Εγκαινιάζεται η Έκθεση Αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη

 



«Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας»

Έκθεση Αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη

Η Αγιογράφος – Εικαστικός Ελένη Αντωνακάκη και τα έργα της φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης – Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου όπου στις 20:00 θα τελέσουν τα εγκαίνια έως την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Η Ελένη Αντωνακάκη, που κατάγεται από τη Μυρτιά νομού Ηρακλείου και είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων μεγεθών και διαστάσεων. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα της είναι η αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας στη Σούδα Χανίων καθώς και η αγιογράφηση της Παναγίας της Επτάσπαθης, η οποία κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Η Έκθεση που περιλαμβάνει αγιογραφίες με τη μορφή της Θεοτόκου, εμπνευσμένες από τις λιγότερο γνωστές απεικονίσεις της, έχει ήδη φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καστελλόριζου, στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης του Δήμου Καβάλας, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών καθώς και στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, η αίθουσα Εμμ. Ροΐδη ανοίγει τώρα τις πύλες του να υποδεχτεί τις «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να την επισκεφτούν.

Στην τέχνη της αγιογραφίας υπάρχουν κανόνες και κώδικες τους οποίους ο αγιογράφος πρέπει να ακολουθήσει πιστά προκειμένου να φτάσει βήμα-βήμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εικόνα δεν είναι μια απλή θρησκευτική ζωγραφιά, αλλά μια παράσταση γεμάτη συμβολισμούς. Για να μετατραπεί ένα κομμάτι ξύλο σ ένα λατρευτικό μέσο όπως η εικόνα, χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία, απλότητα, σιωπή, κατάνυξη. Ένα από τα πιο αγαπημένα και Άγια πρόσωπα της θρησκείας μας είναι η Παναγία. Σ αυτήν θα προσφύγουμε τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, σ Αυτήν θα απευθυνθούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας για να φυλάει τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θέλοντας να δείξω το Πρόσωπο που έχουμε όλοι στη σκέψη μας και την καρδιά μας, η ελπίδα μας για βοήθεια και ευχαριστία συγχρόνως, αποφάσισα να απεικονίσω της Ανέγνωρες μορφές της. Είναι τόσες πολλές όσοι εμείς οι πιστοί, άγνωστοι και γνωστοί άνθρωποι τόσο ευάλωτοι μπροστά στο Θείο Πρόσωπο της Μεγαλόχαρης ελπίζοντας στη βοήθεια και την προσοχή της.

Ώρες επίσκεψης : Καθημερινές – Αργίες 11:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00


Βιογραφικό

Η Αντωνακάκη Ελένη γεννήθηκε στις 07 Οκτωβρίου το 1971 στην Μυρτιά, χωριό καταγωγής του μεγάλου ποιητή – συγγραφέα Νικολάου Καζαντζάκη στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης.

Ξεκίνησε την Βυζαντινή Αγιογραφία σε εργαστήρι που υπάρχει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι το 2005.

Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων μεγεθών και διαστάσεων.

Σημαντικά σημεία της μέχρι τώρα καριέρα της είναι :

α. Η αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή ευθύνης του Ναυστάθμου Κρήτης στην Σούδα Χανίων

β. Η αγιογράφηση της Παναγίας της Επτάσπαθης η οποία κοσμεί σε εξαιρετική θέση τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

https://destanea.com/dimos-k-neurokopiou/politismos-dimou-k-neurokopiou/item/3203-2020-08-19-15-59-30

γ. Ατομική έκθεση αγιογραφίας στις 21 Μαρτίου 2021 (διαδικτυακά)

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=cZE22XPWHO4&t=41s

δ. Ατομική έκθεση αγιογραφίας από 03 Αυγούστου 2021 έως 15 Αυγούστου 2021 στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου Καστελλόριζου.

ε. Ατομική έκθεση αγιογραφίας από 13 Μαΐου 2022 έως 17 Μαΐου 2021 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

στ. Ατομική έκθεση αγιογραφίας από 20 Ιουνίου 2022 έως 24 Ιουνίου 2022 στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης του δήμου Καβάλας.

ζ. Ατομική έκθεση αγιογραφίας από 08 Αυγούστου 2022 έως 15 Αυγούστου 2022 στο μουσείο Ν. Καζαντάκης στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης

η. Ένθετο αφιέρωμα της εβδομαδιαίας έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα (Νέα Υόρκη – ΗΠΑ) Σάββατο 14 – Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

θ. Έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος με πολλά αφιερώματα.

ι. Συμμετοχή με άλλους ερασιτέχνες καλλιτέχνες σε έκδοση βιβλίου με τίτλο «Ανερχόμενοι μεγάλοι Ζωγράφοι & Αγιογράφοι του μέλλοντος» των εκδόσεων Δ. Μπένου», Αθήνα 2021

Είναι εν ενεργεία στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού με κατεχόμενο βαθμό Σημαιοφόρος ΠΝ. e mail: elenantonakaki@gmail.com

fb: Ελένη Αντωνακάκη @agiografia.com.gr

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCWHb3UskbF-24eUyhOtb1cw





Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά