Φρεγάτα «Ύδρα»: Ανοιξε πυρ κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών




Την πρώτη της εμπλοκή στο πλαίσιο της επιχείρησης της ASPIDES στον κόλπο του Αντεν είχε η φρεγάτα Υδρα του Πολεμικού Ναυτικού.


Την πρώτη της εμπλοκή είχε η φρεγάτα Ύδρα στον Κόλπο του Άντεν καθώς έβαλε με πυροβόλα κατά δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πιο συγκεκριμένα, η Φρεγάτα Υδρα στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν.


Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της στην περιοχή με τα υπόλοιπα συμμαχικά πλοία. Ειδικότερα, αποστολή της φρεγάτας είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων και θα συνεργάζεται πλήρως με το γαλλικό, το γερμανικό και το ιταλικό πλοίο που βρίσκονται στην περιοχή καθώς και με τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian».



Fin de mission pour la FLF Courbet. Échanges avec la Marine 🇬🇷.
En Méditerranée au sein @EUNAVFOR_MED ou en mer Rouge au sein #EUNAVFOR_ASPIDES, 🇬🇷 et 🇫🇷 sont engagés en faveur de la sûreté maritime. pic.twitter.com/awGCGSTap2

— Armée française – Opérations militaires (@EtatMajorFR) March 2, 2024



Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio», που συμμετέχει στην ίδια επιχείρηση, και στο οποίο επιβαίνει ο διοικητής εν πλω της επιχείρησης «Ασπίδες» Ιταλός Αρχιπλοίαρχος έχει ήδη εδώ και δύο ημέρες αποκρούσει ανάλογες επιθέσεις. Μάλιστα, προ 10 ημερών –και πριν την επίσημη έναρξη της αποστολής- το ίδιο ιταλικό πλοίο είχε καταρρίψει ένα ακόμη drone, με τους Ιταλούς να μην δίνουν παραπάνω λεπτομέρειες για το πώς έχουν καταρρίψει τα drones αλλά τους πυραύλους των Χούθι.
Anti-drone εξοπλισμός και ομάδα των ΟΥΚ

Το ελληνικό πλοίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Δεν είναι μόνο το πυροβόλο 554 και τα άλλα πενηντάρια πολυβόλα που διαθέτει στο πλάι, είναι και το υπερσύγχρονο σύστημα anti-drone που έχει τοποθετηθεί σε αυτό, καθώς και τα αντιαεροπορικά αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Μάλιστα, στο πλοίο έχει επιβιβαστεί μια ομάδα επίλεκτων ανδρών των ειδικών δυνάμεων (ΟΥΚ), με σύγχρονο οπλισμό, έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που χρειαστεί.










Οι προδιαγραφές της φρεγάτας Υδρα

Η φρεγάτα Ύδρα είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Έχει εκτόπισμα 3.350 τόνων και ο οπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) , 2 τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό.

Η επίσκεψη Δένδια την Δευτέρα

Την Δευτέρα (11/3) ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα.


















Επισκέφθηκα τη Φρεγάτα «Ύδρα» εν πλω για να δω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρείτε και να σας επαναλάβω ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό που κάνετε. Διατύπωσα ήδη στον Κυβερνήτη τα συγχαρητήρια μου.

Γνωρίζω και σας το επαναλαμβάνω ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε… pic.twitter.com/mpUeM6J5nq

— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 11, 20

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά