Στρατός: Μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων Leopard






Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την αναβάθμιση του δυναμικού των αρμάτων Leopard της Ελλάδας.


Εφόσον αποφασιστεί η αναβάθμιση του συνόλου τόσο των Leopard 2A4 όσο και των παλαιότερων Leopard 1A5, το κόστος του προγράμματος θα αγγίξει το 1 δις ευρώ.


Το ΓΕΣ φαίνεται ότι έχει καταλήξει στη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann GmbH για την αναβάθμιση τόσο των 183 αρμάτων μάχης Leo 2A4 όσο και των 500 Leo1A5 τα οποία μαζί με τα πανίσχυρα Leopard 2 ΗEL απαρτίζουν την πιο σκληρή γραμμή άμυνας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.


Οι Γερμανοί έχουν ήδη προσφέρει ένα πλήρες πακέτο αναβάθμισης για τα Leo 2A4 αλλά και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Leo 1A5 το οποίο αφορά νέο υπερσύγχρονο θερμικό σύστημα εντοπισμού στόχων και σκόπευσης.

Το πρόγραμμα για τα 183 Leopard 2A4 προβλέπει:

Αντικατάσταση τόσο του κινητήρα όσο και του συνόλου των ηλεκτρονικών-αισθητήρων του άρματος
Επιπλέον θωράκιση
Αλλαγή του πυροβόλου των 120 χλστ με τοποθέτηση καινούργιου σωλήνα ίδιου διαμετρήματος αλλά μεγαλύτερου μήκους. Με δυνατότητα για βολές ακριβείας κάθε είδους πυρομαχικών τελευταίας τεχνολογίας.

Η αναβάθμιση θα φέρει τα Ελληνικά Leo 2A4 σε επίπεδο 2Α7. Όμως το πιο σημαντικό ίσως βήμα εκσυγχρονισμού αφορά την τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι το δοκιμασμένο ισραηλινής κατασκευής Trophy.

Το ενεργητικό σύστημα προστασίας (APS) δοκιμασμένο σε πραγματικές επιχειρήσεις τεθωρακισμένων στο Ισραήλ παρέχει τα εξής:
Προστατεύει το άρμα μάχης από επιθέσεις αντιαρματικών πυραύλων, ρουκετών και βομβίδων με ταυτόχρονο εντοπισμό της θέσης από την οποία βάλλουν οι εχθρικές δυνάμεις.
Με ραντάρ αισθητήρων περιμετρικά τοποθετημένων στο σκάφος του άρματος καλύπτει ολοκληρωμένα σε 360 μοίρες το τεθωρακισμένο με άμεση αντίδραση εκτόξευσης αντιμέτρων όταν εντοπιστεί απειλή.
Εκρηκτικά βλήματα καλύπτουν το άρμα σχηματίζοντας «ασπίδα» με στόχο την εξουδετέρωση του αντιαρματικού βλήματος πριν καν χτυπήσει είτε στον πύργο είτε στο σκάφος.

Το σύστημα Trophy της εταιρείας Rafael χρησιμοποιείται με επιτυχία από το 2009 στον Ισραηλινό στρατό ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε και στα Αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1A1/2.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Τεθωρακισμένων Χαράλαμπος Λαλούσης, μαζί με τους Επιτελείς του «τρέχουν» ήδη με ταχύτατες διαδικασίες το πρόγραμμα.

Στόχος είναι να «κλειδώσει» η συμφωνία εντός του 2022 και το συντομότερο να αρχίσουν οι διαδικασίες σταδιακής αναβάθμισης και των 683 αρμάτων μάχης. Και μάλιστα ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2Α4 αλλά και των εξαιρετικά αποτελεσματικών 1Α5 να πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα ώστε μεγάλο μέρος των χρημάτων να επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία και να απασχοληθούν ελληνικά χέρια. Η Krauss Maffei Wegmann GmbH έχει ήδη απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα-όρο για να προχωρήσει η συμφωνία.

Τα αναβαθμισμένα Leopard 2Α4 και 1Α5 όταν προστεθούν στα πανίσχυρα Leopard HEL αλλά και στα παλαιότερα αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστα και άριστα συντηρημένα Μ48 Molf και M60 τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε Μονάδες των νησιών εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτρεπτική ισχύ του αρματικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στην περιοχή ευθύνης του Δ ΣΣ στη Θράκη όσο και της ΑΣΔΕΝ στο Αιγαίο.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά