Μεγάλη κρισιμότητα για την κυβέρνηση, τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα πρόσωπα που υπόκεινται στη διαδικασία έχουν οι επικείμενες κρίσεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), όπου, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «στόχους» αποτέλεσαν τόσο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όσο και ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ).
Μέχρι σήμερα επίσημες κυβερνητικές απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων δεν έχουν δοθεί. Παραδείγματος χάριν, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση της παρακολούθησης των Α/ΓΕΕΘΑ (ο οποίος αναφερόταν ως «κωδικός 519C») και Α/ΓΕΣ από την ΕΥΠ. Ούτε πληροφόρηση για ποιους λόγους γινόταν η παρακολούθηση των επικοινωνιών τους ή για τα τυχόν ευρήματα ή την ανυπαρξία ευρημάτων. Και αν όντως γινόταν η παρακολούθησή τους, αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις που συνηγορούσαν στο να συμβεί αυτό; Σε αυτή την περίπτωση, όμως, συμβιβάζεται αυτό με τη διατήρησή τους στα καθήκοντά τους;
Μπορεί οι Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ να σιωπούν (αποτελεί δικαίωμά τους), όμως η κυβέρνηση θα πρέπει, έστω με καθυστέρηση, να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και είτε να προστατεύσει τα δύο προαναφερθέντα μέλη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, εφόσον οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ανακριβείς, είτε, στην αντίθετη περίπτωση, να λάβει τα δέοντα μέτρα.
Πάντως, να παρακολουθεί σιωπηλή και αμήχανη τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν την παρακολούθηση των επικοινωνιών του 50% της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας (των δύο από τους τέσσερις αρχηγούς Γενικών Επιτελείων) από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών δεν αποτελεί επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν παραπομπή των κρίσεων για μετά τις εκλογές.
Στις αποκαλύψεις η πρωτοβουλία
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εκχωρήσει την πρωτοβουλία στις αποκαλύψεις και πως οι αποφάσεις της περιμένουν να καθορισθούν από περαιτέρω πληροφορίες που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Αποτέλεσμα αυτής της παθητικής στάσης είναι να έχει γενικευθεί η πεποίθηση ότι τυχόν δημοσιεύσεις τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουν το περιεχόμενο των φετινών κρίσεων.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, καθοριστική παράμετρος είναι η παραμονή ή μη του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Ο στρατηγός Φλώρος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), και, με βάση τα ισχύοντα, η ήδη τριετής θητεία του μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.
Ας σημειωθεί ότι, μετά τη λήξη της πρόσφατης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ (20 Δεκεμβρίου), διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν την κυβέρνηση να έχει ήδη αποφασίσει την παράταση της θητείας του κατ’ ένα έτος. Αραγε, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή ένδειξη ότι για την κυβέρνηση όσα έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας στερούνται βάσης και ότι δεν υπάρχει τίποτα περαιτέρω να γίνει γνωστό;
Εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η αποστρατεία του Α/ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη. Και οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2020 και, με βάση τα ισχύοντα, έχουν εξαντλήσει την τριετή (δύο με δικαίωμα παράτασης για ένα έτος) θητεία τους. Αντίθετα, για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), τον αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, δεν υφίσταται ζήτημα θητείας, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2022.
Εάν όμως δεν παραταθεί η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ, τότε υπάρχει πιθανότητα μη αποστρατείας ενός εκ των Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ, με την προϋπόθεση ότι θα επιλεγεί ως αντικαταστάτης του στρατηγού Φλώρου.
Στην περίπτωση που παραταθεί η θητεία του στρατηγού Φλώρου ως Α/ΓΕΕΘΑ, τότε όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η ανώτατη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικό (ΠΝ) θα βιώσει περίοδο «σταλινικών εκκαθαρίσεων». Σύμφωνα με πηγές, θεωρούνται βέβαιες:
- η αποστρατεία των αρχηγού Στόλου, αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη (για τον οποίο πριν από μερικούς μήνες υπήρξε και δημοσίευμα με βαριές κατηγορίες εναντίον του), υπαρχηγού ΓΕΝ, υποναυάρχου Γεωργίου Καμπουράκη, και διοικητή της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), υποναυάρχου Δημητρίου Καττάρα,
- η αναβάθμιση τριών ανώτατων αξιωματικών του ΠΝ, μελών του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), που αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένοι στο ΓΕΕΘΑ: του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, του διευθυντή Δ’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα, και του διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ, υποναυάρχου Λουκά Τσαρμακλή. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον πρώτο εξ αυτών να προαλείφεται για Α/ΓΕΝ και τον δεύτερο για αρχηγό Στόλου.
Σχίσμα στο Πολεμικό Ναυτικό
H περίπτωση «εξισορροπητικής» δράσης κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να περιοριστεί η έκταση των αποστρατειών στο ΠΝ και η συνεπεία αυτής αναταραχή στον Κλάδο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά τα σημερινά δεδομένα υποδεικνύουν την ύπαρξη «σχίσματος» στους κόλπους του ΑΝΣ, του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Πολεμικού Ναυτικού.
Πηγές με καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας, των εσωτερικών λειτουργιών και των ισορροπιών στο ελληνικό στρατιωτικό οικοδόμημα αποδίδουν το «σχίσμα» στην «εξεζητημένη» ερμηνεία της κάθετης διοίκησης που έχει υιοθετήσει, με την ανοχή και παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η παρούσα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, που αντιμετωπίζει τα Γενικά Επιτελεία με τη λογική της «υπομονάδας» και τους αρχηγούς τους ως «εκπροσώπους» του.
Τα παράδοξα της επίσκεψης Ντελ Τόρο
Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ Κάρλος ντελ Τόρο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κρήτη, όπου τον υποδέχτηκε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, παρουσία του διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ, υποναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ποια είναι τα παράδοξα;
Το πρώτο, ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ναυτικών των ΗΠΑ με το ΓΕΝ. Οπως δε προκύπτει και από την προαναφερθείσα ανακοίνωση Τύπου, δεν κλήθηκε αντιπροσωπία του ΓΕΝ να λάβει μέρος στις συνομιλίες στην Κρήτη.
Το δεύτερο, ότι σε μετέπειτα επικοινωνίες μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των «θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος» ήταν και η προμήθεια μεταχειρισμένων πλοίων από τα αποθέματα του ναυτικού των ΗΠΑ, ζήτημα για το οποίο όλες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας, το ΓΕΝ, είχε παντελή άγνοια! Βέβαια, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που στις μετέπειτα επικοινωνίες ανέδειξαν το θέμα, θεωρούσαν δεδομένο ότι τελούσε σε γνώση του ΓΕΝ, καθώς πρόκειται για τον επιχειρησιακό φορέα που είναι αρμόδιος να αξιολογήσει τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας/καταλληλότητας, και να διαπραγματευτεί επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα.
www.newsbreak.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου