Τεχνικός έλεγχος στα 33 μαχητικά στην Ανδραβίδα






Συντριβή Phantom: Τεχνικός έλεγχος στα 33 μαχητικά στην Ανδραβίδα - Τα σενάρια της πτώσης© CNN.gr

Αναπάντητα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Phantom με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Φως στα αίτια της πτώσης αναμένεται να ρίξει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το ΓΕΑ που έχει ήδη συσταθεί για την τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κρίσιμο για το πόρισμα, θεωρείται ο εντοπισμός συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους. Για το σκοπό αυτό το Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει έρευνες με το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που διαθέτει ειδικό σόναρ και μπορεί να «πιάσει» άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό. Tο ΓΕΕΘΑ επίσης είναι πιθανό να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προσφερθεί.

Tις επόμενες μέρες θα γίνει ο σχεδιασμός για το εάν και πώς θα ανελκυστούν τα κομμάτια του αεροσκάφους, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, ώστε να υπάρξουν οι απαντήσεις για το τι έφταιξε.

Στο έδαφος και τα 33 Phantom για προληπτικούς ελέγχους

Χθες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη τηλεόραση του Star, καθηλώθηκαν προληπτικά στο έδαφος και τα 33 Phantom που βρίσκονται στην Ανδραβίδα. Δεν έγινε καμία πτήση, αντίθετα έγιναν τεχνικοί έλεγχοι στα αεροσκάφη, αλλά δε διαπιστώθηκαν μηχανικές βλάβες.

Στην Ανδραβίδα πήγε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος Φασούλας, ο οποίος μίλησε στους πιλότους, κυρίως για να τους αναπτερώσει το ηθικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, από τα 31 ατυχήματα που έχουν γίνει με Phantom στην Ελλάδα, τα 11 ήταν θανατηφόρα. Mε βάση τα επίσημα πορίσματα του ΓΕΑ, τα 20 οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, τα 8 σε μηχανική βλάβη, το 1 σε συνδυασμό ανθρώπινου λάθους- μηχανικής βλάβης, ενώ τα 2 χαρακτηρίστηκαν ανεξακρίβωτα.

Που εστιάζουν οι έρευνες

Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, τα σενάρια σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι:
μηχανική βλάβη
ανθρώπινο λάθος
τυχαίο γεγονός

Στο «μικροσκόπιο» των πραγματογνωμόνων, βρίσκονται:
«κασέτα»: εικόνα & ήχος
καταθέσεις πιλότων

Εξάλλου σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star ανάμεσα στα σενάρια που ενδεχομένως να οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η αιφνίδια βλάβη στα πηδάλια του Phantom, ένας λάθος χειρισμός (όπως για παράδειγμα ένας ακραίος ελιγμός) του κυβερνήτη, κάποια ξαφνική αδιαθεσία του κυβερνήτη, μια πιθανή παραίσθηση, ή ένα τυχαίο γεγονός όπως η σύγκρουση με πουλί.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά