αλλαγή και Άμυνα» και ο καθηγητής Δημοσθένης Μπακόπουλος για τη «Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών: Τα συμπεράσματα της Εμπειρίας του σεισμού της Αθήνας το 1999 για την Σχολή Ικάρων και την Πολεμική Αεροπορία». Στην Ημερίδα μίλησαν και στελέχη των δυο Υπουργείων.

 

Η δημιουργία «πράσινων στρατοπέδων και στρατιωτικών νοσοκομείων», οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, η προώθηση της χρήσης φυσικού αερίου και η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων,  αποτελούν μερικούς από τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται, στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που είχαν υπογράψει τον Σεπτέμβριο 2010.

 

Συγκεκριμένα, η συνεργασία των δυο Υπουργείων αφορά στην προώθηση πρωτοβουλιών για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων σε τομείς ευθύνης του ΥΠΕΘΑ. Το ΥΠΕΚΑ, μέσω του ΕΣΠΑ, έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει έργα που αφορούν στην προώθηση έργων αειφόρου ανάπτυξης σε στρατόπεδα και νοσοκομεία. Ακόμη, παρέχει τεχνογνωσία προς το ΥΠΕΘΑ για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεών του. Παράλληλα, τα δυο Υπουργεία θα συνεργαστούν σε θέματα δασοπροστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ενώ το ΥΠΕΚΑ θα εξετάσει τη δυνατότητα διασύνδεσης στρατοπέδων με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου.

 

Παράλληλα, τα δύο Υπουργεία έχουν αναλάβει από κοινού, την ευθύνη της οργάνωσης εκδηλώσεων – όπως της εν λόγω Ημερίδας- για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης υποστήριξε ότι «η -τα τελευταία χρόνια- εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων αποδεικνύει την  ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής συνείδησης  του προσωπικού του   και την μέγιστη δυνατή συνεισφορά των Ε.Δ. στην αειφόρο  ανάπτυξη της χώρας, με  την ενσωμάτωση αντίστοιχων αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις δομές και υπηρεσίες του.

 

Στο ανωτέρω πλαίσιο, έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες που αποτελούν προτεραιότητά μας. Κατ’ αρχάς, καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια  αλλαγής περιβαλλοντικής νοοτροπίας μέσω κατάλληλης εστιασμένης επιμόρφωσης και βιωματικής εκπαίδευσης.

 

Το πρώτο βήμα έγινε με την καθιέρωση  ενημερωτικών διαλέξεων στους νεοσυλλέκτους στρατευμένους, που σύντομα θα επεκταθούν στο σύνολο του προσωπικού.

 

Επιπροσθέτως, σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός μεταξύ των Στελεχών των ΕΔ για την ανάδειξη της καλύτερης μελέτης, για την ανάπτυξη κατάλληλων περιβαλλοντικών / ενεργειακών υποδομών σε εγκαταστάσεις των ΕΔ.

 

Επιπλέον, ιδιαίτερη πρωτοβουλία με εστίαση στην αειφορία, αποτελεί  η πλήρης εισαγωγή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού στις νέες κατασκευές, καθώς και ελέγχου και παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις καθημερινές, πάσης φύσεως δραστηριότητες των ΕΔ με στόχευση στην εφαρμογή διαδικασιών εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Για την ευόδωση των πρωτοβουλιών μας καταβάλλεται  κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξοικονομηθεί χρηματοδότηση  από πηγές, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. ΕΣΠΑ) αλλά και εθνικές (π.χ. ΣΔΙΤ). 

 

Η ισχύουσα περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου μας εφαρμόζει στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές με σκοπό την βελτίωση όλων των περιβαλλοντικών δεικτών.  Πολλές, δε,  από τις αναληφθείσες Δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο, άμεσα ή έμμεσα, του από 29Σεπτεμβρίου 2010 υπογραφέντος Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΚΑ, το οποίο θεωρούμε ως ένα ακόμη «εργαλείο» για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής μας πολιτικής.

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, επίσης, η συνεργασία μας με την Επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία ενημέρωσα προσωπικά σε συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας. Πολλά μέλη της Επιτροπής, με επικεφαλής την Πρόεδρό κ. Αυγερινοπούλου, τιμούν την εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

 

Προφανώς,  για τη βέλτιστη προώθηση των περιβαλλοντικών δράσεων του ΥΠΕΘΑ απαιτείται η συνέχιση ίσως και η επαύξηση της στήριξης των μειζόνων προσπαθειών μας, τόσο από το ΥΠΕΚΑ και τη Διαχειριστική Αρχή ΕΠΠΕΡΑΑ, όσο και από τους κατά περίπτωση συναρμόδιους φορείς, Υπουργεία ή Περιφέρειες.

 

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την υλοποίηση των  προαναφερθέντων  εγχειρημάτων μας, η συναντίληψη για την αναγκαιότητα προώθησής τους, καθώς και  η συνεργασία (οικονομική ή νομοθετική) όλων των συναρμόδιων φορέων - Υπουργείων για την ελαχιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης.

 

Παράλληλα, επιθυμούμε τη συνεργασία με συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης, αναμένοντας  οποιαδήποτε ενδιαφέρουσα σχετική πρόταση. Πρόσφατα μάλιστα, στις 5 Φεβρουαρίου, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων,  υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου μας  με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς υποδομής, περιβάλλοντος και ενέργειας, από το οποίο προσδοκούμε να προκύψουν πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές».

 

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ,  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μάρω Ευαγγελίδου, απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού ΠΕΚΑ χαιρετισμό, στον οποίο τόνισε την ανάγκη «στήριξης σχετικών έργων και δραστηριοτήτων, που θα εδραιώσουν την ‘’πράσινη’’ ανάπτυξη στη χώρα μας».

 

Όπως υπογράμμισε: «η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και με συνέργεια. Πρόκειται για μια πρόκληση, την οποία το ΥΠΕΚΑ  αντιμετωπίζει με επιλεκτικές συνεργασίες, που καταλήγουν σε συγκεκριμένες δράσεις και στοχευμένα έργα. Η εκδήλωση αυτή προέρχεται ακριβώς, από μια τέτοια συνεργασία».

 

Επεσήμανε δε, πως «στο ΥΠΕΚΑ είναι πολύ ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα ανταπόκριση του Υπ. Εθνικής Άμυνας και τον ζήλο που επέδειξε στον σχεδιασμό για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των κοινών μας στόχων»  και εξέφρασε την ελπίδα «η σύμπραξη  αυτή να αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες εφαρμογές και συνεργασίες με άλλους φορείς και Υπουργεία» .

 

Τέλος, η κ. Ευαγγελίδου ανέφερε ότι, στο πλαίσιο αυτό, «το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζει την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που θα αφορά όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως οι μεταφορές, η γεωργία και αλιεία, ο τουρισμός και η βιομηχανία, διότι το στοίχημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, που οφείλει να είναι μια συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης, φορέων και παραγωγικών τάξεων».

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά