Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου‏


Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρέστη στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

 

Στην τελετή εορτασμού παρέστησαν, επίσης: ο Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νησιών κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων κ. Δημήτριος Καρύδης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ, βουλευτής Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Μελάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Β’ Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κουτρουμπέλης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ, ο αρχηγός ΛΣ, Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην Αρχηγοί και Υπαρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών.

 

Μετά την τελετή, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

 

 

«Κυρίες και κύριοι,

 

Σήμερα, γιορτάζει ένας από τους πλέον αγαπητούς και δημοφιλείς Αγίους της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Ο Αϊ-Νικόλας και μαζί του γιορτάζει το Πολεμικό Ναυτικό και όλη η ναυτική οικογένεια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, σε έναν λαό που έχει τη θάλασσα και την αρμύρα της μέσα στο DNA του, που η μισή καρδιά του είναι στη στεριά και η άλλη μισή στα πελάγη μας;

 

Ο Ελληνικός Λαός έχει μια μοναδικότητα στη διαχρονική του πορεία, που μετράει πολλές χιλιάδες χρόνια. Ταυτίστηκε πάντοτε, με το υγρό στοιχείο και κυριάρχησε σε αυτό.

 

            Είναι πάρα πολλές οι εικόνες, που έχουμε όλοι από την παιδική μας ηλικία, από την οικογένειά μας, από κάθε Ελληνική οικογένεια. Είναι οι μικρές και θαυματουργές εικόνες του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονται και μέσα στα καράβια μας, μεγάλα και μικρά. Στο καΐκι, στο πολεμικό πλοίο. Και στο εμπορικό πλοίο, που οργώνει τις θάλασσες και αποτελεί τον πρεσβευτή, όπως σωστά ειπώθηκε, της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικότητας στις 4 άκρες της Γης.

 

            Πόσες τέτοιες εικόνες δεν έχουμε καταγράψει στη μνήμη μας από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τον Έλληνα ναυτικό να λέει στη δύσκολη στιγμή: “Αϊ Νικόλα βοήθα με”! Να κάνει τον σταυρό του και να προσεύχεται στην εικόνα του Αγίου.

 

            Γιορτάζουμε λοιπόν, σήμερα, με χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη τη μνήμη του Αγίου, που έχει σφραγίσει τους αγώνες του Ναυτικού μας διαχρονικά και διϊστορικά.

 

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την υπερηφάνεια μας για τους ναυτικούς που έχουμε. Για αυτούς, που υπηρετούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στο Εμπορικό Ναυτικό και στο Λιμενικό και έχουν κάνει τη ναυτοσύνη καθημερινότητά τους. Ξέρουν να δαμάζουν τα στοιχεία της φύσης, τον καιρό, την αγριάδα της θάλασσας.  Ξέρουν να μάχονται για αξίες και ιδανικά.

 

Σήμερα, ξέρουμε όλοι, ότι η Πατρίδα μας περνάει μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ίσως είναι από τις δυσκολότερες συγκυρίες για το Έθνος μας, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

 

Σε τέτοιες στιγμές κρίσης, ως Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό που μας σώζει, είναι η συσπείρωσή μας σε διαχρονικές αξίες και σύμβολα, που κράτησαν τον Ελληνισμό όρθιο ανάμεσα στις συμπληγάδες της ιστορίας.

 

Σήμερα, έχουμε την αισιοδοξία, ότι θα πετύχουμε. Δίνεται μια μάχη αυτήν την περίοδο, μια μάχη για την Εθνική σωτηρία και την Εθνική ανασυγκρότηση της χώρας. Και στη μάχη αυτή συμβάλλουν όλοι, παρά τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις, που είναι θεμιτές μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής ζωής.

 

Δεν θα μπορούσε όμως, αυτή η μάχη να δοθεί, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας, την Εθνική κυριαρχία, την Εθνική ακεραιότητα, την Εθνική ανεξαρτησία.  Αυτά, μας τα εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με ισχυρότατο βραχίονα δύναμής τους το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Αξίζει τιμή και δόξα σε όσους διαχρονικά αγωνίστηκαν στις τάξεις του Πολεμικού μας Ναυτικού και ιδιαίτερα σε αυτούς, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στους αγώνες της Πατρίδας. Ορισμένες από τις πιο ένδοξες σελίδες των ιστορικών αγώνων του Έθνους μας φέρουν τη σφραγίδα των επιτυχιών και των θριάμβων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Έκανε άριστα ο Αρχηγός του ΓΕΝ, που αναφέρθηκε στις ένδοξες σελίδες των Βαλκανικών Πολέμων. Φέτος, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την έναρξή τους.  Τότε, που η μικρή Ελλάδα της Μελούνας κατάφερε χάρη στον λαό της και στις Ένοπλες Δυνάμεις της να διπλασιάσει την επικράτειά της.

 

Τότε, που η μικρή Ελλάδα, που έφτανε μέχρι τη Μελούνα, κατάφερε να επουλώσει τις πληγές της επονείδιστης ήττας του 1897 και της χρεοκοπίας, που είχε προηγηθεί, να ανασυγκροτηθεί, να αναγεννηθεί από τη στάχτη της και να βγει μπροστά.  Να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.  Να επιβάλει τα δίκαιά της, να τα καταγράψει, να τα κατοχυρώσει και να τα κάνει πράξη, απτή πραγματικότητα.

 

Υποκλινόμαστε στους πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων και θεωρούμε ότι αυτοί οι αγώνες, αυτές οι θυσίες, αυτές οι νίκες αποτελούν διαρκή παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς και για τους διαφορετικούς αγώνες, που γίνονται σήμερα. Γιατί και σήμερα η χώρα και δεν θα κουραστώ να το λέω, μετέχει σε έναν ακήρυχτο, οικονομικής φύσεως, πόλεμο.  Σε έναν πόλεμο που της επιβλήθηκε και δεν διεξάγεται με παραδοσιακά στρατιωτικά μέσα.  Διεξάγεται με άλλους τρόπους.

 

Πρέπει όμως και σε αυτόν τον πόλεμο να αναδειχθούμε νικητές.  Το μπορούμε και θα το κάνουμε.  Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα και το Πολεμικό Ναυτικό ανάμεσά τους έχουν αναλάβει ένα δυσβάστακτο φορτίο από το ιστορικό φορτίο, που έχει αναλάβει όλος ο Ελληνικός Λαός. Και το φέρουν εις πέρας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αποσυνδέοντας τα όποια προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας από την προσήλωση στο καθήκον, από την αφοσίωση στην Πατρίδα.

 

            Έχουν κατοχυρώσει το αξιόμαχο, την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα και τη μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα, που αποτελούν τους καλύτερους παράγοντες για να διατηρούμε την Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

Αξίζει δημόσιος έπαινος σε όσους υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό, σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.  Αξίζει δημόσιος έπαινος σε όσους υπηρέτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, για όσα προσέφεραν, προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν. Την αγάπη και τον σεβασμό του Ελληνικού Λαού, έχουν όλοι.

 

Να έχουμε δύναμη, να έχουμε κουράγιο, να στεκόμαστε όρθιοι, να μας ευλογεί ο Αϊ-Νικόλας και να μας δείχνει τον δρόμο. Χρόνια πολλά σε όλους. Καλή δύναμη».

 

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά