Η στρατιωτικός Ελένη Αντωνακάκη παρουσίασε την έκθεση της στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας



0 seconds of 0 secondsVolume 0%
 

Το πρόσωπο που με συνδέει με την πίστη μου στον Θεό, είναι η Πανάχραντος και Υπερευλογημένη μητέρα. Όλων μας Μητέρα.



Γράφει η Ειρήνη Νικολοπούλου.





Μόλις μπαίνω στην Εκκλησία, σε κάθε Εκκλησία, σπεύδω έξω από το ιερό, στην πρώτη εκ δεξιών εικόνα. Στην προστάτιδα Θεοτόκο. Προσκυνώ. Προσεύχομαι. Ικετεύω & ευγνωμονώ. Κλαίω & αφήνομαι. Μετά κάθομαι στο πρώτο κάθισμα του γυναικωνίτη & σιωπηρά την παρακαλώ να προσέχει τους δικούς μου, να στέρξει τους αγαπημένους μου. Σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος Άγιος η Αγία μέσα στην Εκκλησία, στην κάθε Εκκλησία που πάω. Σαν να εξαφανίζονται διά μιας όλες οι εικόνες. Σαν ο Χριστός ο ίδιος να είναι ανύπαρκτος - ήμαρτον Παναγιά μου, η ακόμη ο πολιούχος, ο τιμώμενος να μην απεικονίζονται.


Η Μαρία, η μητέρα του Ιησού είναι το μόνο σαν υπαρκτό, αληθινό, οικείο πρόσωπο της Ορθοδοξίας μου. Η αγκαλιά, το βλέμμα της, πάντα με το παιδί της στα χέρια είναι το υπέρτατο, η φιγούρα που με κρατάει κοντά στην πίστη, την πίστη που τα τελευταία δύο χρόνια, νοιώθω να κλονίζεται συθέμελα.
Καλοκαίρι 2021. Με φόντο την Ρωμαϊκή Αγορά σε πρώτο πλάνο. Με κάδρο την Ακρόπολη, φωτισμένη. Βράδυ φίλων, με τον Γιάννη παρέα. Και τον Μιχάλη. Όλο κάτι συμβαίνει όταν συναντιόμαστε. Για να δούμε απόψε στην ταβέρνα «Ακρόπολη».

Από εδώ η Ελένη. Από εδώ ο Αντώνης. Είναι ζευγάρι εδώ και χρόνια. Ανύπαντροι.

Κι εκεί με τα αστέρια να λάμπουν, το φεγγάρι να ανεβαίνει πάνω από το Λουτρό των Αέρηδων, η Ελένη η Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που μόλις γνώρισα μου λέει :

«….. Τα θεοτοκωνύμια ή αλλιώς τα προσωνύμια που έχουν δοθεί στην Παναγία για να δοξάσουν την χάρη της υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 1500, Διάλεξα τις πιο «δυνατές» Παναγίες & τις αγιογράφησα. Θα τις εκθέσουμε στο ……»
…. Καστελλόριζο, συμπληρώνει ο Μιχάλης ……

Κι εκεί θα παντρευτώ την Ελένη, ολοκληρώνει το μικρό - μεγάλο θαύμα που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μου - ο Αντώνης …. Kι εμείς; γυρίζω και κοιτάζω τον Γιάννη … Κι εμείς, οι κουμπάροι στον γάμο σας, το απογειώνει ο επιστήθιος φίλος μου . Και θα μας έκανες την τιμή να παρουσιάσεις τη βραδιά της Έκθεσης στο Καστελλόριζο; Μα, θα είμαι η κουμπάρα σας, Ελένη μου και δεν θα είμαι η παρουσιάστρια;

Έχω ευλογηθεί σε αυτό το επάγγελμα να παρουσιάσω τα πάντα αλλά τις «Ανέγνωρες Μορφές της Παναγίας», ούτε στο πιο υπέροχο όνειρο, δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Και μάλιστα στο Καστελλόριζο, στην εσχατιά της Ελλάδας,στη Μεγίστη των Δωδεκανήσων,τον βράχο με τα πολύχρωμα σπίτια,το διαμάντι της Μεσογείου.

Συνοψίζω : Ακρόπολη, Ρωμαϊκή Αγορά, Παναγία, Καστελλόριζο, Γάμος, Έκθεση.

Ένας δρασκελισμός της Ιστορίας. Μια ιερή στιγμή διασταύρωσης ιερών συμβόλων, πατρίδας και θρησκείας. Ένα κορυφαίο ταξίδι στο χρόνο, ένα timelapse ανθρώπινης συνύπαρξης με τον « Πανθ’ ορά», κάπου εκεί στην οδό Πολυγνώτου , κάτω απο το σπίτι που γυρίστηκε η «Στέλλα» της Μελίνας Μερκούρη & εζησε ο πρώτος Πρωθυπουργός της νεώτερης Ελλάδας Ιωάννης Κωλέττης αλλά και 50 μέτρα μακριά απο την Παναγιά Γρηγορούσα ανάμεσα στις οδούς Πανός, Λυσίου, Αδριανού, Πελοπίδα & Μάρκου Αυρηλίου ….

Το ταξίδι στο Καστελλόριζο για να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά τις Παναγίες που δημιούργησε η Ελένη Αντωνακάκη ήταν ένα κανονικό προσκύνημα.

Εκεί ψηλά στην πλατεία του πιο σημαντικού νησιού της Ελλάδας & ταυτόχρονα μόνιμου στόχου εχθρών & φίλων , η αγιογράφος με μια πρωτόγνωρη εκείνο το βράδυ λάμψη στο πρόσωπο της -άραγε από που, σας πάει ο νους; -μας αποκάλυψε τις Παναγίες της.

Η μία πιο πρωτότυπη από την άλλη : Η Παναγιά της Νίκης, με έμπνευση πίνακα του Τσαρούχη, η Παναγιά οι 7σπαθη, η Παναγιά 3 ετών, η Παναγιά Εγκυμονούσα, η Παναγιά η Καλομάτα, η Θαλασσινή, η Εσφαγμένη, η Παναγιά του Χάρου, η Θρηνωδούσα, η Αγία Ζώνη, η Παναγιά του Κρίνου, η Παναγιά η Τριχερούσα, η Κεριώτισσα .

Διάρκεια έκθεσης της Ελένης ΑντωνακάκηΑπό 13 έως και 17 Μαΐου 2022.

Ώρες λειτουργίας: 

από 10:00 έως και 19:00.

Πολεμικό Μουσείο, 

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Πολεμικού Μουσείου και του Δήμου Μεγίστης (Καστελλόριζο).

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά