Aντιστράτηγος ε.α. Τζούμης στο Newsbomb.gr: «Η Τουρκία προσχεδιάζει θερμό επεισόδιο»

 

Aντιστράτηγος ε.α. Τζούμης στο Newsbomb.gr: «Η Τουρκία προσχεδιάζει θερμό επεισόδιο»
Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
AP Photo

Ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α., μίλησε στο Newsbomb.gr για την προκλητικότητα της Τουρκίας


Η κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία καλλιεργεί συστηματικά το πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ο τουρκικός Τύπος προπαγανδίζει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, στα οποία παρουσιάζονται χάρτες με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με τον ισχυρισμό ότι κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.

Τα ΜΜΕ στην Τουρκία βάζουν στο στόχαστρο το Καστελλόριζο και εστιάζουν στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

Εκτός από το Καστελόριζο, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ανατολή, τονίζει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ακολούθησε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα καθώς «η καρδιά τους είναι στραμμένη στην Τουρκία».

«Η Τουρκία διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο»

Ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α., μίλησε στο Newsbomb.gr για το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Διεξάγεται ένας ψυχολογικός πόλεμος από την Τουρκία. Είναι ένα μέρος των πολεμικών επιχειρήσεών της. Δεχόμαστε μια σύρραξη από την Τουρκία που περιλαμβάνει αυτές τις απειλές, τις επιχειρησιακές δράσεις με τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παράνομες δεσμεύσεις των περιοχών», ανέφερε ο Αντιστράτηγος και συμπλήρωσε πως όλα αυτά γίνονται «πρώτον, για το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας που έχει να κάνει με τις εκλογές το 2023. Ο Ερντογάν ενδεχομένως να μην μπορεί να τις κερδίσει, οπότε προσπαθεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Δεύτερον, θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του. Και τρίτον, γίνεται και για εμάς. Ο Ερντογάν θέλει να αφήσει το δικό αποτύπωμα στην ιστορία, ως ένας άλλος Κεμάλ».

Τουρκική προκλητικότητα και θερμό επεισόδιο

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία αυτές τις παράλογες αξιώσεις που έχει. Κανείς δεν κάθεται στο τραπέζι μαζί της να συζητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Για να μας αναγκάσει να συζητήσουμε όλες αυτές τις αξιώσεις τις οποίες έχει καταθέσει κατά καιρούς έχει προσχεδιάσει ένα θερμό επεισόδιο. Τον χρόνο που θα συμβεί αυτό δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε, από τώρα έως και το 2023», επεσήμανε ο κ. Τζούμης.

Τόνισε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν φοβούνται την Τουρκία. Βρίσκονται σε ετοιμότητα και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας».

Νέα επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη και απειλές κατά της Ελλάδας: «Θα πάθετε ό,τι οι πρόγονοί σας»

Επικίνδυνα τεντώνει το σκοινί η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε εκδήλωση στην πόλη Βαν την Κυριακή (12/6), ο «Σουλτάνος» επέλεξε να αναφερθεί ξανά στην Ελλάδα, ενώ έκανε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα λεγόμενά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται πως τον έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας – επί της ουσίας – πως θα επαναληφθεί η Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα μέσω της άσκησης EFES 2022 και υπογράμμισε πως η χώρα μας το έλαβε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και προχώρησε σε δηλώσεις κατά της Άγκυρας, εκτοξεύοντας απειλές κατά των Ελλήνων όπως ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

«Σε φιλοξένησα στο Αρχοντικό Βαχεντίν, φάγαμε μαζί, συμφωνήσαμε μαζί. Μετά από 15 ημέρες πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Δεν το ‘τρώμε’ Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν πριν εξαπολύσει νέες κατηγορίες κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Έχετε δημιουργήσει βάσεις. Τι στήνουν; Λένε ότι οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας. Θα μπορούσατε να σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας;», σχολίασε ο Ερντογάν κάνοντας έμμεση αναφορά στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη, η οποία επίσης έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

«Αυτή η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Η πολιτική της Δύσης δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε στη συνέχεια αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van'da 'Gençlik Buluşması' etkinliğine katıldı

Διπλωματικές πηγές: «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία» τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η Yeni Şafak, ανέφερε πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.

Στον ίδιο τόνο και η Milliyet η οποία στο πρωτοσέλιδό της ανέφερε ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη».

Τα προσκείμενα στον Ερντογάν ΜΜΕ δεν σταματούν την προπαγάνδα...

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, TRT, που για ακόμα μια φορά βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», ήταν ο τίτλος του TRT, με Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν, «το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο», τόνισαν με θράσος οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που μετείχαν στη συζήτηση. «Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT», τονίστηκε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Η τουρκική προπαγάνδα δεν στάθηκε μόνο στο ακριτικό ελληνικό νησί, αλλά έκανε λόγο και για προκλητικότητα από τη μεριά της Ελλάδας.

newsbomb

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά