Παύθηκε η δίωξη για κλοπή καυσίμων του Στρατού Ξηράς

 

Παύθηκε η δίωξη για κλοπή καυσίμων του Στρατού Ξηράς

Την παύση της δίωξης, λόγω παραγραφής, σε βάρος δύο (πρώην πλέον) στρατιωτικών, αποφάσισε το Αναθεωρητικό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, κλείνοντας έτσι οριστικά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια και έπειτα από πολλά στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια, την υπόθεση κλοπής καυσίμων -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- από το στρατόπεδο της 1ης Διοίκησης Αποθηκών Καυσίμων (ΔΑΚΑ) του Στρατού Ξηράς στο Γεντίκι Συκουρίου, καύσιμα που μέσω ιδιωτών κατέληγαν στο εμπόριο. 

Υπόθεση η έκβαση της οποίας προκάλεσε ερωτηματικά με δεδομένες τις οριστικές πλέον και αντιφατικές παράλληλα αποφάσεις, πολιτικών και στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς οι μεν στρατιωτικοί επί της ουσίας αθωώθηκαν, καθώς παύθηκε η δίωξή τους σε βάρος τους, λόγω και παραγραφής του αδικήματος, ενώ οι εμπλεκόμενοι πολίτες (σ.σ. μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός υπάλληλος του Στρατού Ξηράς και οδηγός του στρατιωτικού βυτιοφόρου) στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν. Το Δευτεροβάθμιο Στρατιωτικό Δικαστήριο έπαυσε λόγω παραγραφής τη δίωξη των δύο ανώτερων στρατιωτικών, οι οποίοι στις 21 Μαΐου 2012 ενώ υπηρετούσαν στην 1η ΔΑΚΑ του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας είχαν συλληφθεί μαζί με έναν ακόμα πολιτικό υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως και δύο ιδιώτες.  Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μετάγγιζαν καύσιμα του Στρατού Ξηράς από τις εγκαταστάσεις της 1ης ΔΑΚΑ και τα διέθεταν σε ιδιώτες, ενώ την ημέρα των συλλήψεων βρέθηκε βυτιοφόρο του Στρατού σε αποθήκη να μεταγγίζει καύσιμα σε βυτιοφόρο ιδιώτη.
Οι δύο στρατιωτικοί, ένας πρώην λοχαγός και ένας πρώην ταγματάρχης, είχαν καταδικαστεί από το Στρατοδικείο Λάρισας με ποινές φυλάκισης 30 μηνών και 36 μηνών αντίστοιχα (με ανασταλτικό χαρακτήρα) για την κατηγορία της κλοπής καυσίμων και γι’ αυτήν την υπόθεση το Αναθεωρητικό Δικαστήριο, στη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη 23 Νοεμβρίου, έπαυσε τη δίωξη σε βάρος τους λόγω παραγραφής, κλείνοντας έτσι οριστικά την υπόθεση.  Διευκρινίζεται πως οι πέντε συλληφθέντες, την 21η Μαΐου 2012 οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου (Πολιτικού) Δικαστηρίου και καταδικάστηκαν τότε. Οι δύο στρατιωτικοί άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, με το Εφετείο να κρίνει ως αναρμόδιο το Πολιτικό Δικαστήριο παραπέμποντας την υπόθεση στο Στρατιωτικό Δικαστήριο. Για την πρώτη δικογραφία λοιπόν, που συντάχθηκε με βάση και την αυτόφωρη σύλληψη, το Στρατοδικείο Λάρισας επέβαλε τις ποινές πολύμηνης φυλάκισης στους στρατιωτικούς, ενώ η υπόθεση διαχωρίστηκε για τον πολιτικό υπάλληλο (σ.σ. οδηγός του βυτιοφόρου) που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και τους δύο ιδιώτες πολίτες, έναν πρατηριούχο και έναν συνταξιούχο.  Στα Πολιτικά Δικαστήρια, ο πολιτικός υπάλληλος του ΥΕΘΑ καταδικάστηκε κατηγορούμενος για συνέργεια σε απάτη στην υπηρεσία, με ποινή φυλάκισης 11 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα. Οδηγός ο οποίος φέρεται ειπών ότι εκτελούσε εντολές.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
Μετά από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αφορούσε στην ίδια υπόθεση, αλλά και στη δράση των φερόμενων ως εμπλεκομένων και σε παρελθόντα έτη, σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία διακινήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων από εκείνη την ημέρα της αυτόφωρης σύλληψης.
Η δεύτερη δικογραφία εξετάστηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Στρατοδικείο Λάρισας, το οποίο με οριακή πλειοψηφία έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους δύο αξιωματικούς. Επί της αθωωτικής απόφασης άσκησε έφεση ο στρατιωτικός εισαγγελέας, την οποία έκρινε ως απαράδεκτη το Αναθεωρητικό Δικαστήριο, διατηρώντας έτσι την αθωωτική απόφαση του Στρατοδικείου Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά