Oταν μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού φέρνει τον «πελαργό» στα νησιά

 Πριν από λίγο καιρό στη Σίκινο έγινε ένα πρωτόγνωρο γεγονός: ήρθε στον κόσμο ένα μωράκι με τη βοήθεια μιας μαίας. Ηταν η πρώτη γέννηση που συνέβη στο νησί έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες, και οι κάτοικοι δεν κρύβουν τη χαρά τους που κλάμα νεογέννητου αντηχεί ξανά στον οικισμό. Σαν να σπάει η κατάρα που θέλει αυτές τις κάποτε ανθεκτικές κοινότητες να απισχναίνονται χρόνο με τον χρόνο, τα γηρατειά να νικούν κατά κράτος τα νιάτα. Στην Πάτμο, στους Λειψούς και στην Κάσο ο πελαργός πάει πια τόσο συχνά, που δημιουργήθηκε η ανάγκη για καινούργιες υποδομές, λ.χ. παιδικοί σταθμοί, για να μπορέσουν να μεγαλώσουν σωστά οι λιλιπούτειοι δημότες. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αν ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς δεν είχε την έμπνευση να φτιάξει τη Hopegenesis, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο να βοηθήσει ζευγάρια που μένουν σε ακριτικά και δύσβατα μέρη να γίνουν γονείς.  

Κασιωτάκια που ήρθαν στον κόσμο με τη Hope.© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κασιωτάκια που ήρθαν στον κόσμο με τη Hope.

Η κύηση με τις όποιες φυσιολογικές ή μη επιπλοκές της χρειάζεται κότσια όταν ο γιατρός βρίσκεται χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια μακριά. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μοιάζει με τρελή ιδέα. Το δε κόστος των πέρα δώθε επισκέψεων μπορεί να είναι δυσβάσταχτο. Η στήριξη της Hopegenesis έχει ποικίλες μορφές. Είναι ηθική, οικονομική, επιστημονική, δίνοντας λύσεις σε ανθρώπους που είχαν τη δίψα της οικογένειας να ξεπεράσουν φόβους και ενδοιασμούς. Ετσι, αντιστρέφεται σταδιακά και το κλίμα της υπογεννητικότητας στη χώρα, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Τον οργανισμό στηρίζουν ιατροί και επαγγελματίες της υγείας, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις, με ένα πλέγμα προσφοράς απαραίτητο για να δουλέψει το εγχείρημα.  

Ο Στέφανος Χανδακάς.© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο Στέφανος Χανδακάς.

Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς υποστηρικτές είναι και το Πολεμικό Ναυτικό και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι πολύ συγκινητικό να σκεφτεί κανείς ότι οι φρουροί του Αιγαίου δεν ασχολούνται μόνον με τη φύλαξη της πατρίδας αλλά και την ευημερία των ίδιων των κατοίκων. (Δεν υπάρχει, άλλωστε, και καλύτερη άμυνα από το να έχουν τα νησιά μας πληθυσμό.) Διόλου τυχαίο όταν στις 29 Ιανουαρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Κάσου η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», με έξι μέλη της Hopegenesis, ανάμεσα στα οποία ο Στέφανος Χανδακάς και τρία στελέχη της Μονάδας για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή του ΝΝΑ, με επικεφαλής τον πλοίαρχο Π.Ν. και μαιευτήρα Νίκο Πετρογιάννη, να έχουν θριαμβευτική υποδοχή στο νησί. Δήμαρχος, νησιώτες, τοπικοί φορείς ενημερώθηκαν για τις νέες δράσεις και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία που έχει φέρει στο νησί 15 νέες γεννήσεις από το 2016. Οσο για τον παιδικό σταθμό, όπως και σε άλλα νησιά τον έχει αναλάβει η εταιρεία Eurolife, με τον δραστήριο πρόεδρό της Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δεξιά, μιλάει για τη δράση.© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δεξιά, μιλάει για τη δράση.msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά