Την λειτουργία του ΚΕΕΜ ως ΚΕΝ εξήγγειλε ο Χαρδαλιάς

 


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη χθες, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2023, στην έκτακτη Διακλαδική Άσκηση «ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΒΑΘΥ 2023», που διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) Γυθείου, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στην άσκηση, κατά την οποία εξετάστηκαν σενάρια αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, μετείχαν στελέχη και μέσα της Π.Υ. Γυθείου, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών»), των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας Γυθείου και Αρεόπολης, καθώς και Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας βραβεύτηκε εκ μέρους του ΕΚΠΑ από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή και από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη συνολική προσφορά του στην υγειονομική διαχείριση έκτακτων συμβάντων, φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων στη χώρα.

Παρευρέθηκαν επίσης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κ. Ελένη Γυπαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών Ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Τσιδαρίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχος Κωνσταντίνος Γόντικας, ο  Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Μοτσάκος, ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Ευάγγελος Τρουγκάκος, η Διευθύντρια Κ.Υ. Γυθείου κ. Θεοδώρα Αγγελάκου, οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Κ.Υ. Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης, Νεάπολης κ. Ιωάννης Μιχαλέτος και Βλαχιώτη κ. Γεωργία Αθανασοπούλου και άλλοι.

Κατά την αποφώνηση της Άσκησης ο κ. Χαρδαλιάς, απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:  

«Είναι πάντοτε χαρά για εμένα να παραβρίσκομαι σε εκδηλώσεις που αφορούν το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Σε προσωπικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, θεωρώ τις 784 ημέρες της θητείας μου, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αργότερα ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ένα από τα πιο απαιτητικά, αλλά και ταυτόχρονα πιο παραγωγικά διαστήματα της έως τώρα σταδιοδρομίας μου ως δημόσιος λειτουργός. Μια περίοδος που συνοδεύτηκε από τεράστια πίεση, νομίζω το ζήσαμε όλοι, σε όλη τη χώρα, για να συνδυαστούν οι αδήριτες επιταγές της καθημερινότητας, που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια αλληλουχία κρίσεων, -η χώρα αντιμετώπισε τόσες κρίσεις τα τελευταία 4 χρόνια, που αθροιστικά δεν αντιμετώπισε τα 30 τελευταία χρόνια- με την ανάγκη δραστικής και μακροπρόθεσμης αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της πατρίδας μας. Νομίζω ότι ο Ν. 4662, ο Εθνικός Μηχανισμός, η σύνταξη των γενικών σχεδίων για τη χώρα, τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα ήταν η απάντηση στην ανάγκη, ενωμένοι, όλοι μαζί να αποκτήσουμε μηχανισμούς οι οποίοι θα μπορούν, στα δύσκολα, να συνδράμουν στο έργο όλων των ανθρώπων και δη των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Εθελοντών, των Ομάδων Υγείας, όλων των διαφορετικών κρίκων της αλυσίδας που συμμετέχουν στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.  Αντιλαμβάνεστε εύκολα επομένως, ότι η θωράκιση της χώρας και η προστασία των πολιτών από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πέρα από δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί για εμένα μία προσωπική προτεραιότητα. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, εξακολουθώ να συνεισφέρω σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια, από ένα διαφορετικό μετερίζι αλλά πάντα στο πλευρό της προσπάθειας των καθημερινών πρωταγωνιστών. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στο πλευρό της κοινωνίας, είναι δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται. Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέραν της κύριας αποστολής τους που αφορά στην εθνική ασφάλεια και στη θωράκιση της χώρας, το μείζον ζήτημα της καθημερινότητας αφορά όχι μόνο στην προετοιμασία για τη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, στο πλευρό όλων εκείνων που καθημερινά αγωνίζονται για αυτήν.

Κυρίες και κύριοι, η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης προπαρασκευής για τη διαχείριση ακραίων φυσικών φαινομένων, το αντιλαμβάνεστε, το βλέπουμε παγκόσμια,  αυξάνεται διαρκώς. Στις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι μόνο στις ελληνικές, υπάρχει ένα παλιό και ευρέως διαδεδομένο γνωμικό: Όσο περισσότερο ιδρώνουμε στην ειρήνη, τόσο λιγότερο ματώνουμε στον πόλεμο. Στην Ελλάδα έχουμε διαπιστώσει, συχνά με οδυνηρό τρόπο, την ορθότητα αυτού του ρητού στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας. Δεν χρειάζεται συνεπώς να πείσω κάποιον για την ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας, σε ό,τι αφορά τον αγώνα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ενός αγώνα που προοδευτικά εντείνεται, λόγω της διαρκώς κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, η οποία αποτελεί, πιστέψτε με, τη μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας.

Στη χώρα μας, υφίσταται σήμερα ένα στιβαρό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλές φορές η κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικά συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαδικασία της Πολιτικής Προστασίας. Στην κατάσβεση πυρκαγιών, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, στις κακοκαιρίες, ακόμα και στην καταπολέμηση «αόρατων εχθρών» όπως ο  COVID-19,  τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας «διέρχονται δια πυρός και ύδατος», όπως λέει το έμβλημα της 383ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας και να νιώθουμε όλοι ασφαλείς. Και είναι αυτή η κυβέρνηση που έδωσε νέα πνοή σε αυτή τη συνεργασία, ενισχύοντας τις δυνατότητες συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για παράδειγμα μέσω της επιτάχυνσης της προμήθειας Μηχανημάτων Μηχανικού και Γεφυρών Ξηρών Ανοιγμάτων με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ. Συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες στα ειδικά προγράμματα που αφορούν στις φυσικές καταστροφές για να μπορούμε, και στο πλευρό των δήμων, και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τους υπόλοιπους δρώντες, να εξασφαλίζουμε μηχανήματα, να εξασφαλίζουμε μέσα, να εξασφαλίζουμε πόρους, ώστε στη δύσκολη στιγμή να μπορούμε να συνδράμουμε ορθολογιστικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ ιδιαιτέρως στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19, οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι, μαζί με τους συνεργάτες μου και όλους αυτούς που βιώσαμε τον αγώνα αυτόν, το πως ένα λοιμώδες νόσημα είναι δυνατό να επηρεάσει δραστικά όλες τις πτυχές του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου βίου, να αλλάξει τις ζωές μας, φτάνοντας ως το σημείο να μετατραπεί σε τελικό ρυθμιστή κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη μεγάλη εκείνη μάχη για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαδραμάτισαν τον πλέον κομβικό, θα μου επιτρέψετε να το επισημάνω, ρόλο και επιπλέον εξήγαγαν τα αναγκαία διδάγματα. Και στο μέλλον, κάθε πανδημία θα αντιμετωπίζεται όχι απλώς ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά ως δυνητική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας.

Αξιότιμοι παριστάμενοι, κατά την τετραετία που προηγήθηκε, αποδείχτηκε ότι το κράτος μας είναι σε θέση να οικοδομήσει μια στιβαρή υποδομή για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κάτι για το οποίο δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν αμφιβολίες κατά τα προηγούμενα χρόνια, και ίσως και δικαίως. Στο πλαίσιο αυτού του δικτύου προστασίας που έχουμε δημιουργήσει για τους συμπολίτες μας, το οποίο θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε κατά τα επόμενα χρόνια, πρωτοβουλίες όπως αυτή η σημερινή, με αυτή την πολύ σημαντική, θεαματική, συμμετοχική άσκηση, προάγουν τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών δρώντων, διαφορετικών φορέων και είναι όχι απλά ευπρόσδεκτες, αλλά επιβεβλημένες. Άρα θα μου επιτρέψετε, νομίζω εκφράζοντας όλους, και τους Βουλευτές μας και όλους όσους σήμερα μας έκαναν την τιμή να είναι εδώ, να μεταφέρω τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν. 

Κλείνοντας, θα ήθελα πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου επιφυλάξατε σήμερα και με την πρόσκληση. Με κάθε ειλικρίνεια, σας λέω ότι για έναν κρατικό λειτουργό που έχει αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της σταδιοδρομίας του στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχουν πιο τιμητικά βραβεία από αυτά που μπορεί να του απονείμουν όσοι μοχθούν καθημερινά για την υψηλή αυτή αποστολή, δηλαδή εσείς».

Ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε επίσης με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα κατά την παράθεση δείπνου εργασίας.

Σήμερα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του ΓΕΣ Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του Κέντρου Ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης.

Κατά την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων τον Ιούλιο 2023 και τη λειτουργία του ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για την οργάνωση, το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Κέντρου, περιηγήθηκε στους χώρους του και συνομίλησε με στελέχη και οπλίτες θητείας.













































Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά