Διαγραφή Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. από Π.Ο.Ε.Σ.

 


            Αγαπητές συναδέλφισσες.

            Αγαπητοί συνάδελφοι.

 

            Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο εν ενεργεία στρατιωτικών, που ιδρύθηκε το 2012 [αρχικώς ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ.Θ.)], ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε.Σ., κατά τα επτά (7) συνολικά έτη λειτουργίας της, πρωταγωνίστησε σε όλες τις διεκδικήσεις των στρατιωτικών, αφήνοντας αν όχι το μεγαλύτερο, σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα αποτυπώματα στον στρατιωτικό συνδικαλισμό. Τον τελευταίο μόνο χρόνο, ο οποίος συνέπεσε και με την αλλαγή της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, το τεράστιο έργο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. αποτυπώθηκε στο (γ) σχετικό. Συγκεκριμένα η Ένωσή μας:

            -    Προέβαλε την ανάγκη ανανέωσης της σύμβασης του ΥΠΕΘΑ με την Τράπεζα Πειραιώς, σε ένα καλύτερο πλαίσιο προς το συμφέρον των στελεχών των ΕΔ.

            -    Υπέβαλλε εκ νέου το πάγιο αίτημα των στελεχών που διαμένουν σε όμορους με την Ξάνθη Νομούς, για τη δωρεάν και καθημερινή τους μετακίνηση με υπηρεσιακά μέσα από και προς τα Στρατόπεδα που υπηρετούν.

            -    Έθεσε την αναγκαιότητα της προϋπόθεσης προηγούμενου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για το προσωπικό που επιθυμεί να υπηρετήσει σε θέσεις εξωτερικού.

            -    Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των στελεχών των ΕΔ σχετικά με τα αιφνίδια περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων και ζητήθηκε η περαιτέρω στατιστική διερεύνησή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα εκτός ΕΔ.

            -    Πρότεινε την τροποποίηση της επιλογής των βρεφών και νηπίων στους στρατιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και η σύγκριση των τιμών του «καλαθιού του νοικοκυριού» με αυτές των στρατιωτικών πρατηρίων σε κλειστή εφαρμογή της διαδικτυακής υπηρεσίας των στελεχών των ΕΔ.

            -    Μετέφερε την ανησυχία και αγωνία των:

                 -    Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), σχετικά με την διαφαινόμενη απόλυσή τους από τις τάξεις των ΕΔ κατά τη συμπλήρωση του 50ου ηλικιακού τους έτους.

                 -    Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), σχετικά με την επικείμενη απόλυσή τους από τις ΕΔ εξαιτίας της συμπλήρωσης εξαετούς θητείας σε αυτές.

            -    Ανέδειξε:

                 -    Την ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών - Ανθυπασπιστών, αναφορικά με το ύψος του επιδόματος τοκετού.

                 -    Την οικονομική ασφυξία των στελεχών των ΕΔ που υπηρετούν στη Ν. Σκύρο.

                 -    Την ανισότητα στο επίδομα που λαμβάνουν οι πυροτεχνουργοί.

                 -    Την ανάγκη περαιτέρω διευκόλυνσης των γονέων για μεταφορά των τέκνων τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

                 -    Το παραμένον πρόβλημα της μη χορήγησης φαρμάκων στο προσωπικό των ΕΔ και ειδικότερα του ΣΞ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

                 -    Τη βαθμολογική ανισότητα των Αξιωματικών Αποφοίτων της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής Τάξεων 1997 έως 2003.

                 -    Την καθυστέρηση στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου σε συναδέλφισσες κα συναδέλφους μας της νησιωτικής χώρας.

                 -    Την καθυστέρηση στην επίδοση ξιφών σε Αξιωματικούς.

            -    Διεκδίκησε:

                 -    Την επανεξέταση του προαπαιτούμενου πλαισίου για τον πλήρη εμβολιασμού κατά της CoViD-19 για τη συμμετοχή συναδέλφων μας στην αποστολή ΕΛΔΥΚΟ 3/2022.

                 -    Την επάνοδο του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού στα καθήκοντά του και να παύσει ο υποχρεωτικός τακτικός έλεγχος νόσησης για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό.

                 -    Την ψηφιοποίηση των προσωπικών εγγράφων των στελεχών των ΕΔ, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τα στελέχη των ΣΑ.

                 -    Να επέλθει η τροποποίηση όσων διατάξεων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα προβλέπουν και τιμωρούν όμοια ποινικά αδικήματα (που τελούνται από στρατιωτικούς) με βαρύτερες ποινές από αυτές που προβλέπει ο κοινός Ποινικός Κώδικας.

                 -    Τη διόρθωση της μοριοδότησης των στελεχών του ΣΞ που υπηρετούν στη Ν. Σκύρο.

                 -    Τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας για γυναικολογικό έλεγχο.

                 -    Την οικονομική αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών.

                 -    Τη δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Ν. Καρβάλης των στρατιωτικών που διαμένουν στους Νομούς Καβάλας και Δράμας και μετακινούνται καθημερινά προς τα Στρατόπεδα της Ξάνθης.

                 -    Τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας στα στελέχη τα τέκνα των οποίων συμμετέχουν σε προκαταρκτικές εξετάσεις για την είσοδό τους σε στρατιωτικές σχολές.

                 -    Την κατάργηση όλων των εισφορών αλληλεγγύης από τις απολαβές των στρατιωτικών.

                 -    Την επαναδιατύπωση του πλαισίου που διέπει τα στελέχη των ΕΔ Ελαφράς Υπηρεσίας, προς όφελός τους, προκειμένου να εξαφανιστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος τους.

                 -    Την ειδική αποζημίωση για τη νυκτερινή απασχόληση.

            -    Κατήγγειλε:

                 -    Τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλύπτοντας κενά και ανεπάρκειες του Υπουργείου.

                 -    Τον τρόπο αντιμετώπισης των στελεχών που μετακινήθηκαν στο ΚΕΤΘ, προκειμένου να προετοιμαστούν και να παρελάσουν την 25η Μαρτίου στην Αθήνα.

                 -    Τη δυσχερή αντιμετώπιση που υπέστη καρκινοπαθής συναδέλφισσά μας.

                 -    Σε Πανελλήνιο επίπεδο, με αφορμή θάνατο συναδέλφου μας, την τραγική έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης των στελεχών των ΕΔ που υπηρετούν στην Ξάνθη.

            -    Κατέθεσε πλήρη και αιτιολογημένη πρόταση επί του σχεδίου νόμου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

            -    Με αντιπροσωπεία του ΔΣ της συναντήθηκε με θεσμικούς φορείς της πόλης και του νομού, καθιστώντας τους κοινωνούς, τόσο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, όσο και προτάσεων μέσα από τις οποίες μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των οικογενειών τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εν λόγω φορέων.

            -    Μέσα από αρθρογραφία, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και παρεμβάσεις, προέβαλε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των στρατιωτικών κι έγιναν γνωστά στην κοινωνία. Ενδεικτικά, δόθηκαν συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, OPEN, ALERT TV, THRAKI NET και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς REAL FM 97.8, FOCUS FM 103.6, SFERIKOS 99.3, Ράδιο Έβρος 97.1, STAR FM 88.8, SUPER FM 88, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89.9.

            -    Τον Νοέμβριο του 2022 οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης με κύριο ομιλητή τον δικηγόρο Αθηνών και νομικό παραστάτη της Π.Ο.Ε.Σ. κ. Αντωνακόπουλο Γεώργιο, ο οποίος απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων μισθολογικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος.

            -    Διενήργησε κληρώσεις μεταξύ των μελών της ένωσης, κατά τις οποίες μοιράστηκαν δώρα και επιταγές συνολικού ύψους άνω των 1.500,00 €.

            -    Σε συνεργασία με Super Markets της περιοχής, τα οποία επιθυμούν την ανωνυμία τους, βοηθήθηκαν, αθόρυβα, μονογονεϊκές πολύτεκνες οικογένειες συναδέλφων μας.

            -   Επέλυσε πλειάδα μικρών και μεγάλων προβλημάτων της εργασιακής καθημερινότητας των συναδέλφων μας.

             -     Με πλήθος εγγράφων και παρεμβάσεων, έφερε τα προβλήματα των στρατιωτικών στο προσκήνιο, προκαλώντας έντονη δραστηριότητα τόσο στο χώρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

             Ωστόσο, στο εσωτερικό πεδίο, φαίνεται ότι η ως άνω μαχητική και διεκδικητική δραστηριότητα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. ενόχλησε κάποιους και ως φερόμενος ηθικός αυτουργός κατέβαλλε ανελλιπώς προσπάθειες διάσπασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου από πρώην μέλος αυτού (του ΔΣ), το οποίο προσφάτως παραιτήθηκε και από μέλος της Ένωσης! Ποιος τον έβαλε; Τί προσδοκούσε ο ηθικός αυτουργός με την διάσπαση; Μα φυσικά, να σταματήσει το έργο της η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.!

             Περαιτέρω, πάλι στο εσωτερικό πεδίο, κατά τις ως άνω συνθήκες και διάστημα, ένας καλόπιστος αναγνώστης της επίσημης ιστοσελίδας της Π.Ο.Ε.Σ. δεν θα βρει ούτε ένα έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ. που να μνημονεύει έγγραφο ή δραστηριότητα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. Παρόλα αυτά, η Ένωσή μας, όλο αυτό το διάστημα έβρισκε νόμιμα και καταστατικά διαύλους επικοινωνίας, φροντίζοντας τα προβλήματα των συναδέλφων μας να φτάνουν κάθε φορά στους αρμόδιους. Κράτησε χαμηλά τους τόνους και δεν επέτρεψε να «βγει» δημόσια το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε σε βάρος της (της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)! Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., ένα πρωτοβάθμιο σωματείο ξεπέρασε σε έργο και δραστηριότητες τα αντίστοιχα δευτεροβάθμια, όχι επειδή ήθελε να τα υποκαταστήσει, αλλά επειδή οι συνάδελφοι ανά την Επικράτεια απευθύνονταν (κι ακόμα απευθύνονται) στην Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.!       

             Αξιοσημείωτες είναι οι δημόσιες τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και έγγραφες παρεμβάσεις του Προέδρου του Διοικητικού μας Συμβουλίου, Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη, στα Μ.Μ.Ε. Πανελλήνιας εμβέλειας! Ένας δρόμος, ο οποίος διακαώς έπρεπε να κλείσει! Κι ας λειτουργούσε υπέρ των εν ενεργεία στρατιωτικών! Ποιόν ενοχλούσαν οι παρεμβάσεις του Προέδρου μας; Είναι δυνατόν, να γίνεται προσπάθεια φίμωσης της μοναδικής φωνής των στρατιωτικών σε Πανελλήνιο επίπεδο; Αντί να δυναμώσει αυτή η φωνή, φιμώνεται; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό και τί επιδιώκει;

             Η επιχείρηση φίμωσης της φωνής της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. είναι απλή, ή τουλάχιστον έτσι ακούγεται. Τον Μάρτιο του 2023, με το (α) σχετικό, το ΔΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) εγκαλεί την Ένωσή μας για δήθεν αντικασταστατική λειτουργία, με το ερώτημα της διαγραφής για δώδεκα (12) μήνες! Με τα (β) έως και (δ) σχετικά, το ΔΣ της Ένωσής μας αιτήθηκε όλα τα στοιχεία τα οποία συγκρότησαν το πειθαρχικό εγκαλητήριο, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί το σωματείο, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση της έγκλησης. Τα στοιχεία ποτέ δεν δόθηκαν, με το πρόσχημα ότι το σωματείο μας δεν είχε έννομο συμφέρον! Σε μία έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Σ., διάρκειας μίας (1) περίπου ώρας, κατά την οποία ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. παραστάθηκε ενώπιον του ελλιπούς ΔΣ να «απολογηθεί», φιμώθηκε! Του απετράπη να αναπτύξει τις σκέψεις και τις απόψεις της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. τρεις (3) φορές, οπότε και του αφαιρέθηκε ο λόγος πριν καλά καλά ολοκληρώσει αυτά που το ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. ήθελε να μεταφέρει στο ΔΣ της Π.Ο.Ε.Σ., με το πρόσχημα ότι μεταξύ των άλλων τα μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Σ. αφιέρωσαν χρόνο από τις οικογένειές τους, την ψυχαγωγία τους και ό,τι τέλος πάντων ήθελε το κάθε ένα να κάνει το πρωί της Κυριακής της 7 Μαΐου 2023. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προβλεπόμενα μιας πειθαρχικής διαδικασίας, ενώ 20 από τα 31 παρόντα μέλη του ΔΣ δεν ακούστηκαν καν, δεν ρώτησαν τίποτα και άφωνα προχώρησαν στα περαιτέρω με αντιδημοκρατικές, συνοπτικές διαδικασίες διαγραφής!

             Συνδικαλιστές στρατιωτικοί, οι οποίοι εκλέχτηκαν για να στηρίζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι αγωνίζονται κατά της διοικητικής αυθαιρεσίας, έρχονται τώρα να κάνουν ακριβώς αυτά που κατηγορούν τη Διοίκηση! Χωρίς κανένα περιθώριο απολογίας, χωρίς να παρουσιαστούν τα αποδεικτικά για τα οποία συκοφαντικά κατηγορήθηκε και διαγράφηκε η Ένωσή μας, με ανεξήγητες διαδικασίες και μεθόδους!

             Ακούσια, ξυπνάνε οι μνήμες προηγούμενων ετών, κατά τα οποία η Π.Ο.Ε.Σ., που τότε ιδρύσαμε, αγαπήσαμε και πορευτήκαμε, η Π.Ο.Ε.Σ. των μαχών, της διεκδίκησης και των επιτυχιών, δέχθηκε έναν ανελέητο πόλεμο εκ των έσω με έναν και μοναδικό σκοπό. Την εξόντωσή της! Φαίνεται ότι ήρθε η σειρά μας! Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., του αγώνα, της δράσης, των διεκδικήσεων και της ευρείας αποδοχής πρέπει να εξοντωθεί! Γιατί άραγε; Ποιους θα εξυπηρετήσει; Μήπως είναι η αρχή ενός σχεδίου διαλύσεως της Π.Ο.Ε.Σ. εκ των έσω; Της Π.Ο.Ε.Σ., που συρρικνώνεται και αποδυναμώνει; Μετά τις ενώσεις της Λήμνου, της Κω, της Κοζάνης, της Ανατολικής Αττικής, των Χανίων, που, υπό νέες Προεδρίες του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Σ. από τη στιγμή που αυτοδικαίως αποχώρησε ο Σχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, «έφυγαν» ιδία θελήσει από τους κόλπους της Π.Ο.Ε.Σ. και της Λέσβου που εξαφανίστηκε από τον νομικό κόσμο, έχει την πολυτέλεια η Π.Ο.Ε.Σ. να διαγράφει πρωτοβάθμια σωματεία όπως της Ξάνθης σήμερα, της Πιερίας αύριο ή όποιας άλλης εκφράζει δημοσίως λόγο; Έχει την πολυτέλεια να «χάνει» περαιτέρω Ενώσεις; Έχει τη δυνατότητα να «αφήνει» αβοήθητα σωματεία και να «χάνονται»;

             Εκούσια, ανατρέχουμε στα συνδικαλιστικά σωματεία άλλων εργαζομένων και αναζητώντας να βρούμε διαγραφές μαχητικών, αγωνιστικών και διεκδικητικών σωματείων από δευτεροβάθμιες ενώσεις – ομοσπονδίες ή ακόμη και τριτοβάθμιες, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ουδεμία διαγραφή αλιεύσαμε. Ακόμη και σε αυτά τα σωματεία που η συνδικαλιστική διαμάχη μεταξύ παρατάξεων είναι σε καθημερινή αντζέντα, ουδέποτε διανοήθηκαν διοικήσεις δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπροσώπησης να διαγράψουν πρωτοβάθμια σωματεία. Ουδέποτε. Άλλωστε ο διάλογος και η κατάθεση επιχειρημάτων είναι ό,τι πιο δημοκρατικότερο συμβαίνει. Αλλού όμως, όχι στον «χακί» συνδικαλισμό που πρεσβεύει η Π.Ο.Ε.Σ. πια.

             Οι ανωτέρω ερωτήσεις είναι ερωτήσεις που δεν θα απαντηθούν! Ο χαρακτήρας της σημερινής Π.Ο.Ε.Σ. δεν είναι αυτός που όλοι μαζί πλάσαμε και γνωρίσαμε. Ο συνδικαλιστικός αντιδημοκρατισμός είναι γεγονός. Είναι μπροστά μας και πρέπει άμεσα να καταδικαστεί, πριν γιγαντώσει και θεριέψει! Και σας δίνουμε το λόγο μας, ότι θα το κάνουμε, πιστοί στις δημοκρατικές αρχές μας! Η φωνή της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. δεν φιμώνεται!

            Κλείνοντας κι έχοντας δεδομένη τη στήριξή σας, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε όφελος όλων σας. Δεν αλλάζει τίποτα. Το μόνο που αλλάζει είναι η κατάργηση του δικαιώματος της μη μετάθεσής μας, κάτι το οποίο, έτσι κι αλλιώς ΟΥΔΕΠΟΤΕ επιδιώξαμε, αλλά τουναντίον στηλιτεύσαμε! Κι ο αγώνας θα γίνει πιο ωραίος και η νίκη θα είναι ακόμα σπουδαιότερη! Ενάντια στο άδικο, το αντιδημοκρατικό, από όπου κι αν αυτό προέρχεται!   

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά