Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Τράπεζας της Ελλάδος- Τι αφορά

 






Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, συνάντηση στο γραφείο του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μετά τη συνάντηση, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην τελετή παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης του ΥΠΕΘΑ Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ.

Με την υπογραφή του Μνημονίου τα δύο Μέρη θα συνεργαστούν με σκοπό την επαύξηση των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και πιο ειδικά:

  • Την υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που σχετίζονται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

  • Την πιθανή κοινή συμμετοχή των δύο Μερών σε προγράμματα εθνικής εμβέλειας, που προάγουν την αναγκαιότητα προσαρμογής της χώρας μας, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, τα δύο Μέρη δύνανται κατόπιν ειδικότερης συμφωνίας να αποφασίσουν τη διενέργεια των ακόλουθων ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) δράσεων:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  • Συλλογή, ανάλυση και διάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών (όπως καταγραφές θαλασσίων θηλαστικών, στοιχεία αλατότητας και θερμοκρασίας θαλασσών, κ.λπ.) από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (λ.χ. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Υδρογραφική Υπηρεσία, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) σχετικά με την εξέλιξη των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας.

  • Ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων (σε επιχειρησιακό και μη επιχειρησιακό επίπεδο) μέσα και από την αξιοποίηση υψηλής ανάλυσης περιοχικών κλιματικών μοντέλων σε συγκεκριμένα σημεία ή περιοχές ενδιαφέροντος. Η ανάλυση θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των κατάλληλων κλιματικών δεικτών που θα αποτυπώνουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Καθορισμός ή/και ταυτοποίηση των υφιστάμενων (ή μη) δυνατοτήτων, πηγών, οργάνων και μέσων για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των συχνότερων φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, δελτία τύπου, κ.λπ.), ώστε να διαδοθούν ευρύτερα τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεργασίας.

Το Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια ισχύος του συμφωνείται για αόριστο χρόνο.

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, στις αρμοδιότητες του οποίου υπόκειται και η εξειδίκευση της πολιτικής των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δήλωσε:

«Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί απτή απόδειξη της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες με βάση και τα προσωπικά βιώματα τα οποία βέβαια προέρχονται και μέσα από την ενασχόλησή μου με αυτά τα θέματα.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Οι δράσεις ενημέρωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύουν το επίπεδο ευαισθητοποίησης σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, ενώ η εμπεριστατωμένη μελέτη, μέσω της συλλογής και υποτύπωσης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν τις αλλαγές και τους κινδύνους που επαπειλούν το περιβάλλον, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό εργαλείο πρόβλεψης και επαύξησης των δυνατοτήτων της χώρας μας για τη θωράκισή της έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και των δυνατοτήτων επιχειρησιακής δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα χρησιμοποίησης σύγχρονων μεθόδων καταγραφής, ανάλυσης και προγραμματισμού, ώστε η συνταχθείσα πολιτική να μετουσιώνεται σε ολιστικό δίχτυ προστασίας του κράτους, των δομών και των πολιτών του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή συμβολή τόσο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριου φορέα εξασφάλισης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και νομισματικής πολιτικής της Ελλάδας, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά