Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τα στελέχη θα δουν άμεσες αυξήσεις στα εισοδήματά τους







Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 102Fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Λαδιανό


Για την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Έχουμε δει κατ’ επανάληψη ότι, μεταξύ άλλων, βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το C-130 που έφυγε το πρωί είναι στην ουσία μέρος της προσπάθειας αυτής, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση στους πληθυσμούς της περιοχής.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και την ακύρωση της κοινής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει αναπτύξει μια στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Αίγυπτο, όπως και με άλλους παράγοντες της περιοχής, η οποία υπερβαίνει την τρέχουσα επικαιρότητα. Πέρα από το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, τα επόμενα χρόνια οι δυο χώρες θα μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποκτήσει το ρόλο του γεφυροποιού, όπως βεβαίως και η Αίγυπτος, μία χώρα του αραβικού κόσμου, με σημαίνοντα ρόλο στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Αναφορικά με την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», όπως είδατε στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, μιλάμε για αναβολή αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής της. Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πολλαπλή. Μπορεί πράγματι πολλές φορές για λόγους τακτικής να γίνονται τέτοιες ενέργειες, κάτι που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταράξει τις μεταξύ μας σχέσεις.

 

Για την στάση της Τουρκίας και τη ρητορική του Ερντογάν

 Η ρητορική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν σίγουρα δεν βοηθάει την ομαλοποίηση των σχέσεών του με διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες να βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, διακόπτοντας, μάλιστα και τις διπλωματικές τους επαφές, ανακαλώντας εκατέρωθεν τους πρέσβεις από το Τελ Αβίβ και την Άγκυρα. Μπορεί πριν από λίγες μέρες να έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά σίγουρα ο ρόλος που αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιτελεί η Τουρκία όσον αφορά τη Μέση Ανατολή σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικός. Σαν τρίτος παρατηρητής θα έλεγα ότι η στάση αυτή δεν βοηθάει τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ενώ θα έβλεπα πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο να δοθεί πράσινο φως από πλευράς ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί το τουρκικό οπλοστάσιο.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Πριν από δυο εβδομάδες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών εγκρίθηκαν προγράμματα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα πολλά από αυτά είχαν και την ομόθυμη απόφαση μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την Επιτροπή. Τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες των καιρών και πάντα με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει στη βάση ενός μακρόχρονου σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει από τα Επιτελεία με την έγκριση της Πολιτικής Ηγεσίας. Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων χρόνων, με την έννοια ότι ήδη εξοπλιστικά προγράμματα πολύ μεγάλα, που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα οι φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Πολλά από αυτά τα οπλικά συστήματα, κυρίως τα αεροσκάφη, έχουν ήδη παραδοθεί με τον ρυθμό υλοποίησης να είναι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο των Viper. Η χώρα μας οφείλει να είναι ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την Εθνική της Άμυνα.

Για τις αλλαγές στη θητεία

Ο βασικός προγραμματισμός είναι στην ουσία να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια, το χρονικό διάστημα όπου οι νέοι μας καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσα από την θητεία, έτσι ώστε να αποκτήσουν και μια σειρά από δεξιότητες, οι οποίες μόλις καταστούν και πάλι πολίτες θα τους είναι χρήσιμες στον επαγγελματικό τους χώρο. Συγκεκριμένα, μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, να αποκτούν ένα πιστοποιητικό που θα είναι κατοχυρωμένο, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ενδεχομένως μέσα από μοριοδότηση στις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα. Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και πρακτικά ζητήματα, στο πως θα αποκτούνται αυτές οι δεξιότητες ψηφιακά μέσω κάποιων tablet αλλά και σε πρακτικό επίπεδο όπως για παράδειγμα, στους χειριστές μηχανημάτων. Θα σας αναφέρω κατηγορίες, όπως είναι οι πρώτες βοήθειες και η πολιτική προστασία για τις οποίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Οι δυνατότητες αυτές θα καταστήσουν πιο ελκυστική την θητεία για τους νέους της πατρίδας μας.

Για την συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία

Να είμαι ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτο και ύψιστο καθήκον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των δίκαιων της πατρίδας μας σε καθημερινό επίπεδο. Προφανώς όμως υπάρχουν και συμπληρωματικά καθήκοντα, τα οποία και τα ίδια τα στελέχη θέλουν να επιτελούν, προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι μεταξύ άλλων και η πολιτική προστασία. Πολλές φορές και η υγειονομική κάλυψη περιοχών όπου υπάρχει έλλειψη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όποτε έχουν κληθεί να βοηθήσουν την κοινωνία το έχουν πράξει με ιδιαίτερη αυταπάρνηση και ζέση, το ίδιο θα κάνουν και στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ειδικά με βάση και την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ένα κεντρικό ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο. Απαιτείται ένας καλύτερος συντονισμός του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού. Διαχρονικά έχω απεριόριστο σεβασμό στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, που πολλές φορές σήκωσαν το κύριο βάρος στις μεγάλες κρίσεις. Προφανώς, θα βοηθήσουν όποτε κληθούν να το πράξουν, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί η κύρια αποστολή τους.

Για το οικιστικό πρόγραμμα

Σημαντικό ζήτημα, που αφορά τα στελέχη και τις οικογένειές τους αποτελεί το οικιστικό, με την έννοια ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές και ιδίως σε τουριστικές, τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά και οι αιτήσεις πολλές φορές από πλευράς στελεχών δεν ικανοποιούνται. Για το λόγο αυτό, ο κ. Δένδιας και εγώ, σε συνεργασία και με όλα τα Επιτελεία, εργαζόμαστε για τον εντοπισμό των ελλείψεων. Υπάρχουν ανάγκες για 800 οικήματα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Προχωράμε στο σχεδιασμό ενός προγράμματος, ίσως του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος θα ενισχυθεί έμμεσα και το εισόδημα των στελεχών. Πέραν όμως αυτού, να θυμίσω ότι από 1/1/2024, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, τα στελέχη θα δουν άμεσες αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στο υγειονομικό κομμάτι, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες προς τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Όλο αυτό συνιστά ένα πλέγμα μέριμνας προσωπικού, ώστε το αρκετά επίπονο και δύσκολο επάγγελμα του στρατιωτικού, να γίνει πιο ελκυστικό σε συνδυασμό, βεβαίως, με την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής των παραγωγικών σχολών. Επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποτελεί πάντοτε έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια, ολοένα και περισσότερες νέες και νέοι πρόκειται να εισέλθουν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

 





Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά