Αμερικανοί και Καναδοί πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία

 

© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Ένας μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού από το Τέξας και ένας μάγειρας από τη Βρετανική Κολομβία είναι μεταξύ των δεκάδων Αμερικανών και Καναδών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ουκρανίας για ξένους εθελοντές που θα πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων για να απωθήσουν τους Ρώσους.

Με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά αρνούνται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, πολλοί Αμερικανοί και Καναδοί δήλωσαν στο Reuters ότι εμπνεύστηκαν από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Πολλοί πιστεύουν ότι εντέλει ενδέχεται να κινδυνεύσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα στις χώρες τους, αν δεν κάνουν τίποτα για να υπερασπιστούν την Ευρώπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Κυριακή να σχηματιστεί μια «διεθνής λεγεώνα». Κάποιοι νεαροί εθελοντές ταξίδεψαν κατευθείαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Άλλοι κατέθεσαν αίτηση στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ουκρανίας, παρατώντας δουλειές και σπουδές.

«Θα ένιωθα τύψεις αν δεν πήγαινα», δήλωσε ο 26χρονος Νταξ, βετεράνος της 82ης αερομεταφερόμενης μονάδας του Πεζικού, ο οποίος σκοπεύει να πάει στην Ουκρανία μαζί με άλλους Αμερικανούς πρώην στρατιωτικούς.

Ο Καναδός Μπράισον Γούλσι άφησε τη δουλειά του την Κυριακή αφού είδε την έκκληση του Ζελένσκι. Δεν έχει στρατιωτική εκπαίδευση και σκοπεύει να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Πολωνία και να εισέλθει από εκεί στην Ουκρανία.

«Ένιωσα ότι πρέπει να κάνω κάτι», εξήγησε ο 33χρονος μάγειρας.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόι δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ότι οι ίδιοι οι Καναδοί μπορούν να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στη διεθνή λεγεώνα της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στο Reuters ότι υπάρχει σύσταση προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία.

Όμως δεν θέλουν να πολεμήσουν όλοι οι εθελοντές.

Στο Κεμπέκ, ο 35χρονος γιατρός Ζουλιέν Ογκέρ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την οικογένειά του για να εργαστεί για το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και να προσφέρει «ουδέτερη» ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ομάδες στο διαδίκτυο βετεράνοι του στρατού προειδοποιούν τους εθελοντές που δεν διαθέτουν στρατιωτική εκπαίδευση ότι η έλλειψη εμπειρίας ενδέχεται να αποτελέσει μειονέκτημα τόσο για τους ίδιους όσο και για άλλους στο πεδίο της μάχης.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Τάι Μπ. έναν 23χρονο που έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στη Νέα Υόρκη.

«Δεν προσπαθώ να γίνω ήρωας ή μάρτυρας, απλώς θέλω τελικά να κάνω κάτι σωστό», επεσήμανε ο Τάι που λέει πως μπορεί να χειριστεί όπλο. Ο ίδιος εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με την πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ενταχθεί «στη διεθνή λεγεώνα».

Ο Χάιντ, ένας 28χρονος από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη το Κίεβο και πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα τη στρατιωτική του εκπαίδευση.

«Δεν μπορώ να αντέξω στη σκέψη ότι η Ευρώπη ίσως βυθιστεί ξανά στον πόλεμο», εξήγησε, περιγράφοντας τον εαυτό του ως κάποιον που τον ενθουσιάζουν τα όπλα, αν και δεν έχει εμπειρία στο πεδίο της μάχης.

Στο Όστιν του Τέξας ένας μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού δήλωσε ότι θα εκμεταλλευθεί την εμπειρία του ως σπουδαστή σε στρατιωτική σχολή για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Αν είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τότε πιστεύω ότι όσοι ωφελούνται από μια δημοκρατική κοινωνία έχουν καθήκον να τους στηρίξουν», επεσήμανε ο 25χρονος.

«Δεν θα το πω στους γονείς μου μέχρι να πάω στο αεροδρόμιο».

πηγή: ΑΠΕ

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά