Πόλεμος Ουκρανία: Καταστράφηκε σε επίθεση το Antonov AN-225, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

 


FOCUS© CNN.gr FOCUS

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov AN-225, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο της αεροπορίας καθώς ήταν σύμβολο.

Το τεράστιο αεροσκάφος που ονομάζεται «Μρία», δηλαδή «όνειρο» στα ουκρανικά, ήταν σταθμευμένο κοντά στο Κίεβο , όταν δέχτηκε ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποσχέθηκαν πως θα προσπαθήσουν να το ανακατασκευάσουν.

«Μπορεί η Ρωσία να κατέστρεψε το Μρία μας αλλά δεν θα καταστρέψουν και τα όνειρά μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η κατάσταση του αεροσκάφους δεν έχει αξιολογηθεί από κάποια ανεξάρτητη αρχή, ενώ και η εταιρεία Antonov ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επαληθεύσει την τεχνική κατάστασή του μέχρι να επιθεωρηθεί από ειδικούς.

Η ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται τον Antonov, εξέδωσε την Κυριακή δήλωση λέγοντας ότι το αεροσκάφος είχε καταστραφεί, αλλά μπορεί να ανακατασκευαστεί με έξοδα της Ρωσίας -- κόστος που υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα στοιχίζει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα διαρκέσει πάνω από πέντε χρόνια», ανέφερε η δήλωση. «Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία έχει προκαλέσει εκ προθέσεως ζημιά στην αεροπορία της Ουκρανίας και στον τομέα των αερομεταφορών».

Το αεροπλάνο βρισκόταν κοντά στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και γινόταν συντήρηση σε αυτό. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Antonov Airlines, ένας από τους κινητήρες αποσυναρμολογήθηκε για επισκευή και το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να απογειωθεί εκείνη την ημέρα, αν και δόθηκαν οι σχετικές εντολές.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι ανακοινώσει πως κατέλαβαν το αεροδρόμιο Χοστομέλ όπου βρισκόταν το AN-225 την Παρασκευή. Εικόνες που μεταδόθηκαν έδειχναν πολλές εστίες πυρκαγιάς στο αεροδρόμιο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν ξέσπασαν λόγω εκρήξεων ή στρατιωτικών επιδρομών.

Εάν οι ζημιές είναι εκτεταμένες, η ενδεχόμενη επίθεση στο μεγάλο αεροσκάφος μπορεί να είναι ανυπολόγιστη και να σημάνει το τέλος του. Έχει υπηρετήσει για πάνω από 30 χρόνια και χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το AN-225 βοηθούσε σε αερομεταφορές κατά τη διάρκεια κρίσεων σε άλλες χώρες. Στον απόηχο του σεισμού της Αϊτής του 2010, παρέδωσε προμήθειες στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών σε πληγείσες περιοχές.

Ήταν το δημοφιλέστερο αεροπλάνο στον κόσμο της αεροπορίας και προσέλκυε μεγάλα πλήθη όπου και να ταξίδευε, ιδίως όταν έκανε εμφάνιση σε εκθέσεις.

Μέχρι σήμερα, το Μρία παραμένει το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Έχει έξι κινητήρες turbofan, και μπορεί να μεταφέρει βάρος 250 τόνων. Έχει επίσης το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών.

Ένα στο είδος του, το αεροσκάφος ήταν το μοναδικό που κατασκεύασε η εταιρεία Antonov.

Για πρώτη φορά πέταξε το 1988 και από τότε βρισκόταν σε υπηρεσία.

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

World's largest plane destroyed in Ukraine

Jack Guy, CNN

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά