Βράβευση Παναγιωτόπουλου για τη συνεισφορά του στην Αμυντική Θωράκιση της χώρας

 



Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στην εορταστική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε σε πολυχώρο στον Ορχομενό. με την ευκαιρία του νέου έτους.

Εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Αγνιάδης βράβευσε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη συνεισφορά του στην προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Επιπλέον Υπουργός και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός απένειμαν τιμητικά βραβεία σε δημάρχους της Βοιωτίας.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελεστεί στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας από το 2019, καθώς επίσης και για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στη χώρα από την οποία εξαρτάται η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων και η ευημερία της κοινωνίας.

Ακολουθούν σημεία από τις επισημάνσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Για τη βράβευση και το έργο στο ΥΠΕΘΑ:

«Αποδέχομαι αυτήν την κολακευτική τιμητική διάκριση από τον καλό φίλο μου και Πρόεδρο, όχι για λογαριασμό μου αλλά και εξ ονόματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, γιατί αυτό γίνεται σε δύσκολους καιρούς, σε καιρούς που δεν πρόκειται να γίνουν και ευκολότεροι τουλάχιστον στο άμεσα προσεχές μέλλον.

Αυτό που γίνεται δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής συλλογικής προσπάθειας. Είναι (και έτσι αισθανόμαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) σαν να τρέχουμε σε έναν μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ, αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η δυσκολία, αλλά τώρα πρέπει να τρέξουμε ακόμα γρηγορότερα. Κι αυτό θα κάνουμε γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει».

 

Αίσθημα ασφάλειας και οικονομική ανάπτυξη:

«Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, να υπάρξει προκοπή, να υπάρξει κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει πρώτα να ισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.

Το αίσθημα της ασφάλειας σε δύσκολους καιρούς, γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος δοκιμάζεται από μία σειρά προκλήσεων και απειλών. Ο κόσμος έχει γίνει ξαφνικά πιο σκοτεινός και πιο επικίνδυνος. Βλέπουμε τι γίνεται. Ο πόλεμος πλέον εξελίσσεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να το διαχειριστούμε αυτό κι εμείς. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι εύκολο, ούτε απλό ζήτημα να διαχειριζόμαστε κι αυτήν την πραγματικότητα».

 

Η σημασία της αποτροπής

«Ο παράγων που εξασφαλίζει το αίσθημα της ασφάλειας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής αποτροπής κάθε δυνητικής απειλής ενάντια της εδαφικής κυριαρχίας ενάντια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η αποτροπή δεν είναι η Άμυνα. Άμυνα είναι τα οπλικά συστήματα τα οποία υπάρχουν και μακάρι μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Αυτό είναι η Εθνική Άμυνα.

Η αποτροπή είναι ένα στάδιο πριν από την Άμυνα. Η αποτροπή είναι η αποθάρρυνση, είναι όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο οποιοσδήποτε έχει  βλέψεις κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας να κάνει τον υπολογισμό, να τα βάζει κάτω και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καλύτερα να μην αποτολμήσει τίποτα γιατί αν αποτολμήσει το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάρα πολύ μεγάλο».

 

Ανάπτυξη Αμυντικής Διπλωματίας

«Μια από τις βασικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτός από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφορά στην ενίσχυση του συνολικού γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας μέσα από πολύ εντατική προσπάθεια να καλλιεργηθούν, να οικοδομηθούν και να ενισχυθούν στρατηγικές συμμαχίες με χώρες, συμμάχους και εταίρους, που λίγο-πολύ μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς όσον αφορά σε ζητήματα και προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή.

Έτσι έγιναν οι τροποποιήσεις της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ εντός των ημερών θα έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών για τη συνέχιση του λεγόμενου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα υπέρ της χώρας μας είναι προφανή, από τα Χανιά και τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, η οποία πραγματικά βιώνει μία απίστευτη αναγέννηση με τις επενδύσεις και τις κινήσεις που γίνονται εκεί πέρα στο λιμάνι.

Έτσι έγινε η διμερής στρατηγική συμφωνία με τους Γάλλους που περιλαμβάνει τη Ρήτρα Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής.

Έτσι έγιναν συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο, όπως αυτή που υπέγραψα τις προάλλες στη Μεγάλη Βρετανία με τον Βρετανό ομόλογό μου».

 

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και κοινωνίας από την Κυβέρνηση

«Ο επιχειρηματίας σήμερα λίγο ή πολύ καταλαβαίνει ότι περάσαμε δύσκολες μέρες. Είχε άμεση αρωγή από την Κυβέρνηση, ιδίως στη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Γίνονται προσπάθειες να σταθεί και στα άλλα προβλήματα που έχει, κυρίως όσον αφορά στο κόστος ενέργειας. Ασφαλώς δεν μπορεί να καλυφθεί όλο αυτό το κόστος με την κυβερνητική αρωγή. Ήδη όμως έχουν πέσει 50 δισ. ευρώ σε πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια, προκειμένου να αντέξουμε».

 

Σχετικά με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

«Μέσα από την κρίση που δημιουργήθηκε, που από τον έναν μήνα στον άλλο εκτοξεύθηκε παγκοσμίως η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την Άμυνα, η Ελλάδα -επειδή έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες και σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητος- ξαφνικά μπήκε σε όλες τις συζητήσεις όσον αφορά σε επενδυτικές προσπάθειες ή επενδυτικές διεισδύσεις και στην αμυντική μας βιομηχανία η οποία ασφαλώς δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση θα μπορούσε να είναι, πλην όμως τώρα ξαφνικά έγινε πόλος ενδιαφέροντος».

 

Το διακύβευμα εν όψει των εκλογών

«Θα ήθελα πραγματικά να σκεφθεί πολύ σοβαρά ο Ελληνικός λαός και να οδηγηθεί σε ορθές αποφάσεις, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει, να προχωρήσει στη νέα εποχή με πίστη στις δυνάμεις της, πίστη στις δυνατότητές της και την ικανότητα να γίνει ακόμα καλύτερη απ’ όσο είναι.

Η λέξη - κλειδί σήμερα είναι «ανθεκτικότητα». Είναι η συνθήκη όπου αντέχει κανείς στα δύσκολα και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα. Όπως μου αρέσει να λέω όταν απευθύνομαι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα δύσκολα δυνατοί, στα ακόμα πιο δύσκολα, ακόμα πιο δυνατοί».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά