Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί διατηρούν την ιδιότητα του στρατιωτικού αλλά παραμένουν σε αναστολή

 







Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Άρση αναστολής καθηκόντων για το προσωπικό που υπηρετεί σε δομές υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Στο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό γενικών καθηκόντων στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), το οποίο παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ΕΔ, κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τη γενικότερη προστασία του πληθυσμού έναντι της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, από τις διατάξεις του άρθρου 206 του ν.4820/2021 (Α’130) καθορίζεται με σαφήνεια το εύρος των κατηγοριών των προσώπων που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Νόμου. Συναφώς, στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του εμβολιασμού των παραπάνω κατηγοριών, και σύμφωνα με τα ισχύοντα, επιβάλλεται στο προσωπικό κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατόπιν ιεραρχικής εισήγησης του οικείου Γενικού Επιτελείου, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής των καθηκόντων. 

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το εν λόγω προσωπικό δε διαγράφεται από την οργανική δύναμη της Μονάδας του, διατηρώντας την ιδιότητα του στρατιωτικού και την εξ αυτής δεδομένη ετοιμότητα για την εκτέλεση οιασδήποτε αποστολής, οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί. 

Επίσης, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 206 ν.4820/2021 (Α'130), στο προσωπικό που έχει επιβληθεί το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων, και  μέχρι την άρση αυτού, δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής, η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών και η άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος ή αμειβόμενης εργασίας, ενώ η άρση της αναστολής γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτό. 

Συνεπώς, ο στρατιωτικός που προσωρινά, αλλά εν τοις πράγμασι, απέχει από την εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων του, ως υποκείμενο έννομων σχέσεων συνεχίζει να εμπίπτει ενεργητικά και παθητικά στο πλαίσιο εφαρμογής όλων των νομοθετικών κειμένων και κανονισμών που καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών. 

Τέλος, όλες οι Διοικήσεις, πολλώ δε μάλλον εκείνες των δομών υγείας των ΕΔ, προβαίνουν τακτικά στη συστηματική ενημέρωση του συνόλου του προσωπικού για τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στον εμβολιασμό, ενώ παράλληλα προτρέπεται το προσωπικό να συμμετέχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού, προκειμένου να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη των ΕΔ και να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά