Ταξίδι/Έπαθλο στην Νορμανδία... Μια εμπειρία ζωής!



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ


Ταξίδι/Έπαθλο στην Νορμανδία... Μια εμπειρία ζωής!

Ολοκληρώθηκε ο 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» με την πραγματοποίηση του ταξιδιού/έπαθλου στην Νορμανδία (4-8 Ιουνίου 2022). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 104 Σχολεία, 174 εκπαιδευτικοί και 1298 μαθητές. Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην τελετή βράβευσης την 30η Απριλίου 2022 το τετραήμερο ταξίδι στην Νορμανδία κέρδισε το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, οι εκπρόσωποι του οποίου πρόσφεραν το ένα εισιτήριο στον μαθητή του Ειδικού Σχολείου Σερρών Παναγιώτη Μπεχτσή, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους του σχολείου του και κατέλαβε την 2η θέση. Η ολική απώλεια όρασης δεν εμπόδισε τον Παναγιώτη να χαρεί τις ομορφιές της Βόρειας Γαλλίας και να αντιληφθεί με κάθε λεπτομέρεια τις επετειακές εκδηλώσεις για την μεγάλη απόβαση της Νορμανδίας, καθώς η υπόλοιπη αποστολή ήταν τα «μάτια» του!
Η Ελληνική αποστολή παρακολούθησε τις τελετές μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Pegasus Bridge (Benouville) και στην Utah Beach (Saint Mari Du Mont) και επισκέφθηκε τα μουσεία στο Sainte Mer Eglise. Για μια ακόμη χρονιά εντύπωση προκάλεσε η βιντεοπροβολή 360ο και η παρέλαση ιστορικών οχημάτων στην πόλη Arromanche Le Bain. Τα αναβιωτικά πάρκα Jeronymo Camp και Dogs Camp με τα πολυάριθμα άρματα μάχης, οχήματα και αντικείμενα εποχής μετέφεραν τους επισκέπτες στο 1944. Η Νορμανδοί γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά την επέτειο της απελευθέρωσής τους φορώντας καθημερινά ρούχα και στολές του 1944 και απολάμβαναν την Swing μουσική παντού. Αξιωματούχοι της Γερμανίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης με κατάθεση στεφάνου για να τιμήσουν τους νεκρούς των μαχών αποδεικνύοντας την μεταμέλειά τους για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Τέτοιες κινήσεις οδηγούν στην πραγματική συμφιλίωση των λαών. Η πιο σημαντικές στιγμές όμως ήταν οι συναντήσεις των μελών της Ελληνικής αποστολής με τους βετεράνους που κατέφθαναν από κάθε άκρη του κόσμου για να ζήσουν μερικές στιγμές στα χώματα που πολέμησαν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπως επαναλάμβαναν συνεχώς.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν επαφές με την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ D-DAY με σκοπό την άντληση τεχνογνωσίας σε θέματα προσέγγισης της εθνικής επετείου. Η 20ετής εμπειρία των Γάλλων στην τέλεση εκδηλώσεων για την απόβαση της Νορμανδίας αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της Μάχης των Οχυρών.
Ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς
Ευχαριστούμε την κοινοπραξία ANEK LINES – BLUE STAR FERRIES για την χορηγία πέντε διπλών εισιτηρίων (από Κρήτη προς Πειραιά με καμπίνα) για μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Κρήτης, που απέσπασε δύο ΠΡΩΤΑ βραβεία (στις κατηγορίες ΠΟΙΗΜΑ και ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ). Υπενθυμίζεται ότι ο 6οςΠανελλήνιος Μαθητικός ήταν αφιερωμένος στους Κρήτες εργάτες που κατασκεύασαν τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά.
Ευχαριστούμε την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών για την δωρεά συγγραμμάτων με τίτλο « Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» σε όλα τα Σχολεία που βραβεύτηκαν.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Σερρών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ) για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου «ΑΣΤΕΡΙΑ», στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού.
Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών κ.Κώστα Καραμανλή και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ.Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την στήριξη του 6ουΠανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, καθώς και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ζέττα Μακρή που έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές από όλη την χώρα να μελετήσουν την Μάχη των Οχυρών, να εμπνευστούν από αυτήν και να συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, υιοθετώντας ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!
Τέλος ευχαριστούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν μαζικά στον διαγωνισμό και δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για τις επόμενες σχολικές χρονιές.
Νέο Πετρίτσι 16 Ιουνίου 2022















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά