αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:


Ναύπλιο, 24 Οκτωβρίου 2012
Στην 2295/28-9-2012 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελας.
«Κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣΝΣ), αποφασίστηκε η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης και η αποκλειστική λειτουργία των παρακάτω ΚΕΝ για κάλυψη αναγκών του Στρατού Ξηράς:
Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τη λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης όσων κατανεμήθηκαν στον Στρατό Ξηράς, αποκλειστικά στα οκτώ (8) προαναφερόμενα ΚΕΝ είναι τα παρακάτω:

1. Η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, αφού με τη σχετική απόφαση κλείνουν οριστικά δέκα τέσσερα (14) από τα είκοσι τρία (23) ΚΕΝ

που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται πόροι και προσωπικό, οι οποίοι θα διατεθούν ανάλογα στα υπόλοιπα ΚΕΝ για βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαβίωσης των νεοσυλλέκτων καθώς και για κάλυψη λοιπών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Η χωρητικότητα των ΚΕΝ και οι εγκαταστάσεις τους. Αποφασίστηκε η διατήρηση των ΚΕΝ με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΤΘ, ΚΕΠΒ, ΚΕΕΜ) και αυτών που διαθέτουν τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΝ Καλαμάτας, 586 ΤΠ).
3. Η κοινή εκπαίδευση των οπλιτών και των τριών Κλάδων. Η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού ΚΕΝ όπου θα κατατάσσονται όλοι οι οπλίτες του ΠΝ και της ΠΑ καθώς και οπλιτών του ΣΞ θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης της εκπαίδευσής τους καθόσον πέραν της βασικής εκπαίδευση θα υπάρχει κοινή εκπαίδευση στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ), στο οποίο εκπαιδεύονται πλέον όλοι οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως Κλάδου. Η κοινή εκπαίδευση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη μεταφορά εφέδρων από έναν κλάδο σε άλλο.
Η 124 ΠΒΕ επιλέχθηκε ως Διακλαδικό Κέντρο Κατάταξης καθώς οι εγκαταστάσεις της είναι επαρκείς, πρόσφατα ανακαινισμένες και προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους νεοσυλλέκτους, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανύψωση του ηθικού τους και στην αφομοίωση της εκπαίδευσης.
Το ΚΕΜΧ θα λειτουργήσει και για την 2012 ΣΤ’ ΕΣΣΟ (Νοε 12) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), χωρητικότητας 800 Ν/Σ οπλιτών, για την παροχή αρχικής εκπαίδευσης στους οπλίτες θητείας και ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) χωρητικότητας 100 οπλιτών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε αριθμό ειδικοτήτων ΜΧ.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αποσκοπώντας στην πλέον ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων, οι οποίοι έχουν σημαντικά περιοριστεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, θα επανεξετάσει στο προσεχές χρονικό διάστημα και τη λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) του ΣΞ από μηδενικό βάση».
O κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού είναι ένα πλήγμα για το Ναύπλιο. Στερεί την πόλη από έναν σημαντικό θεσμό συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της και την τοπική κοινωνία από μια πηγή εισοδήματος.
Προχωρώ άμεσα σε κατάθεση Επερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο ζητώντας την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του ΚΕΜΧ Ναυπλίου.
Ακόμα στην Επερώτηση ζητώ να διασαφηνιστεί ο χρόνος λήψης της απόφασης, με δεδομένο ότι στην συνάντηση που είχαμε μαζί με τον Δήμαρχο Ναυπλίου με τον Αρχηγό ΓΕΣ την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 16:30 ο Αρχηγός ΓΕΣ μας ενημέρωσε ότι ήταν σε επεξεργασία μελέτη και εισήγηση για το ζήτημα ενώ τη Δευτέρα 22 του μηνός ο Υφυπουργός κ. Καράμπελας απαντώντας στην Ερώτησή μου κοινοποίησε την απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΚΕΜΧ Ναυπλίου.

Παράλληλα, ζητώ να μου κατατεθούν τα συγκεκριμένα δεδομένα βάσει των οποίων προκρίθηκαν τα άλλα στρατόπεδα έναντι του αντίστοιχου του Ναυπλίου.

Αν εντέλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρήσει σ’ αυτή την απόφαση, θεωρώ αυτονόητο πως η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακών ισοδύναμων δράσεων για το Ναύπλιο και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας

http://www.parapolitikaargolida.gr/2012/10/blog-post_5704.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά