Προβλήματα προσωπικού στο 251 ΓΝΑ

 

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
TYPOGRAPHY




ΘΕΜΑ : Προβλήματα Προσωπικού στο 251 ΓΝΑ

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 24/04.2.2022 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α.

1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α.), με το οποίο μεταφέρονται παράπονα προσωπικού (ιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό εργαστηρίων κλπ) του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) για σοβαρά προβλήματα που το ωθούν σε πλήρη εργασιακή εξουθένωση.

........

ΘΕΜΑ : Προβλήματα Υγειονομικού Προσωπικού στο 251 ΓΝΑ

1. Σας γνωρίζουμε ότι, η Ένωση ενημερώθηκε από μέλη της καθώς και συναδέλφους που υπηρετούν στο στρατιωτικό Νοσοκομείο 251 ΓΝΑ για σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν ουσιαστικά την εύρυθμη λειτουργίας του 251ΓΝΑ και παράλληλα ωθούν σε πλήρη εργασιακή εξουθένωση το υγειονομικό προσωπικό (ιατρών, νοσηλευτικών, τραυματιοφορέων και του παραϊατρικού προσωπικού των εργαστηρίων). Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

α. Υφίσταται σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι κλινικές, τα εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, είτε να υπολειτουργούν είτε να λειτουργούν με την καθημερινή τιτάνια προσπάθεια και αυταπάρνηση του εναπομείναντος εξουθενωμένου σωματικά και ψυχικά προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς:

(1) Μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού απασχολείται αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.

(2) Υφίσταται μεγάλος αριθμός κρίσιμου νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, λόγω μη συναίνεσης στον ατομικό τους εμβολιασμό.

(3) Υφίσταται μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται σε διοικητικά καθήκοντα, μη ασκώντας επί σειρά ετών τα καθήκοντα του σε κλινικές. Ειδικότερα αναφέρθηκαν ότι:

(α) Αριθμός εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη από τη Στρατιωτική Υπηρεσία (Σ.Υ.) ως διπλωματούχοι νοσηλευτές/τριες σε διάφορες ειδικότητες (βοηθοί ακτινολόγου, εργαστηριακό προσωπικό, νοσηλευτές αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, βοηθοί ακτινολογικού κ.α.), μετά την παρέλευση 1 έως 2 ετών όπου εργάστηκαν στη ειδικότητα τους στο Νοσοκομείο, με την πρόσληψη τους, στην συνέχεια μετατέθηκαν σε διοικητικές θέσεις, για εκτέλεση εργασίας γραφείου τόσο εντός του Νοσοκομείου αλλά και σε άλλες υπηρεσίες (Ε.Υ.Π., επιτελεία ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ), όπου και παραμένουν επί σειρά ετών.

(β) Υφίστανται Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που επί σειρά ετών δεν ασκούν τα καθήκοντα και αξιοποιούνται από τη Σ.Υ. αποκλειστικά σε διοικητικά καθήκοντα.

(γ) Τα δύο (2) τελευταία έτη, όπου η πίεση του συστήματος υγείας και του υγειονομικού προσωπικού στο 251 ΓΝΑ είναι μεγάλη, πραγματοποιούνται συνεχείς μεταθέσεις από το Νοσοκομείο, ακόμη και σε Κέντρα Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) μέσα στη χειμερινή περίοδο, όπου το υγειονομικό προσωπικό που μετατίθεται δεν αξιοποιείται σε ανάλογα καθήκοντα.

(4) Είναι τέτοια η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στο 251 ΓΝΑ, που:

(α) Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείας τέκνων των συναδέλφων δεν εγκρίνονται άδειες τους, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά που νοσούν, καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

(β) Οφείλονται μεγάλος αριθμός ‘’ΡΕΠΟ’’ στο υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται επί 8ωρης βάσης τις αργίες, τα οποία δε δίνονται και δεν υφίσταται πρόθεση της Διοικήσεως να τα παράσχει σε δεύτερο χρόνο στους συναδέλφους. Επιπλέον για την εκτέλεση των υπηρεσιών από 15:00 έως 21:00 (γραμματείες επειγόντων, εξωτερικών ιατρείων, αξονικών - μαγνητικών τομογράφων, κ.α.), που εκτελούν οι υγειονομικοί συνάδελφοι πέραν του καθημερινού τους 8ώρου, δεν υφίσταται μέριμνα αλλά ούτε και η δυνατότητα λήψης απαλλαγών για τις επιπλέον ώρες εργασίας.

(γ) Οφείλονται μεγάλος αριθμός αδειών του υγειονομικού προσωπικού του 2021, που δεν μπορεί να ληφθεί καθώς δεν υπάρχει προσωπικό αναπλήρωσης και ο αριθμός του εναπομείναντος υγειονομικού προσωπικού είναι οριακός προκειμένου να μπορέσει να είναι λειτουργικό το Νοσοκομείο.
β. Το 251 ΓΝΑ δεν θεωρείται Μονάδα εκστρατείας, το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί στο Νοσοκομείο δεν δύναται να αναγνωρίσει ως πέντε (5) έτη της μάχιμης υπηρεσία, τα οποία όμως αναγνωρίζονται στο υγειονομικό προσωπικό που έχει μετατεθεί σε άλλες Μονάδες, με πολύ καλύτερες συνθήκες και μικρότερο φόρτο εργασίας σε σχέση με το 251 ΓΝΑ, καθώς δε απασχολείται με υγειονομικά καθήκοντα.

γ. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί στο Νοσοκομείο, έχει άνω των 25 ετών υπηρεσίας. Η γήρανση του προσωπικού και η συνεχόμενη απομείωση του με την μετάθεση του σε άλλες υπηρεσίες και την απασχόληση με άλλα καθήκοντα, επιβαρύνει το υγειονομικό έργο των συναδέλφων που εργάζονται στο 251 ΓΝΑ, οδηγεί στην μείωση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παροχών υγείας προς τους συναδέλφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό της έλλειψης ουσιαστικής συντήρησης όλων των κλινικών του Νοσοκομείου (πεπαλαιωμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις, παλαιά κουφώματα αλουμινίου κ.α.) θα οδηγήσει ενδεχομένως στη σταδιακή απαξίωση του Νοσοκομείου και σε ενδεχόμενη ένταξη του στο ΕΣΥ ή σε άλλης μορφής διαχείριση (πώληση σε ιδιωτικό φορέα) προκειμένου να είναι λειτουργικό.

δ. Το στρατιωτικό νοσηλευτικό, εργαστηριακό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό του 251 ΓΝΑ αλλά και των υπολοίπων στρατιωτικών νοσοκομείων δεν εντάχθηκε στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, κατ ́ αντιστοιχία μετά των δημοσίων υπαλλήλων όπως προβλέφθηκε από το ν. 3863/2010 και την υπ' αριθμ. Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Β΄2778/2.12.2011), καταδεικνύοντας τη κατάφορη αδικία που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί υγειονομικοί έναντι των συναδέλφων τους δημοσίων υπαλλήλων.

2. Κατόπιν των ανωτέρω, η Ένωση σεβόμενη τον Έλληνα και Ελληνίδα στρατιωτικό υγειονομικό, ο οποίος πρέπει να κερδίζει τη ζωή του με την εργασία του και όχι να κερδίζει την εργασία του με τη ζωή του ως ένας σύγχρονος είλωτας εν στολεί, εκφράζει την στήριξή της στη διαχρονική και τεράστια προσφορά του υγειονομικού προσωπικού του 251 ΓΝΑ στην υπεράσπιση της υγείας των συναδέλφων στρατιωτικών και ζητά:

α. Την άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, για τη στελέχωση του 251 ΓΝΑ.

β. Την παύση εμπλοκής των στρατιωτικών υγειονομικών στα εμβολιαστικά κέντρα (COVID-19).

γ. Την απεμπλοκή του προσωπικού των υγειονομικών ειδικοτήτων από διοικητικά καθήκοντα και την επιστροφή – επανένταξη του στο Νοσοκομείο.

δ. Την απόδοση των κανονικών αδειών, των οφειλόμενων ΄΄ΡΕΠΟ΄΄ και απαλλαγών του προσωπικού, από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

ε. Την χορήγηση - αναγνώριση της 5ετους μάχιμης υπηρεσίας και για τους συναδέλφους μας υγειονομικούς, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, εκτιμώντας την συνολική προσφορά τους στη υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).

στ. Την ένταξη του νοσηλευτικού, εργαστηριακού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού του 251 ΓΝΑ αλλά και των υπολοίπων στρατιωτικών νοσοκομείων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, κατ ́ αντιστοιχία μετά των συναδέλφων τους δημοσίων υπαλλήλων.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά