Πολεμική Αεροπορία: Κλιμάκιο Αμερικανών στην Αθήνα για την ανανέωση των μεταφορικών σκαφών








Η ανανέωση του στόλου των µεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και δη των C-130H/B της 356ΜΤΜ, αποτελεί µια από τις κορυφαίες προτεραιότητες αυτή την ώρα για το ΥΠΕΘΑ. Το γεγονός των ελάχιστων διαθεσιµοτήτων έχει δηµιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήµατα.





Η Πολεμική Αεροπορία αναζητά νέο µεταφορικό αεροσκάφος στη µορφή του C-130J και για αυτό έχει αποστείλει σχετική LoR στις ΗΠΑ. Η απάντηση από τις ΗΠΑ αναµένεται και σε αυτή θα περιλαµβάνεται ο πλήρης φάκελος για τις τιµές και την υποστήριξη.

Το ΥΠΕΘΑ µε την παραγγελία νέων αεροσκαφών -τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα 4 µε 6- προσβλέπει στην παραχώρηση από τις ΗΠΑ δύο µεταχειρισµένων C-130, έναντι χαµηλού τιµήµατος, προκειµένου να «κλείσει τρύπες». Από την άλλη το C-130J ως νέα κατασκευή δεν είναι ένα φθηνό αεροσκάφος. Η τιµή του εκτιµάται στα 76,6 εκατ. δολ. ενώ η ώρα πτήσης του ανερχόταν σε 10.400 δολ. την ώρα, σε τιµές 2012.

Σε αντίστοιχη θέση µε την Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε η ολλανδική Αεροπορία το 2022 όταν έπρεπε να λάβει απόφαση για την αντικατάσταση τεσσάρων C-130H που διαθέτει. Τελικά η Ολλανδία προτίµησε τη λύση του βραζιλιάνικου C-390M Millennium η τιµή του οποίου βρίσκεται µεταξύ 50 και 55 εκατ. δολ. σχεδόν 15 εκατ. δολ. λιγότερο από το αµερικανικό αεροσκάφος. Οπως είχε αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Αµυνας, «Το C-390M έχει υψηλότερη διαθεσιµότητα, αποδίδει καλύτερα σε πολλές λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις και απαιτεί λιγότερη συντήρηση. Επιπλέον, το C-390M µπορεί ήδη να καλύψει την ελάχιστη απαίτηση των 2.400 ωρών πτήσης µε 4 αεροσκάφη, κάτι που για να το κάνει το C-130J θα χρειαστούν 5 αεροσκάφη».

Αυτή τη στιγµή η Πολεμική Αεροπορία αναµένει την παράδοση 3 C-130 από την ΕΑΒ τα οποία βρίσκονται για συντήρηση και ενός ακόµη που βρίσκεται για τον ίδιο λόγο στην Πορτογαλία. Βέβαια το πότε θα γίνει αυτό είναι άγνωστο. Εάν, όµως, θέλει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέµα των µεταφορικών αεροσκαφών η λύση Millennium είναι και πιο οικονοµική και πιο αποδοτική έναντι του C-130J.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά